Ucuzluk marketleri borsada da güldürdü

Düzenleyen:
Ucuzluk marketleri borsada da güldürdü

EKONOMİ Haberleri

Perakendede uygun fiyatlı seçenekler sunan BİM ve ŞOK Market’in hisseleri, kur şokunun yaşandığı dönemden bu yana, borsa endeksinin ve birçok sektörün üzerinde getiri sağlayarak yatırımcısına da kazandırdı

Türkiye ekonomisinde yeniden dengelenme süreci devam ederken, ekonomik küçülmenin beklendiği son çeyrekte reel piyasalar kadar borsa tarafında da dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Reel piyasada, bilançolar üzerinde artan finansman maliyetleri ve gerileyen cirolar göze çarpıyor. Birçok şirketin hisse senedi de bu süreçten biraz etkileniyor. Vatandaş tarafında ise gıda başta olmak üzere temel tüketim maddelerinin fiyatlarının artması, zincir ucuzluk marketlerine talebi artırmış durumda. Yaşanan gelişmenin, söz konusu şirketlerin bilançosuna da yansıması bekleniyor. Bu tarz şirketlerin, nakit akışlarının düzenli olması ve daralmanın yaşandığı dönemlerde daha fazla talep görmesi sebebiyle, “defansif” özellik taşıdığı da biliniyor. Borsada, Türkiye’nin en yaygın zincir marketlerinden olan BİM ve Şok Market’in hisseleri işlem görüyor. Her iki şirketin de hisseleri, kur şokunun yaşandığı ağustos-eylül döneminden bugüne, borsa endeksinin ve birçok sektörün üzerinde performans gösterdi.

 

BORSA YÜZDE 9,5

Ağustosta 84.655 puana kadar gerileyen, o günden sonra eylül ve ekimde 100 bin sınırına dayanan borsa endeksi; geçen hafta 92.830’dan kapandı. Böylece endeks, ağustos dibine göre yaklaşık yüzde 9,5’lik getiri sağladı. Yıllık bakıldığında ise borsa, yüzde 19,5 kaybettirdi.

BİM YÜZDE 22

BİM hisseleri, ağustos ayındaki kur şoku sırasında 63,26 seviyesine kadar geriledi. Ardından hızlıca toparlanarak, ekim ayında iki defa 80 TL’nin üzerini test etti. Geçen haftayı 77 TL seviyesinden tamamlayan şirket hisseleri, ağustos dibine göre yaklaşık yüzde 22 getiri sağladı.

 

ŞOK YÜZDE 55

Bu yıl halka arz olan ve eylül başında, yaşanan dalgalanmanın etkisiyle 6,97’ye kadar gerileyen Şok Market hisseleri, geçen hafta 10,77’den kapandı. Hissenin eylül dibinden bugüne kadarki getirisi yüzde 55 olarak gerçekleşti. Yıllık performansta, yüzde 7,7’lik getiri dikkat çekti.

 

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...