Yeni mühendise 4 kat sınırı

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek ‘dirençli yapılar’ için bir dizi yeni tedbir alındı. Buna göre ticari zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçmeyecek, perdeli sistem zorunlu olacak. Kısa kolon oluşturulmayacak. Asma kat yapılamayacak. Mimarlara kamu binaları için 5 yıl tecrübe şartı getirilirken, yeni mezun mühendisler 4 kattan yüksek inşaat yapamayacak.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Afetlere karşı dirençli binalar için Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği güncellendi. Çevre, Şehircilik ve Altyapı Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı yönetmelikte mesleki sorumluluk alanları belirlenirken, yeni inşaat mühendislerine en fazla 4 kat izni verildi. Kamu binalarını projelendirecek mimarlarda 5 yıl tecrübe, 15 kat ve üstünde olan projeleri yapacak inşaat mühendislerinin lisansüstü eğitimli olması şartı getirildi.
ZEMİNDE TİCARİ ALAN 4,5 METRE
Yeni yönetmeliğe göre, içerisinde konut olan binaların zemin katlarında konut dışı fonksiyonlar yapılabilmesi için ticari zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçemeyecek. Yapının tasarımında A12, A13, A14 veya A15 tipi taşıyıcı sistemler kullanılacak. Kısa kolon yapılamayacak, asma kat ve kapalı çıkma bölüm yapılamayacak. Kapalı çıkma yapılamaması nedeniyle parselin plan ve yönetmelikle verilen emsal haklarının kullanılamadığı durumlarda; arkaya en fazla 1 metre mesafe taşacak şekilde inşaat yapılabilecek. Bu durumda da bahçe mesafesi 2 metrenin altına düşmeyecek. Bitişik nizam yapıların depremde birbiri ile çarpışmasının (çekiç etkisi) önlenmesi için, 6 metre yüksekliğe kadar olan binalar için 3 santimetre, üzerindeki her bir kat için 1 santimetre olmak üzere derz boşluğu bırakılması zorunlu olacak.
MİMARA 5 YIL TECRÜBE ŞARTI
Yönetmeliğe göre nüfusu 50 binden fazla olan belediyelerde, kentlerin estetik değerinin artırılması, şehirlere kimlik kazandırılması amacıyla mimari proje mükellefliği tecrübe şartına bağlandı. Buna göre kamuda, üniversitelerin ilgili bölümlerinde ya da ilgili odaya kayıtlı olarak serbest çalışan mimar olarak en az 5 yıllık mesleki tecrübe şartı aranacak. En az 10 bin metrekare ve en az 4 farklı yapının projelendirmesinde aktif görev alan mimarlar, resmî binalar, eğitim ve sağlık tesisleri, kültürel binalar, eğlence ve konaklama amaçlı binalar, AVM, ulaştırma istasyonları, iş hanı, pasaj, çarşı gibi yapıları üstlenebilmek için bu şartlara tabi olacak. Ayrıca üniversitelerin mimarlık ana bilim dalında tezli lisansüstü öğrenim görmüş mimarlar için, söz konusu kriterlerin yarısını sağlaması yeterli olacak. Ayrıca Mimari Estetik Komisyonunda yer alan mimar üye sayısı en az 2 olacak. Komisyon başkanında en az 5 yıl hizmeti bulunan veya mimarlık ana bilim dalında tezli lisans üstü öğrenim görmüş mimar olma şartı aranacak. Komisyon, referans bina belirleyebilecek, projede değişiklik talep edebilecek.
YÜKSEK BİNAYA LİSANSÜSTÜ
Yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayacağı statik projeler, zemin hariç en fazla 4 kat olabilecek. Zemin hariç 5-7 kat binanın statik projesini hazırlayan inşaat mühendisinde de en az 3 yıl mesleki tecrübe ile toplamda en az 10 bin metrekare alana sahip 4 farklı proje yapmış olma şartı aranacak. 8-15 kat için 5 yıllık tecrübe, 15 bin metrekare alanlı 6 farklı proje, 15 kat ve üzeri binaların statik proje mükellefliği için de 7 yıllık tecrübe, en az 20 bin metrekare alana sahip 8 farklı proje yapmış olmasının yanı sıra ana bilim dalında veya deprem mühendisliği alanında lisansüstü eğitim yapma şartı aranacak.