Zafer Çağlayan 'Ekonomide Avrupa şampiyonuyuz'

/ Kaynak: AA
Zafer Çağlayan 'Ekonomide Avrupa şampiyonuyuz'

Ekonomi Haberleri  / AA

Zafer Çağlayan, "Her ne kadar haksızlık yaparak olimpiyatları bize vermeseler de ekonomi olimpiyatlarında Avrupa şampiyonu olmaya devam ediyoruz" dedi.

Bakan Zafer Çağlayan, İl Özel İdaresi konferans salonunda düzenlenen Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) sözleşme imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'yi tarım, sanayi, istihdam, lojistik ve turuzimde hak ettiği seviyeye getirmek için çalıştıklarını ifade etti. Hükümet olarak tarım ve hayvancılığa önem verdiklerini belirten Çağlayan, şunları söyledi: "Tarım, 76 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen bir sektördür. 10 yıl önce ülkemizde 24 milyon hektarlık tarım alanı işleniyordu. 7.5 milyon vatandaş bu arazileri ekiyor, karşılığında 23 milyar dolar hasılat elde ediyordu. Türkiye, bu rakamla 190 ülke içinde 11. büyük tarım ekonomisiydi. Bugün 6 milyon 100 bininsanımız yine 24 milyon hektar alanı işliyor. Fakat 23 milyar dolar yerine, 62,5 milyar dolar hasılat elde ediyor. Türkiye artık tarımda 11. değil, dünyanın 7. büyük tarım ekonomisi. 10 sene önce AB'de dördüncü sıradaydık. Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye'nin önündeydi. Geçen yıl, bu 3 ülkeyi geçtik ve AB'de Türkiye'yi birinciliğe taşıdık. 18 trilyon dolarlık dünya ticaretinin 1.4 trilyon doları tarım sektörüne ait. 10 yıl önce 3.7 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı yapan Türkiye, 10 yıl sonra bugün 2012 yılı itibarıyla 4 kattan fazla artışla 16 milyar dolara çıkardı bu rakamı. Daha gitmemiz gereken yol var." Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini de anlatan Çağlayan, milli geliri 2 trilyon dolara çıkarmak istediklerini, dünyanın ilk 10 ekonomisi sıralamasına girmeyi hedeflediklerini aktardı. 2008'de yaşanan büyük krize rağmen Türkiye'nin sürekli büyüdüğünü ve geliştiğini dile getiren Çağlayan, "Her ne kadar haksızlık yaparak olimpiyatları bize vermeseler de ekonomi olimpiyatlarında Avrupa şampiyonu olmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin ekonomisi sürekli büyüyecek ve gelişecek" dedi.


Geçen yıl 197 milyar dolar ihracat geliri elde eden Türkiye'nin 32 milyon turist ağırladığını, 30 milyar dolara yakın turizm geliri elde ettiğini hatırlatan Çağlayan, "Türkiye, bugün Avrupa'nın 4. dünyanın 6. büyük turizm destinasyonu oldu. Bugün Türkiye, bundan 10 yıl önce tüm Türkiye'nin aldığı turisti bugün yalnızca Antalya'nın aldığı bir şekle dönüştü. 2023'te mal ihracatını 500 milyar dolara, hizmet ihracatını 150 milyar dolara çıkaran, 650 milyar dolar toplam ihracat gelirine sahip bir ülke olmak istiyoruz" diye konuştu.


- Nüfus artışı


Türkiye nufüsunun 2023'te 86 milyon olmasının öngörüldüğünü vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:
"Türkiye, 2023'te kişi başı 25 bin dolarlık gelire sahip bir ülke olacak. Türkiye büyüyecek, gelişecek. Türkiye, büyümek, gelişmek zorunda. 2023 bizim için sadece maddi varlıkların elde edileceği tarih değil. 2023'te borç almadığı için talimat almayan, kendi gündemini kendisi oluşturan, ayakları üzerinde sağlam duran, gelişen bir Türkiye'yi evlatlarımıza bırakalım istiyoruz. 2023, Türkiye için yeni bir dönüm noktası olacak. Yeni hedefler var. Türkiye, kimsenin umut etmediği kadar gelişti. Ülkemiz, 1 milyar dolar borç için IMF kapısında bekleyen Türkiye'den borcunu sıfırlamış ve ve neredeyse IMF'ye kredi açacak bir ülke konumuna geldi."Konuşmaların ardından, Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve vatandaşlar arasında imza töreni yapıldı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...