TÜİK, konut ve yaşam haritasını çıkardı: Her 10 kişiden 6'sı ev sahibi

- Güncelleme:
TÜİK, konut ve yaşam haritasını çıkardı: Her 10 kişiden 6'sı ev sahibi

Emlak Haberleri

TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de ev sahipliği oranı yüzde 60,7’ye yükseldi. Kiracı olanların yüzdesi ise 27,6’ya geriledi. 2023 yılı içinde açıklanması beklenen kredi kampanyası ve konut sektörüne yönelik destek paketleri ile ev sahipliği oranının rekor kırması bekleniyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ

Türkiye’de gayrimenkul ve konut sektörü hızla büyümesini sürdürüyor. Bir biri ardına hayata geçen projelerle âdeta ülkemiz yeniden inşa ediliyor. Deprem kuşağında olmamız sebebiyle yeniden yapılaşma büyük önem taşıyor. Hükûmetin de konut sektörüne verdiği desteklerle ev sahibi olanların sayısı da artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) son açıkladığı veriler bu resmi ortaya koyuyor. TÜİK araştırmasına göre Türkiye’de kendi evine sahip olanların sayısı her yıl artıyor. 2018 yılında toplam nüfusun yüzde 58’i, 2019’da yüzde 58,5’i, 2020 yılında yüzde 57’si kendi evinin sahibi iken, 2021 yılı sonunda bu rakam yüzde 60,7’ye yükseldi. Aynı şekilde kiracı olanların sayısı ise yüzde 27,6’ya geriledi. Öte yandan hükûmet konut sektörünün canlanması ve ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerine kavuşması için yeni, bir kredi paketi üzerinde çalışıyor. Bu proje ile ev sahibi olanların sayısında ciddi yükseliş gerçekleşmesi bekleniyor.

TÜİK, konut ve yaşam haritasını çıkardı: Her 10 kişiden 6'sı ev sahibi

YÜZDE 27,6’SI KİRACI

Konut sahibi olma oranında da son yıllarda bir artış gözlendiği belirtildi. Rapora göre hane halklarının konuttaki mülkiyet durumuna göre dağılımına bakıldığında, yüzde 60,7’sinin oturduğu konutun sahibi olan, yüzde 27,6’sının kiracı olan, yüzde 8,4’ünün oturdukları konutun sahibi olmayan fakat kira da ödemeyen ve yüzde 0,9’unun da lojmanda oturan hane halklarından oluştuğu belirtildi.

2001 YILI SONRASI YAPILAŞMA HIZLANDI

Özellikle 1999 depremi sonrası Türkiye’de ciddi bir yeniden yapılanma yaşandı. Çarpık kentleşmenin önüne geçmek ve güvenli bina inşa etmek adına hem devlet hem de özel sektör inşaatlara hız verdi. TÜİK araştırmasında da bu net bir şekilde görüldü. Hane halklarının yüzde 47,4’ünün 2001 yılı ve sonrasında inşa edilen binalarda ikamet ettiği görüldü. Hane halklarının ikamet ettikleri konutların bulunduğu binaların inşa yılı incelendiğinde, yüzde 30,9’unun 1981-2000, yüzde 28,1’inin 2011-2021, yüzde 19.3’ünün 2001-2010 yılları arasında, yüzde 12,6’sının ise 1980 ve öncesinde inşa edildiği ortaya çıktı.

ÇEKİRDEK AİLELER 4 ODA TERCİH ETTİ

Yine TÜİK raporunda konutlardaki oda sayısına göre dağılım incelendiğinde,  yüzde 47,5’inin 4 odalı, yüzde 38,6’sının 3 odalı, yüzde 6,3’ünün 2 odalı, yüzde 0,3’ünün 1 odalı ve yüzde 1,4’ünün ise 6 ve daha fazla odalı konutlarda ikamet ettiği görüldü. Diğer yandan 4 kişilik hane halklarının (çekirdek aile) yüzde 52’sinin 4 odalı, yüzde 36’sının 3 odalı ve yüzde 7,1’inin ise 5 odalı hanelerde ikamet ettiği görüldü.

ÇOĞUNLUK 1-10 KATLI BİNALARDA YAŞIYOR

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’deki hane halklarının yüzde 17,3’ünün 2 katlı, yüzde 14,4’ünün 5 katlı, yüzde 13’ünün 6 katlı ve yüzde 11,7’sinin tek katlı binalarda ikamet ettiği görüldü. Diğer yandan 10 ve daha üzeri kata sahip binalarda ikamet eden hane halklarının oranı ise yüzde 9,5 oldu.

OTOPARKLI SİTE SAYISI ARTIYOR

Yapılan araştırmada ayrıca; hane halklarının yüzde 46,4’ünün asansör bulunan, yüzde 53.6’sının ise asansör bulunmayan 3 ve daha çok katlı binalarda yaşadığı görüldü. Diğer yandan 6 ve daha çok katlı binalarda ikamet eden hane halklarının yüzde 23,2’sinin binalarında asansör olmadığı belirtildi. Bununla birlikte hane halklarının yüzde 43’ü otopark bulunan binalarda ikamet ederken yüzde 57’sinin ise otopark bulunmayan binalarda yaşadığı görüldü. 

KONUTTA TARİHÎ KAMPANYA YOLDA

Dar gelirliler için tarihi sosyal konut hamlesi başlatan hükûmet, orta ve orta üstü gelirli vatandaşlar için de yeni bir kampanya hazırladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarda sona gelindi. Faizin yüksek ve kredi imkanlarının sınırlı olmasının tüketicileri zorladığını gören hükûmet, yeni kampanyada faizi yüzde 1’in altına düşürmeyi planlıyor. Faiz oranının gelire göre farklı olması, ilk defa ev alacaklara ek avantaj sağlanması bekleniyor. Bu alanda da alıcıları rahatlatmak için 15 yıl vade imkânı getirilmesi düşünülüyor. Tarihî kampanya ile sektörün ciddi şekilde canlanması bekleniyor.

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...