İşçilerden zam öncesi uyarı: Asgari ücretlinin alın terine göz dikenler var

- Güncelleme:
İşçilerden zam öncesi uyarı: Asgari ücretlinin alın terine göz dikenler var

Ekonomi Haberleri

Bazı işverenlerin asgari ücret artışına gitmemek için çeşitli yollara başvurduğu iddia edildi. SGK’nın etrafından dolaşan bazı işverenler, asgari ücreti çalışanın hesabına yatırıp, aynı gün bir kısmını geri alıyor. Öyle ki, maaş kartlarını işverene verenler bile var.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Asgari ücret zammı öncesi işçi kesiminden uyarılar geliyor. Asgari ücret zammını yüksek bulan bazı patronların, SGK’ya takılmamak adına ücreti tam yatırdığı ve ardından bir kısmını işçiden geri aldığı iddia ediliyor. Bunu kabul etmeyen işçiye de kapının gösterildiği belirtiliyor. Beyaz veya mavi yakalı statüsünde bulunan kişilerde bu örneklerin pek görülmediği, ancak niteliksiz işçi statüsündeki işçi kesiminde bu durumların yaşandığı ifade edildi. Yetkililer; eksik maaş verme, maaşın bir kısmını elden bir kısmını bankaya yatırma ya da yatırılan maaşın bir kısmının geri alınması gibi durumlarda; Çalışma Bakanlığına ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar ve şikâyet yapılabildiğini belirtti.  

Avukat Ali Demir, son yıllarda bu tür durumların sıkça yaşandığını belirterek “Bu yeni bir gelişme değil, uzun zamandır bu tür davalar alıyoruz. Ancak son bir yıldır asgari ücretin yüksek oranda artması ile bu vakalar artış gösterdi. Hatta bazı çalışanların bankamatik kartları işverende duruyor. Maaş döneminde görevlendirilen kişi maaşı çekip, patrona getiriyor, patron elden ödeme yapıyor. Daha önce aldığımız bir davayı kazandık. Orada işçi güvenlik kamerası kayıtlarına ulaşmıştı. Ağırlıklı sanayi kesiminde ve niteliksiz iş gücü kollarında bu örnekler görülüyor. İşçiler işsiz kalma korkusu ile şikâyette bulunmuyor. Bunun da büyük cezai yaptırımları var” diye konuştu. 

Bu tür bir iş davasına baktığını söyleyen avukat Semra Cayar ise “Malum durum İstanbul Zeytinburnu’nda bir atölyede yaşanıyor. Son asgari ücret zammı ile işveren tarafı asgari ücreti çalışanın maaşına tam yatırarak bir kısmını geri alma şartı sunmuş. Müvekkilimiz ise bunu kabul etmiş. Bir süre bu sistem devam ediyor. Ardından çalışan işten çıkarılınca dava açma kararına vardı. Ancak bu sistemi kanıtlamak için şahitler gerekiyor. İş yerinde şahit olacak kimse bulunamadı. Görsel veya ses kaydı da olmadığı için bir çözüme ulaşamadı ama davamız devam ediyor” dedi. Semra Cayar ayrıca maaşın bir kısmını elden bir kısmını bankaya yatırma uygulamasının da artış gösterdiğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...