Yeni paket, iyiye gidiş yolunda öncü haberci

Yeni paket, iyiye gidiş yolunda öncü haberci

EKONOMİ Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ve ekonominin yeni yol haritasını içeren paket, iş dünyası kadar ekonomistlerin de takdirini topladı.

Osman Çobanoğlu
ANKARA

Para Politikası Uzmanı Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan düzenlemelerin ‘makro’ düzeyde olduğunu belirterek “Paket önümüzdeki 4,5 yıl içinde yapılacak birçok alandaki düzenlemelerin bir öncü habercisi konumunda” dedi. Ulusal veri merkezi ile muhtemel türbülanslara karşı temkinli ve hazırlıklı olmanın sağlanacağını ifade eden Prof. Erdoğan “Finans kesiminin riskleri değerlendirilerek krizlere karşı kırılganlığının azaltılmasının hedeflendiğini görüyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşu kurulması sayesinde ise reel sektörün kredilendirilmesinde gerçek mali pozisyonun ortaya konulacak olması, kredilerin en verimli alanlara tahsisi önemli bir çalışma olacak. Bu kuruluş güçlendikçe Türkiye’nin gerçek finansal ve mali pozisyonu hakkında başka ülkelere ipucu verecek. Kurumlar vergisinin tedricen azalması da doğrudan yabancı yatırımların ülkemize kanalize edilmesi ve yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi açısından son derece önemli” diye konuştu. Prof. Dikeç ise Varlık Fonu’nun uluslararası ticari bölgesel bir konuma getirilmek istendiğini, bunu yapabilmek için uluslararası muadilleriyle görüşüp fonlar arasında ilişki kurmanın yararlı olabileceğini dile getirdi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, fiyatları düşürmek için kurulması planlanan Sera AŞ organizasyonda esnaflar olarak bulunabileceklerini söyledi.

Batanı kurtarmak genel ekonomiye katkı yapmaz
Prof. Seyfettin Erdoğan, batan firmaları kurtarmanın ekonomiye katkı sağlamayacağını belirterek “İflas edeni kurtarmaya çalışırken toksik varlıkları sisteme katıyoruz. Bu kârlı, rantabl, katma değer üreten firmaları olumsuz etkiler. Bu yöndeki karar çok önemli. Ayrıca sorunlu kredilerin uluslararası fonlara devri de çok yerinde bir düzenleme. Burada başarılı bir yapılandırma ortaya koyarsak, Türkiye ekonomisine güvenin sürdüğü tescillenir” ifadesini kullandı.

Bankaların sermayesinde hiçbir sıkıntı görünmüyor
Prof. Dr. Üstün Dikeç, paketin kapsamının çok önemli olduğunu belirterek “Kamu bankalarının sermaye sıkıntıları hemen hemen yok diyebiliriz” dedi. Kurumlar vergisinde düşüş sağlanmasının ekonomik canlanmaya katkı sağlayıp reel sektörü teşvik edeceğini belirten Dikeç “KDV ve ÖTV’de şu anda geçici bir canlanma oldu. Geçici tedbirlerin ben kalıcı bir hale dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Haziran sonunda bu indirimler kaldırılırsa eski hâle dönüşecektir” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...