Fiyat artışı durdu, evi ihtiyacı olan alıyor

- Güncelleme:
Fiyat artışı durdu, evi ihtiyacı olan alıyor

Ekonomi Haberleri

MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, gayrimenkul sektöründe son aylarda talebin durağanlaştığına dikkat çekti.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Taş “Özellikle son bir aydır seçim sebebiyle piyasa beklemeye aldı kendini. Son 6 aydır gayrimenkulü ağırlıklı ihtiyacı olanlar alıyor” dedi.

Gayrimenkulde fiyatların düşmediğine, artışın ise durduğuna dikkat çeken Taş, arz sıkıntısı yaşandığını kaydetti. Son 3 yılda 700 bin konut üretildiğine dikkat çeken Taş “Türkiye’de yılda 580 bin evlenme, 180 bin boşanma, 100 bin gurbetçi talebi, 80 bin yabancıların oturum ve vatandaşlık talebi oluyor. 1 milyon oluşan talepten bahsediyoruz. İkinci eli de düşünürsek, arzın yıllık minimum 600 bin seviyesinde olması gerekiyor. Arzda ciddi sıkıntı var. Kasım 2021’de 2,5 milyon TL olan bir konut, Mayıs 2022’de 5,5 milyon TL, ağustosta 7 milyon TL oldu. Herkes kıtlık psikolojisi ile gayrimenkul almaya çalıştı. Bunun üstüne bir de depremden dolayı bölgede 600 bin konut üretilecek olması konusu geldi. Deprem bölgesinde 600 bin konut üretmek demek, inşaat malzemesi üretiminin yüzde 40’ının iki yıl boyunca o bölgeye gitmesi demek. Dolayısıyla arz ile ilgili sıkıntı 2 yıl devam edecek, bu da fiyatların artış potansiyelini ortaya koyuyor. Keza 20 yıl önce yüzde 73 seviyelerinde olan ev sahipliği oranının da yüzde 56’ya gerilediğini görüyoruz. Dolayısıyla devletin arz sorununu çözmesi lazım, çözülmezse iş krize doğru gidebilir” değerlendirmesini yaptı.

Ota gelirlilerin de eve ulaşımının zorlaştığını kaydeden Taş “Orta gelir grubu da artık en azından tapum olsun diye arsaya yöneldi” dedi. Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ’ın daha da değer kazanacağını kaydeden Taş “Tüketicilerin arsa olayına dikkat etmesi gerekiyor, bu ülkede cek-cak hayal satan çok, tüketici kendisini korumalı” diye konuştu. KKTC’de de evlerin fiyatları düşük olduğu için talep kayması yaşandığını belirten Taş “KKTC’de konutlar 35 bin sterlinden 80 bin sterlin civarına geldi. Türkiye’ye satışlar yüzde 35’den yüzde 100’e çıktı. Neden Kıbrıs? 20 bin pound peşinat, ayda 1.250 pound ile 48 ay vade seçeneği olduğu için. 3 yıl içinde pound kira gelirin olacak. Türkiye’de bu imkânlarla gayrimenkul bulmak zorlaştı” ifadelerini kullandı.

EYT’LİLER EMLAKÇI OLUYOR

Coldwell Banker Türkiye’de 240 ofise ulaştıklarını kaydeden Gökhan Taş “Century 21’de 70, Era Türkiye’de 35 ofise geldik. Yaklaşık 350 ofiste 4 bin gayrimenkul profesyoneli ile ülkede hizmet veriyoruz” dedi. Bir franchise ofisinin ortalama açılış maliyetinin 50 bin-75  bin dolar bandında olduğu bilgisini veren Taş şöyle konuştu: Önceden bir ofisin 50 bin dolar kazanması için 8 satış yapması gerekiyordu şu anda iki satışla ofis açılıyor. Şu anda yarım satışla ofisin aylık gideri karşılanıyor. Son iki yılda 150 ofisten 340 ofise biraz da bu sebeple çıktık. Seçimden sonra talebin artacağını düşünüyoruz. EYTliler de bizim için piyango oldu. Yeni danışmanlarımızın 3’te 2’si EYT’li. 

GOLDEN VISA ZORLAŞTI

Era Türkiye’nin ödül töreni için İstanbul’a gelen Era Avrupa Başkanı Francois Gagnon, Avrupa’da oturum amaçlı verilen Golden Visa programlarının zorlaştırılması veya kaldırılması ile ilgili de değerlendirme yapan Gagnon “Avrupa’da Golden Visa işlemleri azalıyor. Yapılan resmî açıklamalar, gelenlerin, kültürel mozaiği negatif etkilediği yönünde. Portekiz’de Çinlilerden bahsedilmesi mesela. Ama asıl sebep, yabancılar, yerlinin fiyatının çok üzerinde fiyatla emlak alabilmesi. Bu sebeple fiyatların yukarı tırmandığı tartışmaları zorlaştırmalardaki asıl sebep” dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...