Site aidatlarında yüksek zamma dikkat!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Site aidatlarında yüksek zamma dikkat!
Emlak Haberleri

Asgari ücret zammını fırsat bilen bazı site yöneticileri, aidatları fahiş oranda yükseltiyor. Bazı sitelerde ise memnuniyet oranlarının en yüksek seviyede olduğu görülüyor. Aidat zammı dönemine girdiğimiz bu günlerde vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Aidat nedir, nasıl toplanır, neye göre hesaplanır, kat maliklerinin hakkı ve itiraz süreçleriyle ilgili bütün merak edilenleri yazdık...

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ

Site aidatlarında zam dönemine girildi. Geçen yıl yüzde 50 ila 70’i bulan aidat zamlarının bu yıl yüzde 100’ün üzerine çıkacağı belirtiliyor. Özellikle asgari ücret zammını fırsat bilen bazı site yönetimlerinin, çalışan maaşları ve gider masraflarını olduğundan fazla göstererek zam oranlarını fahiş oranda yükselttiği ifade ediliyor. Bazı sitelerde kira fiyatlarına yaklaşan aidat ücretleri vatandaşta haklı isyana sebebiyet veriyor. İşini hakkıyla yapan sitelerde ise memnuniyet oranlarının yüksek seviyede olduğu görülüyor. Aidat zamlarının belirleneceği bu dönemde merak edilen bütün soruları sizler için cevapladık…

KAT MALİKLERİ İTİRAZ EDEBİLİR

Fahiş aidat zamlarına kat maliklerinin itiraz edebilmeleri mümkündür. Genel kurula katılan veya katılmayan site sakinleri site yönetiminden gider dosyalarını görme talebinden bulunabilir. Bu talep doğrultusunda fazla gider yazılmış kalemlerle ilgili site yönetimine yazılı dilekçe ile itirazda bulunabilirler. Bu itiraz, bir sonuca bağlanmaz ise sulh hukuk mahkemelerine dava açılabilir. Kazanılması durumunda yüksek rakamdan ödenmiş aidatlar iade edilir. Buna rağmen davanın kaybedilmesi durumunda aidatın faiziyle birlikte tahsil edilmesi mümkündür.

DOĞRU HİZMETTE AİDAT SORUN DEĞİL

Bazı fırsatçı site yöneticilerinin yanında bu işi layıkıyla yapan yönetimler de bulunuyor. Özellikle markaları konutlarda yer alan profesyonel site yönetimleri site sakinlerini mağdur etmiyor. Yapılan düzenli genel kurullarda bütün meseleler çözüme kavuşturuluyor. Site aidat zamları ortak karar ile belirleniyor. Giderler ise şeffaf şekilde masaya yatırılıyor. Yönetim ve site sakinlerinin uyum içinde olması hizmete de yansıyor. Temizlik ve güvenlik konusuna önem verilen, sosyal alanlarda israfın olmadığı ve site çalışanlarının görevlerini yerine getirdiği sitelerde kat malikleri aidatlara itiraz etmiyor.

Site aidatlarında yüksek zamma dikkat!

‘BEN YAPTIM OLDU’ OLMAZ

Site yönetimleri geçen yılın giderleri ile bu yılın öngörülen giderlerini hesaplayarak genel kurulda sunum olarak anlatır. Aidatlardaki zam oranlarına gerekçe göstermek zorundadır. ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla yapılan aidat zamlarına itiraz etmek hakkı bulunmaktadır. Genel kurula katılmayan konut sahipleri için itiraz süreci de vardır.

KANUN NE DİYOR? NASIL HESAPLANIYOR?

Site ve apartmanlarda aidat giderleri, kat malikleri kurulunca belirlenir. Genellikle her yılsonu veya başında yapılan kat malikleri olağan kurulunda bir yıl için ödenecek miktar tespit edilir. Bu miktarın belirlenmesinde bir üst sınır kanuni olarak çizilmemiştir. Aidat, apartmanın elektrik, su gibi genel giderleri ile varsa çalışan personelin maaşları ve diğer ödemelerini, sigorta primlerini, genel temizlik ve bakım giderlerini, eğer merkezî sistem ısınma varsa, ısınmayla ilgili doğalgaz giderlerini kapsar. Bu giderlerin yanında, çıkabilecek ani ve arızi masraflar da düşünülerek, acil durumlara hazırlık amacıyla tahminî bir ek giderin de toplanması yerinde olur. Yönetim bir yıllık bütün giderleri yaklaşık olarak hesaplayıp, daire sayısına, yasal düzenlemeye göre veya eğer farklı bir esas yönetim planı ile belirlenmişse buna göre bölerek hesaplar.

GEREKSİZ HARCAMA, AİDATI YÜKSELTİYOR

Sitelerde yapılan ‘gereksiz’ harcamalar aidatların yükselmesinde en etkili rolü oynuyor. Açık-kapalı yüzme havuzları en büyük gider kalemlerini oluşturuyor. Özellikle kışın kullanılmayan havuzlarda bakım devam ediyor. Sitelerden yer alan, birden fazla spor salonu, sauna ve sosyal tesis yine aidatları artıran bir başka unsur olarak öne çıkıyor. Peyzaj harcamaları ve ışıklandırma da giderleri artırıyor. Yönetim kurullarında kat maliklerinin gereksiz yapılan harcamaların kısılması konusunda öneride bulunmaları ve oy çokluğuyla tasarrufa gidilmesi mümkün olabiliyor. Tasarruf konusunda alınacak tedbirler aidatları düşürürken, israfın da önüne geçmiş oluyor.

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...