Dünyadaki yıkıcı depremlerin ekonomik boyutu 1 trilyon dolar

- Güncelleme:
Dünyadaki yıkıcı depremlerin ekonomik boyutu 1 trilyon dolar

Ekonomi Haberleri

Dünyada son 50 yılda yaşanan deprem felaketleri ekonomilerde yaklaşık 1 trilyon dolarlık hasara yol açtı. Japonya’da 2011’de yaşanan 9 büyüklüğündeki Tohoku depremi 360 milyar dolarla ekonomik kaybı en yüksek deprem oldu. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik boyutunun milyarlarca doları bulabileceği tahmin ediliyor.

Dünyada son 50 yıla yakın sürede meydana gelen şiddetli depremler on binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açarken, bu depremlerin ekonomik hasarı 1 trilyon dolara yaklaştı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve New York merkezli Sigorta Bilgi Enstitüsünden edilen verilere göre dünyada son 50 yıla yakın sürede meydana gelen en şiddetli depremlerden biri 11 Mart 2011’de Japonya’da yaşandı. Tohoku bölgesinde 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından meydana gelen tsunami sebebiyle 20 bin kişi hayatını kaybetti ve 70 milyon metreküpün üzerinde enkaz ortaya çıktı. Söz konusu deprem, 360 milyar dolarlık ekonomik hasarla dünyada en yüksek maliyetli deprem oldu.

ÇİN’DE 150 MİLYAR DOLARI BULDU

Sigorta Bilgi Enstitüsü verilerine göre Çin’de 2008’de yaşanan 8 büyüklüğündeki Siçuan depreminde ise 87 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bu depremin ekonomik hasarı da 150 milyar doları buldu.

Dünyadaki yıkıcı depremlerin ekonomik boyutu 1 trilyon dolar

ABD’DE 31 MİLYAR DOLAR SİGORTADAN

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles şehrini 1994’te vuran 6,7 büyüklüğündeki Northridge depremi, ülke ekonomisi için 50 milyar dolarlık kayıp oluşturdu. Bu hasarın 31 milyar dolarını sigorta ödedi. 

ŞİLİ’DE TSUNAMi FELAKETİ

Yeni Zelanda’yı 2011’de 6,3 büyüklüğüyle sarsan Christchurch depremi 40 milyar dolar, 2010’da Şili’yi vuran 8,8 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin sebep olduğu ekonomik zarar 30 milyar doları buldu. 

ENDONEZYA 9,1’LE SARSILDI

Japonya Niigata’da 2004’te yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremin maliyeti 28 milyar dolara çıktı. Endonezya Sumatra’da 2004’te yaşanan 9,1 büyüklüğündeki deprem, 10 milyar dolarlık ekonomik hasara yol açtı.

HAİTİ VE NEPAL'DE YIKIM

Haiti’de 2010’da yaşanan 7 büyüklüğündeki depremde can kaybı 200 bin, ekonomik hasar 8,5 milyar dolar olurken, 2015’te Nepal’i vuran 7 büyüklüğündeki deprem ise 10 milyar doları bulan maliyet oluşturdu. 

MADDİ HASAR 84,1 MİLYAR DOLARI BULUR

Türkiye’de son 20 yılda yaşanan depremlerin ekonomik boyutu da çeşitli kuruluşlar tarafından tahmin edildi. Türkiye’de 1999’da yaşanan Gölcük depreminin maliyetini 17,1 milyar dolar olarak hesaplayan Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonuna (TÜRKONFED), Kahramanmaraş merkezli depremlerin de 84,1 milyar dolar mali hasara sebep olacağı öngörüsünde bulundu. Dünya Bankası ise Pazarcık ve Elbistan depremlerinin doğrudan maddi hasarının 34,2 milyar dolar, enkaz kaldırma ve yeniden imar maliyetinin ise bu miktarın iki katını bulabileceğini tahmin etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...