Yardımlar çığ gibi! İş dünyası tek yürek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yardımlar çığ gibi! İş dünyası tek yürek

Ekonomi Haberleri

Kahramanmaraş 7,7 ve 7,6'lık depremlerle sarsıldı. Binlerce bina yıkıldı, can kaybı ve yaralı sayısı artmaya devam ediyor. 10 ili sarsan depremin gerçekleştiği andan itibaren bütün yurtta bireysel ve kurumsal yardımlar çığ gibi büyüdü. Bazı bölgelerde yolların çatlaması sebebiyle gecikmeler olsa da Türk milletinin bölgedeki kardeşlerine ulaşma gayreti engelleri aştı.

EKONOMİ SERVİSİ - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla daha da büyüyen yardım organizasyonlarında çadırdan konteyner evlere, battaniyeden ısıtıcıya, giyecek ve gıdaya kadar sayısız yardım malzemesi ile iş makinesi ve bu makineleri kullanacak mühendis ve operatörler de bölgeye ulaştırılmaya başladı. Gemi, uçak, tır, kamyon ve mümkün olan bütün araç bu ulaştırma yolunda seferber edildi. İşte yardımlardan sadece bazıları:

>> İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Valiliği koordinasyonuyla hazır yemek, konserve, sandviç, paket ekmek, battaniye, kaban, hijyen ürünleri, jeneratör, bisküvi türleri, aydınlatma malzemeleri ve kahvaltı paketleri olmak üzere 25 tır hazırladı. Ayrıca İTO 30 bin metrekareye hizmet verecek afet koordinasyon merkezi organize etti.

>>MÜSİAD, Ankara, Burdur, Sivas, Uşak, Ordu, Batman, Van, Bursa, Kırıkkale, Denizli, Kocaeli başta olmak üzere birçok ilden çok sayıda yardım aracı ve iş makinesini afet bölgesine sevk etti. AFAD koordinasyonuyla 100 karavan, iş makineleri, ihtiyaç malzemesi taşıyan 200’den fazla yardım aracından bazıları ulaştı, bazıları yolda.

>>TOBB, AFAD ve İstanbul Valiliği koordinasyonunda, İSO üyelerinin de katkısıyla yardım merkezi kurdu. 2 gündür bölgeye 115 jeneratör, 648 adet tüp üstü soba ve ısıtıcı, 6.000 adet battaniye ve 32.400 adet soğuk sandviç gönderildi.

TESK'TEN EKMEK VE SU TEMİNİ

>>TESK, Fırıncılar Federasyonu ile başta ekmek ve su ile diğer ihtiyaçlarını temine çalışıyor. Bölgede fırınlar yıkıldığı için ekmek ihtiyacı büyüktü.

>>ASKON, battaniye, ısıtıcı, çadır, yatak, nevresim takımı, yastık, hijyen seti, bebek maması, su, gıda kolisi gibi malzemeler temin ediyor.

>>Ticaret Bakanlığı, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE AŞ) aracılığıyla depremlerden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik 100 milyon lira bağışta bulundu.

>>Koç Holding, ihtiyaç sahiplerine hızla ulaşmak için kriz masası kurdu. Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu ayrıca 236 kişi ile arama kurtarma faaliyetlerine katıldıklarını belirterek, “Çalışma arkadaşlarımız an itibarıyla 13 vatandaşımızı enkaz altından kurtardı. Diğer yandan bölgeye elektrikli ısıtıcı, kıyafet, battaniye, lamba, ocak, piknik sobası, tıbbi yardım, karavan ve temel gıda ürünleri göndereceğiz” dedi.

>>Baykar, AFAD ve Kızılay ile koordineli olarak 50 milyon 812 bin 980 TL’lik gıda, kıyafet, elektronik cihaz ile insani yardım malzemesi sevk ediyor.

>> Eti Bakır, Eti Alüminyum, Cengiz Enerji, Cengiz İnşaat ve iştirakleri Kalehan Enerji, İGA, Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ), Çamlıbel Elektrik Dağıtım (ÇEDAŞ), Akdeniz Elektrik Dağıtım (AEDAŞ) ve Meram Elektrik Dağıtım (MEDAŞ) ile arama ve kurtarma çalışmalarına destek oluyor. Grup şirketleri şu ana kadar deprem bölgesine 20 ekskavatör, 5 vinç, 45 kamyon, 13 4X4 araç, 5 sepetli araç, 2 yakıt tankeri, 2 looder, 2 babcot, 5 lastikli yükleyici, 4 ışık kulesi, 25 lowbed, 66 jeneratör, 10 trafo direği, 40 projektör ve çok miktarda insani yardım malzemesi gönderdi, ilk aşamada AFAD’a 1,5 milyon lira bağışladı. 368 arama kurtarma ekibine ek olarak iş makineleri için gerekli 180 kişi ile destek verilen deprem bölgesinde teknik ekipman dışında insani yardım çalışmalarını da hızlandıran Cengiz Holding, giysi, ısıtıcı ve battaniyeden oluşan 30.000 parça eşyayı deprem bölgesine sevk etti.

ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ DEPREMZEDELERE AÇILDI

>>Kalyon Holding, Hasan Kalyoncu Üniversitesi kampüsünü depremzedelerin hizmetine açtı. Firma diğer yandan 82 kamyon, 22 tır, 10 vinç, 40 ekskavatör, 7 telehander teleskobik forklift, 34 loder, 28 tonluk yakıt tankeri, 9 ışık kulesi, 13 babcot, 256 operatör, mühendis ile enkaz kaldırma çalışmalarına destek oluyor.

>>Uşak Valiliği, 163 bin 767 battaniye gönderdi, 50 binini de hazırlıyor.

>> İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, 50 bin çift kışlık ayakkabı ve botu ulaştırıyor.

>>Tarım Bakanlığı bölgeye 1.000 hayvan çadırı dağıtacak.

>>THY, 80 sefer ile 12 bin gönüllüyü taşıdı.

>> İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA, 43 araç, 200 gönüllü personelini arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere AFAD koordinesinde deprem bölgesine yolladı.

>> Fuzul Holding bölgeye 3 iş makinesi, 15 kişilik mühendis ve teknik ekip gönderdi. Nevita da ayni yardım iletti.

>>Akfen, AFAD’a 10 milyon lira bağışladı, Papara AHBAP Derneğine 2,5 milyon lira bağışladı.

>> Ege Yapı, iş makinesi, ayni ve nakdî yardımda bulundu.

>> Outdoor Factory çeşitli yardımla birlikte her gün 2.000 kişiye sıcak yemek veriyor.

Yardımlar çığ gibi! İş dünyası tek yürek

>>Yıldızlar Yatırım Holding çalışanları, ilk etapta yiyecek, giysi ve battaniye gibi malzemelerin olduğu konteynerleri İskenderun’a gönderiyor, holding çalışanlarının yardımlarını organize ediyor.

>> TCDD Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya’da temin edilen vagonlarda 3 bin 400 depremzedeye konaklama imkânı sundu.

>> Konya Şeker’in tırları yardım için yola çıktı.

İŞ MAKİNELERİ GÖNDERİLDİ

>> YK Enerji, iş makineleri, mazot tankeri ve 13 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi gönderdi. Şirket, Milas’taki sosyal tesislerinde 110 kişiyi konuk edebileceğini de açıkladı.

>> Bitci tırı Hatay’a doğru yola çıktı. Yeme içme ısınma ve mobil cihazların şarj ihtiyacını karşılamak üzere donatılan tırın içinde tam teşekküllü sanayi tipi sabit bir mutfak, 2 tane duş ve wc alanı ile güneş enerjisi panelleri ve jeneratörler bulunuyor. Bodrum Aşçılar Derneği de 10 kişilik aşçı ekibiyle günde 5.000 kişiye yemek yapacak.

>> Erdemoğlu Holding AFAD’a 130 bin battaniye, 100 bin metrekare halı ve 100 milyon TL nakit bağışladı.

>>Amerika’da yaşayan Türk iş insanı Hamdi Ulukaya, sivil toplum kuruluşu Turkish Phlilantrophy Funds aracılığıyla başlatılan Türkiye Deprem Fonuna 1 milyon dolar bağışladı. Ulukaya, fonda toplanacak 1 milyon dolara karşılık 1 milyon dolar daha bağış yapacağını bildirdi.

>> Dünya Bankası ve IMF destek için hızla hareket edeceğini bildirdi.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE İL İL SON DURUM

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...