Üretime, istihdama ve ihracata 14 maddelik dev katkı: 100. yılda ekonomiye 250 milyar TL destek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Üretime, istihdama ve ihracata 14 maddelik dev katkı: 100. yılda ekonomiye 250 milyar TL destek

Ekonomi Haberleri

Esnaf ve KOBİ’lere yönelik 200 milyar liralık hazine destekli kefalet karşılığı 250 milyar liralık KGF paketinin detaylarını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “14 destek paketini devreye aldık. İşletmelerin işletme giderleri, yatırım, ihracat ve istihdamına destek oluyoruz” dedi.

CANAN ERASLAN'IN HABERİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 19 Aralık’ta açıklanan 200 milyar liralık hazine destekli kefalet karşılığı 250 milyar liralık kredi paketin ayrıntılarını paylaştı. Firmaları; finansal sağlamlıklarına, geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminat ihtiyaçlarına göre 5 grup hâlinde sınıflandırdıklarını anlatan Nebati “Buna göre firmalarımızı en yükseği 1. grup, en düşüğü 5. grup olmak üzere 5 grup şeklinde değerlendirmeye tabii tutuyoruz. Önümüzdeki dönemde sistem kapsamında kullandırmak istediğimiz kefaletleri kredibilitesi olan ancak teminat yetersizliği bulunan 3. grup ağırlıklı olmak üzere; 2. ve 4. gruba kullandırmayı planlıyoruz. Kredibilitesi çok yüksek olan, teminat sorunu yaşamayan birinci grup firmalar ile kredibilitesi çok düşük olan beşinci gruba ise kesinlikle kullandırım yapmıyoruz. Bu doğrultuda kefalet imkânımızın yüzde 60’ını üçüncü grup, yüzde 30’unu ikinci grup, yüzde 10’unu ise dördüncü grupta yer alan firmalara kullandırmayı planlıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

DÖVİZE GİDİŞE AF YOK

"Sunduğumuz kredi ve kefalet imkânının amaç dışı kullanılması başta olmak üzere sahte fatura ile belgelendirme, gerçeğe aykırı beyan, kredi ile döviz alınması ve bu kredi ile aynı bankadaki geçmiş kredi borçlarının kapatılması durumlarında affetmiyoruz” diyen Nebati, şöyle devam etti: Bu durumlar için kara liste uygulamasını hayata geçirdik. Bu durumları tespit ettiğimiz firmaların Hazine Destekli Kefalet Sisteminden artık yararlanması söz konusu olmayacaktır. Ayrıca fatura ile belgelendirme sürecinin düzgün işletilmemesi ve refinansman gibi durumlarda kredi verenlere de yaptırım uygulayacağız. Söz konusu destek paketlerimizde ödemesiz dönem imkânının yanı sıra, kefalet oranını asgari yüzde 70 olarak uygulayacağız. Ancak paketlerimizde öne çıkardığımız alanlara daha yüksek kefalet oranı ile kredi kullandırımı sağlıyoruz. Örneğin, başta kadın girişimcilerimiz olmak üzere tüm girişimcilerimize sistem kapsamında azami oran olan yüzde 90 ile kefalet desteği sağlıyoruz.

16 OCAK'TA DÜNYAYA PARMAK ISIRTACAĞIZ

Bakan Nebati “Yakında dünyaya parmak ısırtacağımız gelişmeleri açıklayacağız” dedi. 16 Ocak’ta bütçe gerçekleşmeleri dâhil, yılın değerlendirmesini yapacaklarını söyleyen Nebati “Dünya görecek ki Türkiye Ekonomi Modeli başarıya ulaşmıştır. Mücadele edeceğimiz tek alan kaldı. Kasımda boynunu kırdık, aralıkta belini kırdık. Şimdi artık enflasyonla mücadele en rahat alan” ifadesini kullandı.

YENİ EVİM PROGRAMI İNŞAAT DESTEK PAKETİ

20 milyar TL kefalet limitini haiz Yeni Evim Programı İnşaat Destek Paketi ile orta gelir grubuna hitap eden konut arzının artırılabilmesi için konut üreticilerine uygun maliyetli finansman imkânı sağlanacak. Paket kapsamında yararlanıcılar projelerini Yeni Evim Programı kapsamında yapmayı taahhüt edecek. Bankayla projenin tamamlanmasına yönelik Garantörlük Sözleşmesi imzalayacak. Müteahhitler, bu şartları sağlamaları hâlinde desteklenecek.

KONUT İNŞAATI DESTEK PAKETİ

10 milyar TL kefalet limitini haiz Konut İnşaatı Destek Paketi ile inşaat sektöründe arz/talep uyumsuzluğunu ortadan kaldırılması amacıyla tamamlanmamış projesi olan küçük ve orta ölçekli inşaat firmaları desteklenecek.

TAZMİNAT EYT'LİNİN HESABINA YATACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde kıdem tazminatları için gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. 25 milyar TL kefalet limitine haiz EYT Destek Paketi ile işverenlerin EYT sürecinde kıdem tazminatı yükünün hafifletilmesinin amaçlandığını kaydeden Bakan Nebati, kıdem tazminatlarını emekli olanların hesabına yatıracaklarını belirtti. Nebati, “Vatandaşlarımıza diyoruz ki ‘sen rahat ol, kıdem tazminatın hazır’ diyoruz. Hiç pazarlığa falan girme işvereninle. Senin kıdem tazminatını hesabına biz yatıracağız. Geri ödemeler oldukça iyi şartlarda, 36 aya kadar bir ödeme vadesi olacak. 6 aya kadar ödemesiz bir dönem. Faiz oranları da oldukça düşük. KGF paketine özel bankalarımızın büyük bir kısmı ve katılım finans kurumlarımız da iştirak edecekler” açıklamasını yaptı.

İşletme Giderleri Destek Paketi: 35 milyar TL kefalet limitini haiz İşletme Giderleri Destek Paketi ile işletmelerin maaş ve kira ödemeleri başta olmak üzere tüm sabit giderlerine yönelik finansman desteği sağlanıyor.

Döviz Kazandırıcı Faaliyetler: 35 milyar TL kefalet limitini haiz Döviz Kazandırıcı Faaliyetleri Destek Paketi ile bu alanda faaliyet gösteren başta KOBİ’ler olmak üzere tüm firmalar desteklenerek hem ihracatçı firma sayısı hem de ihracat hacimleri artırılarak cari açığın azaltılmasına katkı sunulacak.

Yatırım-Proje Finansmanı Desteği: 20 milyar TL kefalet limitini haiz Yatırım-Proje Finansmanı Destek Paketiyle yatırım teşvik belgesi almış firmalara daha yüksek tutarlarda kredi imkânı sağlanacak.

İmalat Sanayi Destek Paketi: 15 milyar TL kefalet limitini haiz İmalat Sanayi Destek Paketi ile imalat sanayi sektöründe yer alan yatırımlar desteklenecek.

Bölgesel Odaklı KOBİ Desteği: 10 milyar TL kefalet limitini haiz Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi ile imalat sanayi öncelikli olmak üzere işletmelerin yatırım, istihdam ve ihracat odaklı projelerine destek sağlayarak, bulundukları bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı veriliyor. 

Girişimci Destek Paketi: 4 milyar TL kefalet limitini haiz Girişimci Destek Paketi ile girişimcilik ekosistemini geliştirerek, genç ve tekno girişimcilerimizin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını sağlayarak yenilikçi ve yüksek teknoloji üretimi desteklenecek.

Kadın Girişimci Destek Paketi: 4 milyar TL kefalet limitini haiz Kadın Girişimci Destek Paketi ile yeni bir iş yeri açmak isteyen ya da bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren gerçek kişi/tüzel kişi işletme sahibi kadın girişimciler ve kadın kooperatifleri desteklenerek kadın girişimciliği ekosistemi güçlendirilecek.

Yeşil Dönüşüm ve Enerji Paketi: 7 milyar TL kefalet limitini haiz Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği Destek Paketi ile iklim değişikliğinin yol açacağı sorunların ülkemiz ekonomisi için getirdiği riskleri bertaraf edecek ve yeşil dönüşümü amaçlayan projeler için KOBİ ölçekli firmalar desteklenecek.

Teknoloji Destek Paketi: Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 milyar TL kefalet limitini haiz Teknoloji Destek Paketini kamuoyu ile paylaşmıştı. Bu paket ile teknoloji alanında yazılım, blockzinciri, yapay zekâ, akıllı şehir, giyilebilir teknolojiler, felaket kurtarma merkezleri ve bulut bilişim hizmetleri gibi belirli alanlarla sınırlı olmak üzere teknoloji firmalarımızın desteklenmesi öngörülüyor.

Dijital Dönüşüm Destek Paketi: 1 milyar TL kefalet limitini haiz Dijital Dönüşüm Destek Paketi ile KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamasının sağlanması hedefleniyor. İnternet altyapısı kurulumu ve kiralanması, donanım ve yazılım alımı/kiralanmasına ilişkin giderler, donanım desteği ve yazılım lisans giderlerine ilişkin harcamaları desteklenecek.

Eğitim Destek Paketi: 10 milyar TL kefalet limitini haiz Eğitim Destek Paketi ile personel giderlerini ödemekte güçlük çeken özel okullara finansman desteği sağlayarak faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerine destek olunacak.

Bu video da ilginizi çekebilir...

SIRA BANKALARDA

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Tüm KOBİ’leri kapsayan 250 milyar liralık kredi paketi, 2023’ün yatırım ve büyüme yılı olduğu mesajını net olarak ortaya koydu. Paket, KOBİ’lerimizin kıdem tazminatı, işletme sermayesi, teknoloji yatırımları, yeşil dönüşüm gibi başlıklarda finansman imkânlarını artıracak. Şimdi sıra bankalarda.

KAPSAMLI PAKET

ASKON Başkanı Orhan Aydın: Esnaf ve sanatkârlara 250 milyar TL’yi bulacak bir ödeneğin çıkması memnuniyet verici. Ve yine 36 ay vadeli 6 ay ödemesiz EYT desteği de ‘tazminatları nasıl ödeyeceğiz’ diyen iş insanlarımız için büyük bir fırsat oldu. İhracatçıdan kadın ve genç girişimciye kadar geniş, kapsamlı bir destek paketi oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...