İstiklal ve Bağdat Caddeleri'ndeki boş dükkanlara 20 milyar dolarlık cevap

Düzenleyen:
İstiklal ve Bağdat Caddeleri'ndeki boş dükkanlara 20 milyar dolarlık cevap
Ekonomi Haberleri

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, 2020 yılına kadar 20 milyar dolar yatırım yapacaklarını belirterek, mağazaların kapandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi

Ekonomi Servisi

AVM sektörü İstiklal ve Bağdat Caddesi’ndeki mağazaların kapandığı, alışveriş merkezlerinin boşaldığı iddialarına yatırımla cevap verdi. Sektörün bugüne kadar 52 milyar dolar yatırım yaptığına dikkat çeken Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü 2020 yılına kadar 20 miyar dolar daha yatırım yapacaklarını bildirdi. Son zamanlarda AVM sektöründe yaşanan olumsuzluklara değinen Belgü, Türkiye ekonomisinin terör, turist sayısındaki radikal düşüş, seçim, darbe girişimi ve psikolojik etkiler sebebiyle çalkantılı bir dönemden geçtiğini söyledi. Ancak bütün bunlara rağmen tüketicilerin alışveriş yaparak ekonomiyi desteklemeye devam ettiğini dile getiren Belgü, “Son 9 yılda alışveriş merkezlerinin cirolarında yüzde 250 artış yaşanırken, perakende sektörü olarak uzun süreden sonra ilk defa Temmuz 2016 döneminde cirolarda bir düşüş yaşanmıştır ancak bu düşüşün ağustos ayında yerini tekrar yükselişe bırakmasını beklemekteyiz. Eylül ayında hem okulların açılması hem bayramın etkisiyle de cirolara çok pozitif olarak yansıyacaktır” dedi.

Ticaretin doğası gereği bazı perakende işletmelerinin küçülmeye veya yer değişikliğine gittiğini belirten Belgü, “Ancak bunu sadece kiralara bağlamak yanlış bir tespit olacaktır. Alışveriş merkezleri borçlanmadan ve yurt dışı fonlamalardan dolayı bazen yabancı döviz kuruyla kiralama yapmaktadır ve bu gerçekte orta ve uzun vadede döviz kurlarının enflasyonun altında kalması sebebiyle perakendecinin hep lehine bir durum oluşturmuştur. Cirolar hem döviz kurlarının hem de enflasyonun çok üstünde seyretmektedir. Kira giderleri perakendecilerin toplam giderlerinin yüzde 15’i civarındadır. Dolayısıyla kiralarda yapılması gündeme getirilen indirimlerin perakendecinin giderlerine etkisi en fazla yüzde 2 olacaktır. Şu anda ülke ekonomisinin lokomotifi olan binlerce kişinin istihdam edildiği perakende sektöründe çözüm bulmamız gereken çok daha önemli sorunlar vardır” diye konuştu. Belgü iddiaların aksine alışveriş merkezleri perakende sektöründen gelen talep doğrultusunda 2020 yılına kadar 20 milyar dolarlık ve 2,5 milyon m² daha alışveriş merkezi yatırımı yapılacağını kaydetti. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...