Yanlışlık alışkanlığa döndü

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Yanlışlık alışkanlığa döndü

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Marketlerdeki kasa ve raf fiyat farklılıkları tüketicilerden büyük tepki topluyor. İlk zamanlar ‘yanlışlık oldu, hata yapıldı’ gibi gerekçeler gösterilirken, yaşanan örneklerin her geçen gün artması, tüketici tarafından kötü niyet olarak algılanıyor. Marketlerin eleman yetersizliğinden kaynaklandığını ifade ettiği durumu, vatandaşlar ‘gizli soygun’ diye adlandırıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Son 1 yıldır marketlerdeki raf ve kasa fiyatlarındaki tutarsızlık tüketicilerden büyük tepki topluyor. Birçok zincir market, konuyla ilgili “unutuldu, yanlışlık oldu” gibi gerekçeler gösterse de, bu farklılığın sürekli hâle gelmesi birçok kişinin kafasında soru işareti oluşturuyor. Tüketici blogları ve şikâyet sitelerinde ‘raf ve kasa fiyat farklılığı’ ile ilgili günlük 70-80 yorum yapılıyor. Bu da durumun ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Örneğin market rafında 500 gramlık bir kaşar peynirin fiyatı 150 lira iken, kasada bu peynir 170 liradan geçiyor. Bilinçli tüketiciler bunun farkına varıyor. Ancak çoğu insan bunu fark etmiyor. Marketlerin bu süreci gizli gelir hâline getirdiği yorumları yapılıyor.

Yanlışlık alışkanlığa döndü

HATA MI? BİLİNÇLİ Mİ?

Konuyla ilgili gazetemize konuşan bir zincir marketin şube müdürü “Bizde raf ve kasa fiyatları en son değiştirilir. Bu da marketlerin işine geliyor. Çünkü cezai bir yaptırımı olmuyor. Şayet tüketici böyle bir durum ile karşılaşırsa uygun olan fiyattan ürünü veriyoruz. Ama anlamayan da çok oluyor. En büyük problemimiz ise eleman yetersizliği” diyerek yaşanan bilinçli soygunu itiraf ediyor.

MUTLAKA ŞİKÂYET EDİN

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise “Tüketcilerimiz bu tür durumlarda mutlaka fiş ve faturalarını kontrol etmeli, kasa fiyatı ile raf fiyatı arasında fark bulunması durumunda tüketici lehine olan fiyatın uygulanacağını satıcılara hatırlatmalıdır. Sıkıntının çözülememesi durumunda; Tüketici Hakem Heyetlerine başvurulmalıdır. Ayrıca fahiş, haksız fiyat artışları ve raf fiyatı ile kasa farkı arasındaki fark konusunda; Ticaret İl Müdürlüklerine, Kaymakamlıklara, Valiliklere, ALO 175 ve ALO 153 hatlarına şikâyette bulunulabilmektedir. Kamu otoritesi fahiş/haksız fiyat artışları ve etiket uygulamaları denetimlerini arttırmalıdır” dedi.

FOTOĞRAFLA KANITLAYIN

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük de raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılık olabileceği öngörülerek, bu konuda tüketici lehine yasal düzenleme yapıldığını bildirdi. Küçük “Yasa metnindeki ‘tüketici lehine olan fiyat uygulanır’ ibaresi gereğince, etiket fiyatı ile kasa fiyatının farklı olması halinde, hangi fiyat düşükse, tüketiciye düşük olan fiyat uygulanacaktır. Öncelikle kasada ödeme sırasında, barkod okuyucudan geçen fiyatları mutlaka kontrol ve takip etmeliyiz. Fark varsa itiraz edin. Talebimizin kabul edilmezse gün ve saat belirtilerek, raf fiyatının fotoğrafını çekin” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...