Yüksek binalara temelden darbe

Düzenleyen:
Yüksek binalara temelden darbe

Ekonomi Haberleri

Arazilerde, temelin oturacağı bölüm, yüzde 40’la sınırlandırılıyordu. Yeni düzenleme ile bu sınır kaldırılacak, balkonların da oda olması önlenecek...

OSMAN ÇOBANOĞLU ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  şehir siluetini bozan yapılara tepkisinin ardından dikey yapılaşmaya karşı ilk adımlar atılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle yatay mimariye teşvikte devrim niteliğinde adımlar atılacak. Mevcut düzenlemede binalar bir parselin yüzde 40’ını aşamayacak şekilde inşa edilebiliyordu. Bu durum kat yüksekliğinin serbest olduğu parsellerde dikey yapılaşmaya sebep oluyordu. Yapılacak düzenleme ile yapının oturacağı alana yönelik yüzde 40 sınırının kaldırılması planlanıyor. Bu yolla yapının oturacağı alan genişleyeceği için yatay mimari teşvik edilerek geniş dairelerin yapılmasının yolu da açılmış olacak. Yeni çalışma ile toplam inşaat hakkı değişmeyecek. Asgari bahçe mesafelerinin korunması kaydıyla binalar bu maddeye göre yapılabilecek.
“EMSAL HARİCİ”NE DÜZENLEME
Yönetmelikle ‘emsal harici alanlar’ da yeniden düzenleniyor. Daha önceki yönetmeliklerde asansör, yangın merdiveni, mescit, kreşler gibi alanların emsal haricinde tutulması suistimallere yol açıyordu. ‘Emsal harici kullanılacak alanlar emsal hakkınızın yüzde 30’unu aşamaz’ hükmü ile artık suiistimallerin de önüne geçilecek. Bu madde yöresel özelliklere de hitap edecek. Emsal harici kullanılabilecek alanları belediyeler kendi yörelerinin özelliklerine göre kendileri belirleyebilecek. Bu uygulamanın yanı sıra zemin altında kalan yani gömülü olan bölümlerde ‘ortak alan’ olarak kullanılması kaydıyla yapılacak toplantı odaları gibi yerler emsal harici tutulabilecek.
BİNALARA EĞİM AYARI 
Yönetmelikle binalar araziye uygun şekilde kademelendirilecek. Önden 5 kat olan binalar arkadan da 5 kat olacak. Uygulama ile arkadan 3 önden 6 kat görünen binalara son verilmiş olunacak. Bu şekilde binanın hakkından fazla yükselmesi önlenecek.
 

Baca gibi baz istasyonu ruhsattan muaf olacak 
GSM operatörlerini yerel yönetimlerle karşı karşıya getiren baz istasyonlarına müjde geldi. GSM operatörleri mevcut durumda binalardaki baz istasyonları için belediyelere ruhsat bedeli ödemek zorunda kalıyordu. Talep edilen yüksek bedeller sebebiyle sürdürülemez hâle gelen uygulama yönetmelikle kaldırılıyor. Baz istasyonları elektronik cihaz kabul edilerek ruhsattan muaf tutulacak. Ruhsattan muaf tutulabilmesi için baca görünümünde yapılması ve statik açıdan mahsuru olmadığına dair rapor şartı aranacak.

Odaya dönüşen balkona izin yok 
Yönetmelikle odaya çevrilen balkonlara da çeki düzen getiriliyor. Koridorun sonundaki balkonun kapatılarak, bir kapı ile odaya dönüştürülmesinin önüne geçilecek. Yeni dönemde sadece odaların balkonu olabilecek. 

Ruhsattan önce kazı izni

Özellikle büyük projelerde inşaat ruhsatından önce kazı izin belgesi alınabilecek. Bu belgeyi alanlar hızlıca kazıya başlayacak, bu sırada projelerini yaparak ruhsatlarını alacak. Böylece büyük yatırımlarda süreden 2-3 ay tasarruf edilecek.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...