Ürün fiyatı belli olacak çiftçi ona göre ekecek

Ürün fiyatı belli olacak çiftçi ona göre ekecek

EKONOMİ Haberleri

Planlı üretimin detayları netleşiyor. Üretici daha ekim yapmadan mahsulün kaç lira olacağını bilecek, buna göre tercih yapacak. Alım fiyatları ise dünya fiyatlarının üzerinde olacak...

SEFA BİLGİTEKİN

Türkiye’nin yıllardır hayata geçirmeye çalıştığı planlı üretim, şekillenmeye başlıyor. Ekim öncesinde açıklanan destekler ve alım fiyatlarıyla üreticiler, sene içerisinde ne ekeceğini, ne zaman ekeceğini ve sonrasında ne kadar kazanacağını önceden bilme imkânına kavuşuyor. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’yle birlikte hızlı karar alma mekanizmasının devrede olması, üreticilerin elini rahatlatıyor. Yeni sistemle birlikte Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, katıldığı her programda yaptığı açıklamalarla üreticilerin yol haritalarını çizmesini sağlıyor. Yeni dönemde üreticilerin mahsulleri elinde kalması gibi durum ortadan kalkacak.

DESTEKLER ARTACAK
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı için 26,5 milyar TL’lik bir bütçe belirlendi. Bu doğrultuda tarımsal destek için ayrılacak kaynak, geçen seneye göre 2,7 milyar TL artarak 16,1 milyar TL’ye yükseldi. 4,7 milyar TL olan tarımsal kredi sübvansiyonu ve müdahale alımları ise 5,3 milyar TL şeklinde planlandı.
Hayvancılıkta ve yem sanayisi için kritik öneme sahip mısırda alım fiyatı, 15 Ekim’den itibaren ton başına 950 TL oldu. Bununla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen ton başına 55 TL prim ve diğer desteklerle alım fiyatı, ton başına 1005 TL’ye kadar yükselecek. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), üreticilere depolama ve finansman imkânı sağlamak amacıyla emanet alımlara da başladı. Şu ana kadar 5 bin tondan fazla mısır teslim alındı. Önümüzdeki günlerde TMO, iş yerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara mısır bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamını satın alacak. Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 214 iş yerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda, mısır alım faaliyeti gösterilecek.

Arpa ve buğday desteği artırıldı
Arpa ve buğdayda da gelecek senenin stratejisi şimdiden planlandı. Arpa ve Buğdayda önceki senelerde kilogram başına 5 kuruş olan prim desteği, gelecek sene için 10 kuruş olarak belirlendi. Arpa ve buğdayda ton başına 1.050 liraya kadar çıkan alım fiyatı, dünya fiyatlarını aştı.

Dar alanda yüksek üretim
Son yıllarda üretimde dışa bağımlılığı bitirecek hamleler yapılıyor. Buğdayda üretim alanları daralırken, üretim arttı. 2016’da buğday ekimi 7 milyon 671 bin hektar alanda yapılırken, üretim 20 milyon oldu. Geçtiğimiz sene ise 7 milyon 668 hektar alanda 21,5 milyon ton buğday üretimi yapıldı.

Gübre ve mazot için müjde var
Üreticilerin en çok dert yandığı konuların başında gelen gübre fiyatlarında da sevindirici haber  verildi. Büyük bir bölümü ithal edilen DAP (taban) gübresinde 15’lik indirim yapılacak. Bakan Pakdemirli 2018 yılının mazot ve gübre desteğinin şubat ayının sonunda ödeneceğini söyledi.

Kıraç arazilere umut buğdayı
Karaman’da bir bulgur firması ile Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (KMÜ) iş birliğinde başlatılan proje kapsamında kıraç arazide yüksek verimli ve hastalıklara dayanıklı buğday çeşidi geliştirildi. Başlatılan proje, 10 ay önce başladı. Önce Anadolu’da yüzlerce yıldır ekilen fakat sertifikası olmadığı için ekiminden vazgeçilen birçok yerli buğday çeşidi tedarik edilip korumaya alındı. Sera ortamında yılda 4-6 defa üretim yapılan proje ile onlarca çeşit elde edildi. KMÜ Biyomühendislik Anabilim Dalı Başkanı Profesör Nevzat Aydın, kıraç alanlarda ekilmesi gereken buğdayın soğuğa ve kuraklığa karşı dirençli, kılçıklı, orta boylu ve sağlam saplı olması gerektiğini söyledi. Birçok çeşit için çalıştıklarını söyleyen Aydın “2017’de geliştirdiğimiz durum buğdayında kuru alanda verim, dekar başına ortalama 253 kilogram. Sulu alanda ise dekar başına 440 kilo verim alındı. Hedefimiz, 253 kilo olan verimi 280 kilo civarına yükseltmektir. Çalışmalar tamamlandı. Araziye ekim aşamasına geldi’ dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...