Yerel müteahhitle yerinde dönüşüm

Deprem konutlarının inşasını ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için ‘yerinde dönüşüm’ modeli düşünülürken ‘yerel müteahhitlerle iş birliği’ yapılacak.
EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada “Deprem konutlarının inşasını hızlandıracak farklı alternatifler üzerinde mütalaalarımız sürüyor, yakında bunları milletimizin takdirine sunacağız” müjdesini verirken, edinilen bilgilere göre deprem konutlarının inşasını ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için ‘yerinde dönüşüm’ modeli düşünülürken ‘yerel müteahhitlerle iş birliği’ yapılması da planlanıyor.
Yerinde dönüşüm, depreme dayanıklı olmayan müstakil binaların yıkılarak, bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan, yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesini kapsıyor. Böylece, rezerv alan bulunmuş gibi hem kentsel dönüşüm sağlanmış, hem de konut ihtiyacı giderilmiş olacak. Yerel müteahhitlerle iş birliğinin ise bölgede maddi kayıp yaşayan iş insanlarına ve bölge esnafına önemli ölçüde katkı sunması bekleniyor. Devletin bu süreçte müteahhitlere arsa temininde kolaylık sağlayarak, maliyetler konusunda yardımcı olması da planlanıyor.
KOORDİNASYON DEVLETTE
Koordinasyon TOKİ vasıtasıyla yapılacak. Böylece konut inşası hem devlet hem özel sektör eliyle yürütülecek. Önceki gün yapılan kabine toplantısında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin alternatif çözümlerle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a detaylı bir sunum yaptığı ve bu önerileri de içeren sunumun büyük oranda kabul gördüğü belirtiliyor. Sunumda süreci çok hızlandıracak yeni formüller üretildiği de kaydediliyor. AK Parti kaynakları, önümüzdeki günlerde sunum ile ilgili bir lansman yapılacağı ve kamuoyuyla tüm detaylarının paylaşılacağını belirtti.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ İŞLETMELER YENİ SANAYİ SAHALARI İLE AYAĞA KALDIRILACAK
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki sanayi, sınırları belirlenen yeni sahalarla ayağa kaldırılacak. Yeni sanayi sahalarına ilişkin ayrıntılar Resmî Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda, Hatay’ın Belen ve İskenderun ilçelerinde 2, Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Dulkadiroğlu ilçelerinde 2, Gaziantep’in Nizip ilçesinde 3, Oğuzeli ilçesinde 2, Araban ilçesinde 2 alan olmak üzere 11 yeni sanayi sahası ilan edildi. Daha önce ilan edilen 7 sanayi alanıyla birlikte, bugüne kadar toplam 3 bin 829,8 hektar büyüklüğünde 18 alan ‘sanayi sahası’ ilan edilmiş oldu.