Yeni yönetimin yol haritası belli oldu: Ekonomide 3 kritik adım

- Güncelleme:
Yeni yönetimin yol haritası belli oldu: Ekonomide 3 kritik adım

Ekonomi Haberleri

Yeni ekonomi yönetimi cari açığı düşürmek için üç acil hedef belirledi. Bu çerçevede teknolojik atılımlara ağırlık verilecek, katma değeri yüksek ürün ve hizmetler ön plana çıkarılarak ihracat arttırılacak, daha fazla turist çekerek turizm gelirlerinin tırmanması sağlanacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in öncülüğünde çalışmalarını sürdüren yeni ekonomi yönetiminin önümüzdeki günlerde önemli kararlara imza atması bekleniyor.

Yeni Ekonomi yönetiminin öncelikli konular arasında 58 milyar dolara ulaşan cari açık ile mücadele ilk planda yer alıyor. Bu kapsamda 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Plan revize edilerek cari açığı aşağı çekmeye yönelik düzenlemeler yapılacak. OVP ile kamu politikaları ve uygulamalarının yeniden şekillendirecek ve kamu kaynaklarının tahsisi buna göre gerçekleştirilecek. Mali disiplin ve tasarruf anlayışının hakim olacağı yeni uygulamada kaynaklar sosyal harcamalar ve yatırımlarda kullanılacak. İsrafa yol açan uygulamalara geçit verilmeyecek. Kamu yatırımları için öncelik planlaması yapılacak.

Yeni dönemde para politikasının yanı sıra maliye politikası ve yapısal reformlar ile Türkiye’de finansal istikrar pekiştirilecek. İnsan odaklı kalkınma sürdürülecek. Serbest piyasa kurulları içinde ekonominin rekabet gücü ve verimliliğini arttırıcı adımlar atılacak. İstikrar ve güven içinde büyüme gerçekleştirilirken, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedefleri büyütülürken, cari açık sürdürülebilir büyümenin önünde engel olmaktan çıkarılması için teknolojik atılımlar arttırılarak devam ettirilecek. Katma değeri yüksek ürün ve hizmetlere ağırlık verilerek son zamanlarda rekor kıran ihracatın daha da yükseklere tırmanması sağlanacak. Çeşitli ülkelerde her geçen gün artan diplomatik misyonlarımızın, ihracatta daha faydalı olması bekleniyor. Dünyanın çeşitli meydan okumalarla karşı karşıya olduğu zorluklar kadar fırsatların da ortaya çıktığı bu dönemde Türkiye önüne çıkan her türlü fırsatı değerlendirecek. Turizm alanında sunulacak yeni alternatiflerle, pandemi dönemi öncesi yakalanan ivmenin daha da üstüne çıkılması sağlanacak. Bu yolla da elde edilecek turizm geliri cari açığın düşürülmesine katkı verecek.

ENDİŞE EDECEK BİR DURUM YOK

Yeni dönemle birlikte Türkiye’ye yeni yatırımların da gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. En kısa zamanda 100 milyar dolar civarında yeni yatırım gelmesi tahmin ediliyor. Ekonomi uzmanları, Türkiye ekonomisinin dışa açık bir ekonomi olduğu ve güçlü bir bankacılık sisteminin bulunduğunu belirterek, “Ekonomi için endişe edecek bir durum yok. Yeni ve istikrarlı bir Hükûmet var. Dünyada büyüme hızı düşüyor. Enerji fiyatlarında düşüş var. İyi bir süreç yönetimi sayesinde enflasyon çok aşağılara çekilecek” değerlendirmesinde bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...