Yenilikçi ve öncü şirketlere ödül

Yenilikçi ve öncü şirketlere ödül

Ekonomi Haberleri

Başbakan Davutoğlu, "Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul" kapsamında, Ar-Ge, tasarım, marka ve girişim liderlerine plaket verdi.

nbsp;İnovasyon Haftası'nın 'stratejik partneri' olan Arçelik'in Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, "Ar-Ge Liderliği" ve "Teknoloji Geliştirmede Liderlik" alanlarında 2 ayrı ödüle lâyık görüldü. Müşteri Odaklı Hizmet İnovasyonu Ödülü, Brisa Bridgestone Genel Müdürü Hakan Bayman'a verilirken, "En Yenilikçi KOBİ ve Girişim Bankacılığı" ödülünü TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici aldı. "Uluslararası Alanda En Başarılı şirket" ödülü THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'ya verilirken, Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk "Marka Geliştirmede Liderlik", Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Döver de "Tasarım Geliştirmede Liderlik" ödülünü aldı. Aslanoba Capital Başkanı Hasan Aslanoba "Yılın En Aktif Melek Girişim Sermayecisi", Mehmet Erdem İnci "En İnovatif Ar-Ge Projesi" ve Seher Süleymanoğlu da "En İnovatif Tasarım Projesi" alanında ödüllendirildi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplumun bütün kesimlerini buluş, yenilik ve teknoloji için seferberliğe davet ederek, iş dünyasından üniversiteleri desteklemelerini istedi.


Türkiye'nin en büyük 10 ekonomi arasına girmesinin yenilik ve teknolojiyle ulaşılabileceğini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplumun her kesiminden bu konuda seferberlik istedi. Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İstanbul'un ikinci gününde konuşan Davutoğlu, 60'lı yıllarda içe dönük ve kapalı üretimin Turgut Özal ile başlayan açılma döneminde değiştiğini ifade etti. Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasıla'da (GSMH) dünya 17'ncisi, küresel rekabette 45'inci olan Türkiye'nin inovasyonda 54'üncü sırada olduğunu belirterek, "Bu sürdürülebilir bir durum değil. Eğer biz ilk 10'a gireceksek küresel rekabette yüzde 45'lerden yüzde 10'lara yükselmemiz, inovasyonda da yüzde 20'lere sıçrama yapmamız lazım. Aksi takdirde tekerlek patinaj yapmaya başlar ve kendimizi tekrar etmeye başlarız" dedi. İhracatın 36 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkmasının var olan paradigma içinde gerçekleştiğini, 500 milyar dolara çıkması için de paradigmatik bir sıçrama gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin dinamik nüfusunu, teknolojide gelişme için kullanmak gerektiğini, bu konuda her türlü gayreti göstereceklerini ifade etti.
CEP TELEFONU YOKKEN DİPLOMASİ NASIL OLURDU?
Yüksek teknoloji ürünlerinin ithalattaki payının yüzde 14.4, ihracattaki payının yüzde 3.7 olduğunu, teknolojiyi kullanan, hayatın her alanına intibak ettiren bir ülkenin, bunu üretmesinin de gerektiğini söyleyen Davutoğlu, bu alanda sıçrama yapmak için üniversitelerin yenilenmesine, iş adamlarının da üniversiteleri ve buluşları desteklemeleri gerektiğini ifade etti. nbsp;Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde çalışma arkadaşlarına "Acaba cep telefonu yokken diplomasi nasıl yapılır?" diye sorduğunu aktararak, şunları anlattı: "Bir krizin çözümü için bazen bir günde 20 dışişleri bakanıyla görüştüğümü hatırlıyorum. 20 dışişleri bakanıyla cep telefonuyla... Eğer olmamış olsaydı diplomasi muhtemelen bu 20 görüşmeyi 5-6 günde yapmak durumunda kalırdım ve muhtemelen de o kriz o 6 günde büyür ve çözülemez hale gelirdi ya da yeni bir kriz başlardı. Teknolojinin, o güzel düşüncenin insanların normal hayatındaki ritmi de değiştirebilmesi, çabuk ticarileşebilmesi, çabuk kullanılabilir ve insan hayatını değiştirebilir nitelikte olması lazım." Davutoğlu, inovasyon yerine "uygulamalı yenilik" kelimesini önerdi.


TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ:

Türkiye'de cari açık değil
inovasyon açığı problem
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Teknolojide taşeronluk değil, orkestra şefliği yapalım. Her şeyi burada üretemezsek de birçok ürünü tasarlayabilir, geliştirebilir ve birleştirebiliriz" dedi. 2012'de ilkini düzenledikleri İnovasyon Haftası'na 15 bin kişinin katıldığını, geçen yıl bu rakamın 26 bine ulaştığını söyleyen Büyükekşi, "Türkiye'de cari açık değil, inovasyon açığı problemi olduğuna inanıyoruz" dedi. Büyükekşi, "Bisküvide dünyanın zirvesine çıktık. Havayolunda tepeye oynuyoruz. Dayanıklı üretimde saygın markalarımız var. Havacılık, savunma, telekomünikasyon, elektronik, otomotiv, medikal gibi alanlarda Türkiye kendi markasını çıkarabilir. 2023 Ulusal İnovasyon Stratejisi çalışmamızı 26 farklı sektörde şekillendirdik. Tüm sektörlerde yeni nesil teknolojileri, trendleri ve oyunun geleceğini değiştirecek yenilikleri dikkatle inceledik. Yakında bu çalışmaları paylaşacağız" dedi.


GELİŞTİRDİĞİ SİSTEMLE YAYINA BAĞLANDI
TEB'in desteklediği
girişimci 'zirve' yaptı


Türk Ekonomi Bankası (TEB) tarafından desteklenen girişimler, İnovasyon Haftası kapsamında 'canlı yayınla' sahneye çıktı. TEB, TİM tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen İnovasyon Haftası'nın ikinci gününde, İstanbul Ataşehir TEB Girişim Evi, Gaziantep TİM-TEB Girişim Evi ve teknokentlerde kurduğu canlı bağlantılarla İnovasyon Haftası sahnesine çıkardı. Farklı illerdeki teknokentlerde bulunan girişimciler, TEB tarafından desteklenen bir girişimcinin geliştirdiği SpeedNext sistemi üzerinden yayına bağlandı. Girişimciler, cep telefonları ile konferans salonundaki canlı yayına katıldı. TEB standında ise "En iyi fikirler yönetici asansörde yakalandığında kısa sürede özetlenebilecek kadar net olmalı" sözünden yola çıkarak kurgulanan asansör uygulaması dikkat çekti. Asansör uygulaması ile TEB tarafından desteklenen 5 girişimci projelerini katılımcılara 3 dakikada anlatma fırsatı yakaladı. "Türkiye'nin En Yenilikçi KOBİ ve Girişim Bankacılığı" ödülünü Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun elinden alan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, "İnovasyona dayalı ekonomiyi ülkenin geleceği olarak gören ve bu konuda sürekli yatırım yapan bir banka olarak üç yıldan bu yana Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerinde TİM'in stratejik ortağıyız. Böylesine önemli bir etkinliğin parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi. nbsp;






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...