Yer altındaki zenginlikler bir bir ortaya çıkarılacak

Düzenleyen:
Yer altındaki zenginlikler bir bir ortaya çıkarılacak
Ekonomi Haberleri

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü 2017 yılında 1 milyon metrelik sondaj yapacak. Türkiye’nin keşfedilmeyi bekleyen cevherleri ekonomiye kazandırılacak.

Osman Çobanoğlu ANKARA

Enerji Bakanı Berat Albayrak yeraltı zenginliklerinin tam olarak ortaya çıkarılması için düğmeye bastı. Daha önce Türkiye’nin jeofizik ve jeokimya haritalarının çıkarılması için çalışma başlattıklarını söyleyen Albayrak, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) 2017 yılı için 1 milyon metrelik sondaj talimatı verdi. Bu rakam MTA’nın rekoru olacak. MTA’nın yeni sondaj hedefi ile öncelik Türkiye’nin kömür rezervlerinde bugüne kadar tespit edilemeyen yeni kaynakları bulmak. 2006 yılında başlatılan yeni sondaj hamleleri ile 2016 yılına kadar 7 milyar ton kömür rezervi bulundu. Bulunan rezervler linyitten oluşurken, kalori değerleri de bin 250 ile 2 bin 500 kalori arasında değişiyor. Son keşifler, Türkiye’nin toplam 15 milyar tonluk linyit rezervinin de neredeyse yarısını oluşturuyor. 1 milyon metre sondaj hamlesi ile bu rezervin 20 milyar tona çıkarılması hedefleniyor.

Bakanlığın yeni sondaj hamlesinin bir diğer hedefi ise ithalatta önemli bir yer tutan madenlerin yerli kaynaklardan tedarik miktarını artırmak. Başta demir, bakır, altın, alüminyum olmak üzere Türkiye birçok önemli madenin ithalatına milyarlarca dolar kaynak ayırıyor. Maden ithalatına 2014 yılında 15 milyar dolar, 2015 yılında 10 milyar dolar harcandı. Yeni hamle ile ileri teknoloji hammaddelerinin aranması, üretilmesi ve ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Özellikle nükleer santraller ile enerji üretiminde yeni bir teknolojiye geçmeyi hedefleyen Türkiye’nin nükleer santrallerin hammaddelerini de yerli kaynaklarla sağlaması amaçlanıyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...