Yeme-içme sektörü pandemiyi çabuk atlattı

- Güncelleme:
Yeme-içme sektörü pandemiyi çabuk atlattı

Ekonomi Haberleri

Yaşanan ekonomik dalgalanmaya rağmen, restoran, lokanta ve kafelerde âdeta boş masa yok. Sektörde ciro ve ziyaretçi artışları yüzde 10-15’i buldu. AVM’lere günlük 7 milyon kişi giriyor. Online yemek sipariş sektörünün büyüklüğü 12 milyar lirayı geçti.

Enflasyon kaynaklı hayat pahalılığına rağmen, restoran, lokanta ve kafeler âdeta tam kapasite çalışıyor. Birçok mekânda masaların kalabalık olduğu dikkat çekiyor. Dışarıda yemek yeme alışkanlığının her geçen gün daha da arttığı görülüyor. AVM’lere giren ziyaretçi sayıları rekor kırıyor. Pandemi nedeniyle uzun süre mali kriz yaşayan yeme-içme sektörünün güneşli günlerine yeniden döndüğü belirtiliyor. 2019 yılında (pandemi öncesi) 20 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan sektör, geçen yılı 16 milyar dolarlık hacim ile kapattı. Bu yıl sonunda ise hedefin 20 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Restoran, lokanta ve kafelere giren ziyaretçi sayısının geçen yıla göre yüzde 20, ciroların ise yüzde 15 arttığı belirtiliyor. 

BÜYÜME VAR, ELEMAN YOK

Türkiye’de 150 binden fazla lokanta ve restoran, 80 binden fazla kafe tarzı işletme bulunuyor. Bunların 50 bine yakını İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Sayısal çoğunluk açısından İstanbul’u, Ankara, İzmir ve Antalya takip ediyor. Sektörde 2,2 milyon kişi istihdam ediliyor. Sektöre olan ilgi nedeniyle açılan işletme sayısı da artış gösteriyor. Ancak işletmelerin en büyük sorunlarının başında, büyümeye rağmen nitelikli işçi bulamamaları geliyor. Bugün sektörde 800 bin eleman açığı bulunuyor. 

YEMEKTEN ASLA KISMIYORUZ

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, son dönemde dışarıdan yemek yeme alışkanlıklarında gözle görülür bir artış olduğunu belirterek “Bu süreç pandemi sonrası ile başladı ve büyüyerek devam ediyor. Bizim toplum ne olursa olsun yeme içmeden kısmıyor. Özellikle üst segment mekânlarda yer bulmak neredeyse imkânsız. Et, balık ve kebap restoranları çok iyi iş yapıyor. Net bir şekilde söyleyelim, üst segment mekânların bu kadar iş yaptığı bir dönem, az görülmüştür” dedi. 

MENÜLERDE DARALMA VAR

Happy Moon’s zincir markasının CEO’su Hüseyin Aymutlu da “Mekânlarda genel bir doluluk olduğu doğru. Özellikle büyükşehirlerde bulunan işletmeler oldukça kalabalık. Ancak şunu atlamamak lazım, gelen müşteri eskisi gibi yemek yemiyor. Örneğin başlangıç almayıp yalnızca ana yemek tercih ediyor. Ya da ana yemek yerine, fast-food istiyor. Masalarda oturma süreleri daha da arttı. Sadece yemek için değil, çay-kahve içmek isteyenler de geliyor. Ayrıca fiyatlardan şikâyetçiler… İşletmeler doğal olarak zam yapmak durumda kalıyorlar. Bu çok normal. Bu yıl içinde enflasyonun da düşmesiyle sektörün bu dalgalı süreci atlatacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

AVM’LER REKOR KIRDI

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Altaş ise AVM ziyaretçi ve ciro rakamlarında 2021 yılına göre ciddi artış olduğunu belirterek “2022 sonu itibarıyla günlük AVM ziyaretçi sayısı 7 milyona yükseldi. Bu rakamın 2023 sonu itibarıyla günlük 8 milyona çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu artışta yabancı turistler de etkili oldu. Öte yandan AVM’lerde yer alan işletme ve mağazaların ciro artışlarında yüzde 30 büyüme sağlanacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR SABİTLENİYOR

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, marketlerde olduğu gibi yeme-içme sektöründe de fiyat sabitlemesine gideceklerini belirterek “Enflasyonun önüne geçmek adına bunu yapmalıyız. Biz dernek olarak 20 bin işletmeyi kontrol ediyoruz. Bugünden itibaren fiyatlarda artış olmayacak. Tek tek kontrol edeceğiz. Ayrıca lokantalarda mutlaka menü görülür bir yere yazılacak” dedi.

19 BİN LİRALIK HESAP OLUR MU?

 Sektörde bir diğer dikkat çeken nokta ise, fahiş fiyatlı restoranlarda rezervasyon bulunamaması oluyor. Özellikle büyükşehirlerdeki lüks restoranlarda kişi başı yemek ücreti ortalama 500 lirayı buluyor. Bazı restoranlar var ki fiyatlar dudak uçuklatıyor. İstanbul Etiler’de yer alan bir et restoranında 4 kişilik bir yemeğin bedelinin 19 bin lira olduğu görülüyor. Sosyal medyadan yüksek fiyatlı paylaşılan adisyonlar vatandaşlardan tepki çekse de, bu mekânlarda yer bulmak oldukça zor… KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...