Yapılandırmaya deprem ayarı: Başvuru ve ilk taksit ödemeleri bir ay uzatılacak

- Güncelleme:
Yapılandırmaya deprem ayarı: Başvuru ve ilk taksit ödemeleri bir ay uzatılacak
Ekonomi Haberleri

Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar “Depremin etkilerini dikkate alarak yapılandırma yasasına olan başvuruları ve ilk taksit ödemelerini ülke genelinde bir ay uzatmaya yönelik teknik çalışmalarımızı tamamladık” dedi.

Gelir İdaresi Başkanı (GİB) Bekir Bayrakdar, TBMM’nin gündemindeki yapılandırma teklifi için depremzedelere yönelik ilave düzenlemeler içeren öneri setini sunduklarını açıkladı. Depremden yoğun etkilenen 11 il ve bir ilçede faaliyet gösteren 671 bin mükellefin deprem tarihinden temmuz ayı sonuna kadar yerine getirmeleri gereken vergi ile ilgili yükümlülüklerini ertelediklerini hatırlatan Bayrakdar, iki milyonun üzerinde motorlu taşıt sahibi mükellefin de MTV için bu erteleme düzenlemesinden faydalandığına işaret etti. Bayrakdar, bu mükelleflerin beyannamelerini 15 Ağustos’a kadar vermeleri ve ödemelerini de ağustosun son gününe kadar yapmaları gerektiğini söyledi. Bayrakdar, bölgede bulunan borçluların vergi dairelerine olan borçlarını, gerekli şartları taşımaları durumunda, faiz alınmadan 24 aya kadar taksitlendirebildiklerini bildirdi.

ÇALIŞANA YARDIMA VERGİ YOK

Depremin etkilerini dikkate alarak yapılandırma yasasına olan başvuruları ve ilk taksit ödemelerini ülke genelinde bir ay uzatmaya ve deprem bölgesindeki mükelleflerin başvurularını ve ödemelerini de mücbir sebep hâlinin bitiminden sonraki bir tarihe ertelemeye yönelik teknik çalışmaları tamamladıklarını anlatan Bayrakdar “Ayrıca depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın mirasçılarından veraset ve intikal vergisi, depremde yıkılan ağır veya orta hasarlı olan binalardan emlak vergisi, yine depremde ağır hasar alarak kullanılamaz hâle gelen taşıtlara ilişkin motorlu taşıtlar vergisinin alınmaması yönünde de çalışmalarımızı yaptık” dedi. Depremler sebebiyle işverenlerin bölgedeki çalışanlarına ayni veya nakdî yardımda bulunduğunu bildiren Bayrakdar “Bu yardımların ücret olarak değerlendirilmemesi amacıyla da düzenleme önerimiz oldu. Bu kapsamda ayni yardımların tamamından, nakdî yardımların da 50 bin lirayı aşmayan kısmından gelir vergisi alınmamasını sağlayacak çalışmayı da tamamladık” ifadesini kullandı.

40 MİLYARLIK VERGİDEN FERAGAT EDİLDİ

Bekir Bayrakdar, depremzede mükellefler için atılan ve atılacak adımlarla ne kadarlık vergiden vazgeçildiğine ilişkin “11 ilimizi kapsayan deprem felaketinin ardından mücbir sebep hâli ilanı sebebiyle yaklaşık 37 milyar lira vergi kaybımızın olacağı, zaman maliyeti ile birlikte 39 milyar liranın üzerinde toplam gelir kaybımızın olacağını tahmin ediyoruz” bilgisini paylaştı. Kurumun da bazı binalarımız yıkıldığını, bazılarının da ağır veya orta hasarlı olduğunu anlatan Bayrakdar, şöyle konuştu: Vergiyle ilgili işlemlerin neredeyse tamamı elektronik ortamda yapılabiliyor yani vatandaşlarımızın başvuru, yazı, dilekçe vb. işlemler için vergi dairelerine gitmeleri gerekmiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...