Yastıkaltı teslim oldu, 4 ton altın çıktı

- Güncelleme:
Yastıkaltı teslim oldu, 4 ton altın çıktı
Ekonomi Haberleri

Yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması çalışmaları meyvelerini verdi. Türkiye’de son 14 yılda 150 ton altın ekonomiye kazandırıldı. Mısır, Güney Kore, Yunanistan, Meksika ve Brezilya’nın altın rezervleri ülke başına 105-145 ton bandında. Bu da 2010’dan beri bir ülke rezervi kadar altın biriktirdiğimizi ortaya koydu. Sadece depremden sonra altın mevduatları üç kat arttı.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye, 2010 yılından bu yana yastıkaltı olduğu tahmin edilen 5 bin ton altının ekonomiye kazandırılması için çalışma yapıyor. Öncelikle altın yatırımları, banka ve kuyumcular aracılığıyla yapılıyor.

Bankaların altın hesabı açınlar, fiziki altınları bankaya götürüyor, bir altın hesabı açılıyor, vatandaşın altını gram altın hesabı üzerinden hesaba kaydediliyor. Bu hesaba ‘kâr payı’ da yine altın olarak veriliyor. Diyelim ki altın hesabında 100 gram altın kayıtlı. Banka buna yüzde 10 yıllık vadettiyse, vade sonunda 110 gram altın olarak teslim alıyor. Altını para karşılığı olarak almak isterse de söz konusu 110 gramın parasal karşılığı hesap sahibine ödeniyor.

Yastıkaltı teslim oldu, 4 ton altın çıktı

14 YILDA BİR ÜLKE KADAR

Bankalardaki altın hesabı, kur korumalı ya da vadeli ve vadesiz olarak üçe ayrılıyor. Bu uygulamalarla aradan geçen 14 yılda 150 ton altın ekonomiye kazandırıldı. Bugün Mısır, Güney Kore, Yunanistan, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerin rezervi 105-145 ton civarında bulunuyor. Bir başka deyişle 14 yılda bir ülke rezervi kadar altın ekonomiye kazandırılmış oldu. 

DEPREM SONRASI 3’E KATLANDI

11 ili vuran depremde, bölgenin altın varlığını evinde tutması, bu varlığın enkaz altında kalması sebebiyle vatandaşlar evinde tuttuğu altınları bankalarda hesap açarak tutma yolunu tercih etmeye başladı. Aradan geçen bir ayda 4 ton altın bankalarda hesaba döndü. Vatandaşlar, kiralık kasalarındaki altını da herhangi bir yıkım hâlinde ispatlama imkânı olmaması sebebiyle altın hesabı olarak saklamaya başladı ve altın hesabı talebi bir ayda üçe katlanmış oldu. 

KİRALIK KASALARDA SAKLANIYOR

Bazı vatandaşlar da ev yerine kiralık kasalarda saklamaya başladı. Her banka fiziki altın alımı yapmıyor. Yapanlar ise gün ve şubelerini duyurarak işlem yapıyor. Bunun yanı sıra altın hesabına aracılık eden kuyumcular da var. Bunları da KADSİS sisteminden görmek mümkün. Onlar da aldıkları altını hesaplıyor, altın sahibi adına açılan altın hesabına girişini yapıyor. Kuyumcu burada aracı görevi görüyor. İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su Ayşen Esen, gazetemize yaptığı açıklamada “Türkiye Ekonomi Modeli’nin en önemli yapı taşları arasında yer alan konulardan biri ‘yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması’ süreciydi. Bu kapsamda 14 yılda 150 ton altın ekonomiye kazandırıldı. Ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketi sürecinde de,  bankalarda bulunan altın rezervleri son bir ay baz alındığında üç kat artış gösterdi” dedi. 

81 İLDE 250 KUYUMCU DA TOPLUYOR

Bankalardaki fiziki veya mevduat karşılığındaki altın hesapları dışında bir de KAD-SİS yöntemiyle yatırım yapılabiliyor. Bu yöntemde ise kuyumcular devreye giriyor. Türkiye’nin 81 şehrinde 250 kuyumcu bu sisteme dâhil. Nerede hangi kuyumcu var, bunu Kadsis.com sitesinden görebiliyorsunuz. Fiziki altınlarınızı götürüp buralarda değerlendirebiliyorsunuz. Bu kuyumcular hurda altın alımı da yapıyor. Onlar da aldıkları altınları hesaplayarak anında sizin adınıza açılan altın hesabına girişini yapıyor. Getiri ise aynı bankalardaki gibi, çünkü kuyumcular bu sistemde sadece toplayıcı yani aracı görevi görüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...