EPDK’dan Tesla’ya şarj lisansı

- Güncelleme:
EPDK’dan Tesla’ya şarj lisansı

Ekonomi Haberleri

EPDK tarafından Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited Şirketine (Tesla) şarj ağı işletmeci lisansı verildi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Bugün itibarıyla Tesla’nın da aralarında yer aldığı 119 şirket, aldıkları lisanslar kapsamında, ülke genelinde şarj istasyonları kurarak elektrikli araçlara şarj hizmeti sunma hakkını elde etmiş oldu.

Türkiye’de ticari olarak şarj hizmeti verilen 3.728 şarj noktası bulunuyor. Bu şarj noktalarının 646’sını hızlı (DC) şarj, 3.082’sini ise yavaş (AC) şarj noktaları oluşturuyor. Mevzuata göre şarj istasyonu işletmek için lisans alınması tek yol değil. Şarj istasyonu işletmek isteyen gerçek kişiler veya şirketler, lisans sahibi şirketlerden sertifika alarak şarj istasyonu işletme imkânına sahip olabiliyor. Böylelikle sertifika sahibi şarj istasyonu işletmecileri; yazılım, çağrı merkezi, ödeme altyapısı gibi pek çok maliyet artırıcı kalemden de kurtulabiliyor. 2021 sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 7.694 elektrikli araç bulunurken, bu sayı Aralık 2022 itibariyle 14 bin 896’ya ulaştı. 

FİYAT VE YER GÖRÜLEBİLECEK

EPDK tarafından halka açık şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitelerine ait soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, fiyat bilgileri ve müsaitlik durumlarının paylaşılacağı Serbest Erişim Platformunda da son aşamaya gelindi. Uygulama ile elektrikli araç kullanıcılarının şarj hizmeti fiyatlarının anlık takibini yapılabilmesi de sağlanacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...