Irak artık ihtiyacını Türkiye’den alacak

Düzenleyen:
Irak artık ihtiyacını Türkiye’den alacak

EKONOMİ Haberleri

İran’a yönelik ABD’nin ikinci aşamada devreye aldığı yaptırımların bölge ekonomisine yansımaları tartışılırken uzmanlar, yaptırımlar nedeniyle İran’dan ithalatın azalmasıyla Irak pazarında Türk ürünlerinin etkili olabileceğini belirtti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Irak’ın özellikle günlük tüketim mallarında ucuz olması nedeniyle bugüne kadar İran ürünlerini tercih ettiğini hatırlatarak “Et, yumurta, kuru bakliyat gibi gıda ürünleriyle plastikten üretilen petrole dayalı ürünler ve inşaat ürünleri dâhil birçok kalem, artık İran’dan gidemeyecek. Bu ürünler şimdi Türkiye’den tedarik edilecek. Bu, Türkiye için iyi bir fırsat. İran’dan mal temin etmekte zorlanan Irak, bu boşluğu Türkiye ile dolduracaktır” değerlendirmesinde bulundu. Bu kapsamda, Iraklı ithalatçıları Türkiyeli firmalarla tanıştırdıklarını aktaran Taha, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ilişkilerin, potansiyelin gerisinde olduğunu ifade etti. Taha, iki ülke arasında güçlü ekonomik ilişkilerin kurulmasına ve ihracatın artırılması gerektiğine işaret ederek, Irak’ta ve Türkiye’de yeni kurulan hükümetlerin bu hedefe ilişkin iş birliklerinin önem taşıdığını söyledi.

SETA Ekonomi Direktörlüğü Araştırmacısı Şerif Dilek de “Bugün yaptırımlarla boğuşan bir İran’ın, artık rahat ve kolay bir şekilde Irak piyasasında varlık göstermesi ve hareket etmesi güçleşecektir. Bu süreçte Türkiye; hem Bağdat hem Erbil ile ekonomik ilişkilerini daha üst bir seviyeye taşımalıdır” diye konuştu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...