Kıdem tazminatında sistem değişiyor mu? Cevdet Yılmaz, 'ciddi problem var" diyerek duyurdu

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Ajanslar
- Güncelleme:
Kıdem tazminatında sistem değişiyor mu? Cevdet Yılmaz, 'ciddi problem var" diyerek duyurdu

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Ajanslar

Orta Vadeli Program'da yer alan yeni emeklilik sistemine dahil edilmesi beklenen Kıdem tazminatı için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan açıklama geldi. Yılmaz, "Ciddi problem var" diyerek değişikliğe işaret etti. Öte yandan Merkez Bankası'nın enflasyon tahminiyle kıdem tazminat 2024’te 35 bin TL'yi aşacaktı.

Ekonominin yeni yol haritası Orta Vadeli Program'da milyonlarca çalışan için hem yeni emeklilik sistemi hem de kıdem tazminatıyla ilgili önemli mesajlar yer aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP sonrası yeni sistemin işaretini verirken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan kıdem tazminatına ilişkin dikkat çeken açıklama geldi. 

KIDEM TAZMİNATINDA SİSTEM DEĞİŞİYOR MU?

Yılmaz, ciddi problemler var diyerek, kıdem tazminatı sisteminde değişiliğe işaret etti. İşçi ve işveren temsilcileriyle istişare yapılacağını söyleyen Yılmaz, konunun gündemlerinde olacağını söyledi. "Kıdem tazminatlarının emeklilik sistemine dahil edileceğine dair bir şey konuşuldu. Çok da soruluyor. Öyle bir şey var mı?" sorusuna ise Yılmaz şu kullandı:

"Burada hükümetlerimizin yaklaşımı şu. İşçi kesiminin temsilcileriyle, istişare içinde bu işi sonuçlandırmak. Yani tek yanlı bir çözüm dayatmak değil. Çözülmesi gereken bir mesele mi? Evet öyle. Ama bunu istişarelerle, işçi ve işveren dengesi içinde ve özellikle işçi kesiminin temsilcileri, sendikalarla istişare içinde bu konuya yaklaşmak. Kıdem tazminatında maalesef çok ciddi problemler de var. Ödenmeme meseleleri var. Başka sıkıntılar var. Oluşturduğu bir belirsizlik var. Özellikle iş dünyası firmaları üzerinde. Dolayısıyla bir dönem bir fon oluşturup bununla bu problemi çözme gibi bir yaklaşım vardı. Dolayısıyla bunlar önümüzdeki dönemde yine Türkiye'nin gündemde olan konuları olacak."

Kıdem tazminatında sistem değişiyor mu? Cevdet Yılmaz, 'ciddi problem var

KIDEM TAZMİNATI OCAK AYINDA 35 BİNİ AŞACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün yayımlanan yeni enflasyon tahminine göre kıdem tazminatı 2024 tavan ücreti 35 bin TL'yi aşacak. Merkez Bankası'nın Eylül ayı anketine göre enflasyon beklentisi yüzde 65’te yüzde 67,22’ye çıktı. Yeni yıl sonu tahminine göre 6 aylık enflasyon tahmini yüzde 39,61 olarak hesaplanıyor. Bu doğrultuda yüzde 15'lik toplu sözleşme zammıyla memurlara 51,46 oranında zam yapılacak. Memur zammı katsayısına göre belirlenen kıdem tazminatı katsayısı da yükselecek. 

10 YIL ÇALIŞAN BİR İŞÇİ 355 BİN TAZMİNAT ALACAK

Şu anda 23.500 TL düzeyinde olan kıdem tazminatı tavanı, Ocak ayında yüzde 51.46'lık zam oranına göre 35.576 TL’ye çıkacak. Böylelikle 10 yıl çalışan bir kişinin işten ayrılması halinde alacağı kıdem tazmınatı 234 bin 898 TL'den, 120 bin 862 TL farkla 355 bin 760 liraya yükselecek.

Şu anda 23.489 lira olarak uygulanan bu tavanın Ocak ayı itibarıyla 35.576 TL’ye çıkacak. Bu kapsamda mevcut durumda 10 yıllık bir çalışan şu an işten ayrılması halinde 234 bin 898 TL kıdem tazminatı alabiliyorken, 1 Ocak 2024’ten sonra 120 bin 862 TL farkla 355 bin 760 liralık kıdem tazminatına hak kazanacak."

YENİ KIDEM TAZMİNATI SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Yenş emeklilik sistemi "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)" ile her çalışan işten nasıl ayrılırsa ayrılsın kıdem tazminatını garanti altına alacak. Sistemin garantisi devlet olacak ve kıdem tazminatı alamama gibi bir sorun kalmayacak.

Kurulacak kıdem tazminatı fonu benzeri bir yapı ile işverenler işten ayrılırken değil her ay çalışana tazminatına karşılık ödeme yapmış olacak. Birikimler belli şartlar dışında kullanılamayacak, çalışan iş değiştirse bile birikimini yeni işyerine taşıyabilecek. Çalışanlar ev alma, evlilik, hastalık gibi bazı sebeplerle bu birikimlerinin bir kısmını kullanabilecek.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİNİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYINIZ

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...