Üreticilerden çağrı: Yerli cevize destek verin

Türkiye, dünyanın en çok ceviz tüketen üç ülkesinden biri. Yıllık 150 bin ton iç ceviz tüketimi yapılıyor. Cevizin ana vatanı olmamıza rağmen üretimimiz toplam tüketimin üçte birini karşılıyor.
HALİME GÜRBÜZ'ÜN HABERİ
Yıllık ortalama 250 milyon dolar seviyesinde ceviz ithal ediyoruz. ABD, Şili ve Çin gibi ülkelerden ciddi miktarlarda ceviz ithalatı yapıyoruz. Bugün Türkiye’de tüketilen cevizin yüzde 70’ine yakın miktarının ithal ediliyor olması yalnız ekonomik açıdan değil aynı zamanda alışılan, hak edilen lezzet ve kaliteye ulaşamama açısından da üzücü.
2020’de 22 üye tarafından kurulan Ceviz Üreticileri Derneği, yerli cevizin yetiştirilme safhasından işlenmesine kadar gösterilen profesyonel özene ve hasattan sofraya hiçbir kimyasal işlem görmeden gelmesine dikkat çekiyor ve tüketicilerin doğru bilgiye ulaşabilmeleri için kalite standartlarının oluşturulması konusunda yetkililerle iş birliği yapmayı planlıyor.
Geçtiğimiz günlerde “Türkiye’nin Cevizi, Türkiye’nin Geleceği” başlıklı ilki yapılan ceviz konferansında sektörün geleceği masaya yatırıldı. Dernek Başkanı Ömer Ergüder “Son 15 sene içerisinde verilen desteklere rağmen, ekonomik ölçekten küçük verimsiz işletmeler, bilgi eksikliği, yanlış fidan ve arazi seçimleri, eksik besleme ve koruma programları nedeniyle üretimimiz yeteri kadar artamadı ve tüketimdeki artış hızını yakalayamadık. Bu da ülkemizdeki ceviz açığının büyümesine neden oldu. Ceviz Üreticileri Derneği, Ticaret Bakanlığı ile vergi ve ihtisas gümrüğü hakkında görüşerek bu konu hakkında oldukça olumlu geri dönüşler almıştır. Ceviz üretiminin artabilmesi için öncelikle yerli üreticilerin ithalata karşı korunması gerekiyor. Bunun için öncelikli olarak cevize yönelik uygulanan gümrük vergilerinin yükseltilmesi gerekiyor” dedi.