Türkiye'den nükleer de önemli hamle: Çin ile anlaşma yakın

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Türkiye'den nükleer de önemli hamle: Çin ile anlaşma yakın

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İğneada’da kurulması planlanan üçüncü nükleer santral için Çin ile görüşmelerde çok önemli bir noktaya geldiklerini, önümüzdeki birkaç ay içerisinde anlaşmanın gerçekleşebileceğini bildirdi.

Enerjide bağımsızlık yolunda çalışmalarını sürdüren Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ardından, ikinci ve üçüncü NGS için çalışmalarını sürdürüyor.  Daha önce "Trakya'da mutlaka bir nükleer santrale sahip olmamız lazım" diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ankara'da gazeteciler ile bir araya geldi ve projeler hakkında bilgi verdi.

ÇİN İLE ANLAŞMA YAKIN

Kırklareli İğneada’da kurulması planlanan üçüncü nükleer santralin kurulması için Çin ile görüşmelerde çok önemli bir noktaya geldiklerini aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar,  önümüzdeki birkaç ay içerisinde anlaşmanın gerçekleşebileceğini bildirdi.

RUSYA VE GÜNEY KORE İLE TEMAS VAR

Sinop'ta yapımı planlanan ikinci nükleer santral için ise Ruslarla görüşmelerimiz sürdüğünü vurgulayan Bayraktar, "Aynı zamanda Güney Kore ile de temastayız. Türkiye'nin bu konuda önceliği daha fazla teknoloji transferi ve yerlileştirme" açıklamasında bulundu.

Türkiye'den nükleer de önemli hamle: Çin ile anlaşma yakın

NÜKLEER ENERJİ OLMADAN KARBON NÖTRLÜĞÜ OLMAZ

Toplantıda, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın geri kalanının da yüzyılın ortalarına kadar nükleer enerji olmadan, karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını vurguladı.

Bayraktar, Akkuyu’daki ilk santralin inşaatına ilişkin olarak ise, "İlk reaktörün ana inşaat işlerini tamamladık ama bildiğiniz gibi burası dünyadaki en büyük nükleer şantiye. Bu santralden yaklaşık 4,8 gigavatt (GW) elektrik üretebileceğiz" dedi. Uzun vadeli enerji planlarına göre Türkiye’de 20 GW üzerinde nükleer enerji santraline ihtiyacı olduğunun altını çizen Bayraktar, küçük modüler reaktörler (SMR) hakkında da bazı ülkelerle görüşmelerin sürdüğüne değindi. Bayraktar, bu kapsamda 5 GW’lık küçük modüler reaktörlerin sisteme dahil edilebileceğini kaydetti.

Türkiye'den nükleer de önemli hamle: Çin ile anlaşma yakın

DOSTANE BİR ÇÖZÜM BULMALIYIZ

Irak-Ceyhan petrol boru hattındaki son durumu da değerlendiren Enerji Bakanı, Irak ile müzakerelerin sürdüğünü ifade etti. Bayraktar, Türkiye’nin 1,5 milyar dolarlık tazminata mahkum edildiği tahkim davası için Paris merkezli uluslararası tahkim mahkemesinde iptal başvurusu yapıldığını açıkladı ve Türkiye’nin yaklaşık 950 milyon dolar olarak hesaplanan alacakları için benzer tazminat davası yoluna başvurabileceğini söyledi. Bayraktar, “İki komşu ülke olarak oturup dostane bir çözüm bulmamız gerekiyor” dedi. Hattın çalışmadığı döneme ilişkin bir rapor hazırlandığını da söyleyen Bayraktar, “Boru hattı faaliyete geçecek. Teknik olarak aşağı yukarı hazır ve yakında faaliyete başlayacağız” dedi.

AÇIK DENİZ RÜZGAR ENERJİSİ İÇİN BİR İLK

Bayraktar, Körfez ülkelerinin Türkiye’nin enerji dönüşüm projelerine ilgi gösterdiklerini söyledi ve BAE ile rüzgar enerjisinden hidrojen üretimi konusunda görüştüklerini belirtti. Bayraktar, bu çerçevede Abu Dabi Kalkınma Fonu (ADQ) ve bazı Avrupalı şirketlerle temasların devam ettiğini dile getirdi. Türkiye’nin 2035’e kadar 5 bin megavatt açık deniz rüzgarı enerjisine ihtiyacı olduğuna değinen Bayraktar, “Bu konuda bir anlaşmaya varabiliriz ve bu, Türkiye açık deniz rüzgar enerjisi üretimi için bir ilk proje olacak” diye konuştu.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...