Yargıtay'dan emsal karar: Kiracı anahtarı ev sahibine teslim ettiğini kanıtlamalı

Editör:
- Güncelleme:
Yargıtay'dan emsal karar: Kiracı anahtarı ev sahibine teslim ettiğini kanıtlamalı
Ekonomi Haberleri

Yargıtay, evi veya dükkanı tahliye eden kiracının anahtarını teslim ettiğini kanıtlamak zorunda olduğuna hükmetti. Karara göre anahtarını vermeyen kiracı, kira ödemeye devam edecek.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Yargıtay’ın gündemine yansıyan dava konusu olay bir alışveriş merkezinde yaşandı. Mağaza sahibi ile kiracı arasında 7 yıl süreli kira sözleşmesi gerçekleştirildi. Mağaza sahibi, 7 yıl sonra mağazayı boşaltma taahhüdünde bulunan kiracının, sürenin üzerinden 4 ay geçmesine karşın anahtar tesliminde bulunmadığı gerekçesiyle konuyu yargının gündemine taşıdı.

Mağaza sahibi, kiralar ödenmeyince icra takibi başlattı ve alacaklarını tahsilini istedi. Kiracı ise zamanında mağazayı boşalttığını ve anahtar tesliminde bulunduğunu savununca taraflar arasında alacak davası açıldı. Yerel mahkemede yapılan yargılamada, kiracı mağazayı zamanında boşalttığını ifade ederek, mağaza sahibinin tazminat talebinin reddini istedi. Mahkemede de kiracının zamanında boşalttığına dikkat çekerek, mağaza sahibinin tazminat istemini reddetti.

KANIT YÜKÜMLÜLÜĞÜ KİRACININ

Yerel mahkemenin kararına itiraz edilince dosya Yargıtay’ın gündemine geldi. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, kiracının kira borcunu ödediğinin kabul edilebilmesi için mağazanın fiilen boşaltılmasının yeterli olmadığını, anahtarın da teslim edilmesi gerektiğine hükmetti. Yerel mahkemenin kararını bozan Daire, tahliye tarihinin taraflar arasında çekişmeli olması halinde, mağazanın fiilen boşaltıldığını ve anahtarın teslim edildiğini, böylece kira ilişkisinin ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildiğini kanıtlama yükümlülüğünün kiracıya ait olduğunu belirtti.

Kiracının, mağazayı kendisinin ileri sürdüğü tarihte tahliye ettiğini ispatlayamaması durumunda, kiralayanın bildirdiği tahliye tarihine itibar edilmesi gerektiğine dikkat çekilen kararda, “Yıllık kira bedelinin tutarı. senetle ispat sınırının üzerinde ise ve kiralayanın açık muvafakati yoksa bu yön kiracı tarafından ancak yazılı delille ispatlanabilir, tanık dinlenemez” denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...