Gayrimenkul sektörü için istikrar önemli

Son 20 yılda gayrimenkul sektörü âdeta çağ atladı. Hem hükûmet hem de özel sektör eliyle milyonlarca konutun dönüşümü sağlandı. Vatandaşlarımız güvenli evlerine kavuştu. Özel sektöre verilen destekler ile binlerce yeni proje hayata geçti. Seçim sürecinin ardından devam eden dönüşüm projelerinin tamamlanması ve modern Türkiye’nin inşasının devam etmesi hedefleniyor.
NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ -Türkiye son 22 yılda gayrimenkul sektörü açısından büyük atılımlar gerçekleştirdi. Ülkemiz daha modern ve yeni yapılara kavuştu. Deprem ülkesi pozisyonunda bulunan Türkiye’de çarpık kentleşmenin önüne geçmek adına birçok proje kamuoyu ile paylaşıldı. İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2012 yılında “Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm” sloganıyla İstanbul’dan başlattığı deprem dönüşümü hamlesi tüm Türkiye’de hayata geçirildi. Bugüne kadar ülkemizde 3 milyon 300 bin konutun dönüşümünü sağladı. 6,6 milyon ev ve iş yeri denetimi tamamlandı. Sosyal konut, dönüşüm ve yapı denetim çalışmalarıyla nüfusun yüzde 65’ine denk gelen 55 milyon vatandaşımız artık depreme dayanıklı konutlar da yaşıyor... Öte yandan 81 ilde 922 ilçede 250 bin konutun dönüşümü devam ediyor.
250 ALT SEKTÖRE DOKUNUYOR
TOKİ eliyle yüz binlerce vatandaşımız ev sahibi oldu. Türkiye’nin her bölgesinde binlerce konut inşa edildi. ‘İlk Evim ve İlk İş Yerim’ ve ‘Yeni Evim’ gibi kampanyalarla Türkiye’nin çehresinin değiştirilmesi adına adımlar atıldı. Müteahhitlere sağlanan destekler ile sektör daha güçlü hâle getirildi. Gayrimenkul sektörü 250 alt sektöre dokunan ve işleyişini sağlayan büyük bir pazar hâline geldi. Bu sayede milyonlara kişiye de istihdam sağlandı.
İSTANBUL'A REZERV ŞEHİRLER GELİYOR
Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinin ardından kentsel dönüşüm projelerine hız verildi. Özellikle 17 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’un dönüşümü için yeni projeler ardı ardına açıklandı. Metropoldeki 1,5 milyon riskli konutun dönüşümü için düğmeye basıldı. Bu kapsamda 500 bin konutluk iki yeni şehrin yapılması hedeflendi. Kalan 500 bin konutun ise yerinde dönüştürüleceği açıklandı. İstanbul özelinde gerçekleştirilecek olan dönüşüm projesiyle daha güvenli ve yeni bir şehir inşa edilmesi planlandı.
DEPREM KONUTLARININ TEMELLERİ HIZLA ATILDI
11 ilimizi etkileyen büyük deprem felaketi sonrası, depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılayacak olan konutların temeli hızla atıldı. Toplamda 200 bin konutun inşa edileceği ilçelerde hak sahipleri ile görüşmelere başlandı. Yatay mimari ile inşa edilecek olan konutların en kısa sürede depremzedelere teslim edileceği belirtiliyor. Yalnızca konut değil, yıkılan iş yerleri ile ilgili de adımlar atıldı. Depremzedelere çok uygun ödeme şartlarında yeni evlerine ulaşma imkânı tanındı.
'YARISI BİZDEN' İLE GÜVENLİ KONUTLAR
Asrın deprem felaketinin ardından hükûmet sağlıksız yapı stokunu yenilemek için kentsel dönüşümde gaza bastı. Deprem riski altındaki Türkiye’de riskli 6,5 milyon konut bulunurken, her yıl 1 milyon konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Ancak bu dönüşüm projeleri belli finansman kaynaklarına dayanması gerekiyor. Hükûmet tam da bu noktada, finans ihtiyacını karşılamak amacıyla ‘Yarısı Bizden’ kampanyası başlattı. Evini dönüştürmek isteyenler için maliyetin yarısının devlet, kalan yarısının da uzun vadeli vatandaş karşılayacak.
10 YIL VADE İMKÂNI
Kampanyaya göre, 100 metrekare 2+1 dairenin 750 bin lirası devletten olmak üzere kalan tutara yüzde 10 peşinat, 5 bin 625 liradan başlayan taksitlerle 10 yıl vade ile ödeme imkânı getirilecek. 120 metrekare 3+1 dairenin de 900 bin lirası devletten olmak üzere, kalan tutar yüzde 10 peşinat, 6 bin 750 liradan başlayan taksitle 10 yıl vade ile ödenebilecek.