Kahramanmaraş deprem konutları: Oy değil gönül işi

Deprem bölgesinde konut yapımları bütün hızıyla sürüyor. Muhalefetin eleştirilerine rağmen 11 ilde 173 bin konutun inşasına başlandı. Bu yıl içinde 319 bin konutun yapımı tamamlanacak. Hedef ise 2024 yılı içinde 650 bin yeni konut inşa etmek…
NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Asrın felaketinin üzerinden üç buçuk ay geçti… 11 ilde büyük yıkıma yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, binlerce can aldı, yuvaları yerle bir etti. Devlet-millet el ele verdi, afetin yaralarını sarmaya çalıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bize bir yıl müsaade edin” sözüyle harekete geçen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem konutlarını bir bir yapmaya başladı. Büyük felaketten 15 gün sonra, yani 21 Şubat tarihinde ilk konutların temeli atıldı. Asrın en büyük depremleri arasında yer alan bu felaket, dünya kamuoyunda da büyük yankı uyandırdı. Yabancı basın Türkiye’nin bu kadar hızlı toparlanması ve deprem konutlarının başlanmasını şaşkınlıkla karşıladı.
Malatya Deprem Konutları
LAF DEĞİL İCRAAT SİYASETİ
Bütün bu başarı muhalefeti bir türlü memnun etmedi. İcraat değil laf siyaseti yapanlar yine eleştiri oklarını hükûmete çevirdi. 14 Mayıs seçimleri sonrası AK Parti’nin deprem bölgesinden aldığı oyları bile siyaset malzemesi hâline getirildi. Öyle ki sosyal medyada depremzedelere yapılan yardımlar bile konuşulur hâle geldi. CHP’li bazı belediyeler seçimin ertesi günü depremzedelerin yerleştirildiği konutlarda tahliye süreci başlattı. Tüm bunlara rağmen AK Parti hükûmeti icraatlarına devam etti. Deprem bölgesinde 507 bin konut ve 143 bini köy evi olmak üzere toplam 650 bin yeni yuva yapımına hız verdi. Depremden sonra 11 ilde 173 bin konutun inşasına başlandı.
Köy Evleri
BEDAVA KONUTA DEĞİL GERÇEK PROJEYE OY VERİLDİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 14 Mayıs seçimi sonrası yaşanan durum ile ilgili şu özetlemeyi yaptı: 14 Mayıs’ta milletimiz Sayın Cumhurbaşkanı’na desteğini verdi. Bu sürecin zaferi milletimizindir. 14 Mayıs’ta milletimiz hayallerle lafa değil söze oy vermiştir. ‘Bedava konut vereceğim’ diyenlere değil söz verip sözünü tutmayanlara değil 21 yıldır icraat yapana oy vermiştir. 28 Mayıs’ta sandığa gidiyoruz. 29 Mayıs fethin 570. yıl dönümü. 81 ilde 21 yıldır kendi sağlığını huzurunu kenara iten Sayın Cumhurbaşkanı’mız en güçlüğü desteği verecek. Rekor bir oyla Sayın Cumhurbaşkanı’mızı tekrardan Başkan yapacağız.
BİR YIL İÇİNDE 319 BİN KONUT TESLİM OLACAK
Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, Kilis, Elâzığ, Diyarbakır, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa’da TOKİ konutlarının yapımı tüm hızıyla sürüyor.
Gaziantep Deprem Konutları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem konutlarıyla ilgili son yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: İlk kazmayı depremden sadece 15 gün sonra 21 Şubat tarihi itibarıyla zaten vurmuştuk. Bayramda da yapımı tamamlanan köy evlerimizi hak sahiplerine teslim etmeye başladık. Bu şekilde inşaat süreci başlatılan konut sayısı 113 bini, temeli atılan konut sayısı 47 bini buldu. Deprem bölgesinde 507 bin konut ve 143 bini köy evi olmak üzere toplam 650 bin yeni yuva yapmayı planlıyoruz. İnşallah 319 bin konutu bir yıl içinde hak sahiplerine teslim edeceğiz. Küçük sanayi bölgelerimizi de 6 bin yeni iş yeri ile ayağa kaldıracağız.
360 DAİRENİN KABA İNŞAATI TAMAMLANIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada “Deprem bölgesindeki şantiyelerimizde çalışmalar tam gaz devam ediyor. İslâhiye’deki afet konutlarımızın çatısı göründü. Kurban Bayramı’na 15 blokta 360 dairenin kaba inşaatını tamamlamış olacağız. Bu binalar, radye temel üzerine perde kalıp sistemiyle yapılan betonarme binalardır, çok güvenilir binalardır. Herhangi bir deprem esnasında vatandaşlarımızın çok rahat oturabileceği, hiçbir şekilde çekinmeyecekleri binalar yapılıyor. Aynı zamanda sosyal alanları olan, yeşil alanları olan, her şeyi düşünülmüş siteler bunlar” diye konuştu.
Hatay Deprem Konutları
ŞANTİYELERDE GECE GÜNDÜZ MESAİ VAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “319 bin konutu bu yıl sonunda teslim edeceğiz” sözü üzerine TOKİ, gece gündüz çalışmalarına devam ediyor. Normal şartlarda tek devriye çalışılan şantiyelerde çalışma süresi üç devriyeye çıkarıldı. Hem inşaat işçileri hem de iş makineleri aralıksız şekilde çalışarak evleri yetiştirmeye çalışıyor.
İNŞAAT SEKTÖRÜ YERLİ MALINA DÖNDÜ
Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe ithal ürünler inşaat maliyetini ve konut fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Dünyada inşaat malzemesi ihracı konusunda çok önemli bir yerde olan Türkiye, yurt içinde altyapı ve üstyapı projelerindeki artan oranda yerli ürün kullanımıyla büyümeye devam ediyor.
Şu anda depremzede ve sosyal konutlarla birlikte TOKİ yaklaşık 700 bin konut yapıyor. Sektör temsilcileri, TOKİ’de yerli malı kullanım oranının yüzde 100’leri bulduğunu bunun da büyük bir başarı olduğunu ifade ederek “2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının genelgesiyle inşaatlarda kullanılan yerli malı oranı günümüzde yüzde 100’e denk geldi. TOKİ ve müteahhitlerimiz yerli malı kullanmaya dikkat ediyorlar. Ayrıca deprem bölgelerinde konutlarını tamir eden vatandaşlarımızın da yerli malı ürün kullanmasına dikkat etmesini istiyoruz.