Türkiye'den gıda talebi artıyor! Sırada zeytin ve zeytinyağı var

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye'den gıda talebi artıyor! Sırada zeytin ve zeytinyağı var

Ekonomi Haberleri

Üretimde yaşanan düşüş ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sebebiyle bu yıl Avrupa'nın ülkemizden tarımsal ürün talebinin artması bekleniyor. Özellikle yakın zamanda üzüm, zeytin ve zeytinyağı için yoğun talep beklenirken, konuya dair konuşan TOBB Tarım Meclisi Başkanı Ülkü Karakuş, “Ülkemizin pek çok tarımsal üründe hem iç talebe yetecek, hem de dış talebi karşılayacak potansiyeli bulunuyor” ifadesini kullandı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Avrupa’da yaşanan enerji krizi sebebiyle sebze ve meyve seralarında üretim düşerken, Türkiye’den sebze-meyve ithalatı talebi artmaya devam ediyor. Yakın zamanda üzüm, zeytin ve zeytinyağı için de yoğun talep gelmesi bekleniyor.

TOBB Tarım Meclisi Başkanı Ülkü Karakuş, AB ve Rusya arasındaki yaptırımların sürmesi ve lojistik avantajları sebebiyle Türkiye’nin her zamankinden daha da önemli bir tedarikçi hâline geldiğini belirterek “Başta İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, Almanya olmak üzere AB ülkelerindeki kuraklık kaynaklı üretim düşüşü ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sebebiyle bu yıl ülkemizden tarımsal ürün talebinin artması bekleniyor. Özellikle İtalya ve İspanya bölgesinde üzüm ve zeytin rekoltesinin düşmesi nedeniyle ülkemizden zeytin, üzüm ve zeytinyağı taleplerinin artması öngörülüyor. Öte yandan, Rusya tarafından yaş ve dondurulmuş meyve-sebze, konserve ürünler, reçel ve turşular için talebin güçlü bir şekilde geleceği tahmin ediliyor” diye konuştu.

Fiyatların arz-talep dengesine göre şekillendiğini hatırlatan Karakuş “Ülkemizin pek çok tarımsal üründe hem iç talebe yetecek, hem de dış talebi karşılayacak potansiyeli bulunuyor” ifadesini kullandı.

2022'DE İHRACATTA ÖNEMLİ ARTIŞ

Sebze-meyve ihracatıyla ilgili de bilgi veren Karakuş, şunları söyledi: Bu yıl özellikle narenciye ihracatında Rusya, Ukrayna, Polonya, Romanya ve Beyaz Rusya gibi ülkelere yapılan ihracatta 2021 yılına kıyasla artış var. İhracat yaptığımız ilk 20 ülkeye bakıldığında narenciye ihracatımızın 2022’de miktarı yüzde 36 oranında arttı. Yaş meyve-sebzede ise Irak, Polonya, Hindistan, Hollanda, İsrail, Beyaz Rusya, Hırvatistan gibi ülkelere ihracatımızın 2022 döneminde miktar olarak arttığı görülüyor. Yaş meyve-sebze açısından en çok ihracat yaptığımız 20 ülke dikkate alındığında, 2022 yılında 2021 yılına kıyasla miktar olarak yüzde 11 oranında ihracat artışı gerçekleşti. Sebze-meyve ihracatında AB’nin payı yüzde 33’e ulaştı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...