Türkiye Yüzyılı’nı yüzyılın enerjisiyle aydınlatacağız

- Güncelleme:
Türkiye Yüzyılı’nı yüzyılın enerjisiyle aydınlatacağız
Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de derin deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru hattının serim işleminin ve gazı ulusal doğalgaz iletim sistemine bağlayacak BOTAŞ boru hattının tamamlandığını söyledi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Antalya’da düzenlenen 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuşan Bakan Dönmez “Doğalgazı karaya çıkaracağımız ilk nokta olan Filyos’ta şu an insanüstü bir gayretle çalışmalarımızı 7/24 esasına göre sürdürüyoruz. Bütün çalışmalarımız takvime uygun şekilde ilerliyor. Derin deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru hattının serim işlemini tamamladık. Test ve devreye alma işlemleri devam ediyor. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisindeki çalışmalarımızı da yüzde 80 oranında tamamladık. Deniz tabanından gelecek gazı burada işleyecek, ayrıştıracak, ulusal doğalgaz iletim sistemimize aktaracağız” dedi.

Mevcut hatların kapasitesini artırmak ve güzergâh çeşitlendirmesi için yoğun bir enerji diplomasisi yürüttüklerini de ifade eden Bakan Dönmez “Orta Doğu, Orta Asya ve Akdeniz’den gelecek yeni doğalgaz boru hatları ve ülkelerle ortaklaşa hidrokarbon arama ve sondaj iş birlikleri için görüşmeler yaptık. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Türkiye, hem altyapısı hem de gaz piyasalarıyla doğalgaz merkezi olmak için bütün enstrümanlara sahip. Türkiye, yeni hatların ve kaynakların en ekonomik rotasında bulunuyor” açıklamasını yaptı. Bütün yatırımların, gelecek 50-60 yılı kapsayacak yatırımlar olduğuna dikkat çeken Dönmez, “Hepsi Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ilan ettiği Türkiye Yüzyılı’nı taşıyacak, sırtlayacak, bu hedeflere omuz verecek yatırımlar. Türkiye Yüzyılı’nı yüzyılın enerjisiyle aydınlatacağız. Yüzyılın enerjisiyle gelecek nesillere daha müreffeh bir Türkiye’nin anahtarını sunacağız” diye konuştu.

HİDROJEN UCUZLAYACAK

Hidrojen ile ilgili çalışmalarına da değinen Dönmez, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun (TENMAK) sorumluluğunda hidrojen üretimi, depolaması ve dağıtımından oluşacak bir hidrojen değer zinciri oluşturduklarını dile getirdi. Dönmez şunları kaydetti: TENMAK yakın zamanda Hidrojen Teknolojileri ve Yakıt Pilleri ile Karbondioksit Tutma ve Yönetimi alanlarında iki proje desteği çağrısına çıkacak. Hedefimiz net. 2030’da 2 gigawatt (GW) olacak elektrolizör kapasitemizi 2053 yılında 35 kat artırarak 70 gigawatt’a çıkaracağız. Öte yandan, 2035 yılına kadar da hidrojen üretim maliyetini 2,4 dolardan 1,2 doların altına düşüreceğiz.

TÜRKİYE, AVRUPA'YA GAZ TEDARİKİNDE VAZGEÇİLMEZ

Zirvenin özel konuğu olan eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, doğalgaz krizine dikkat çekerek Türkiye’nin Avrupa’nın gaz tedariki için vazgeçilmez bir ülke olduğunu söyledi. Almanya’da bu yaz gazın spot piyasalardaki fiyatının megavat başına 200 avroyu geçtiğini belirten, Schröder “Bunun yanı sıra evlerde, kilovatsaat başına 5-6 cent’ten ziyade artık 20 cent’lere kadar çıkan bir rakam görmekteyiz. Hiçbir firmanın bu tarz bir gaz fiyatı ile rekabet edebilir bir ürün üretmesi, insanların da evlerinde kendini ısıtabilmesi için bu parayı ödemesi mümkün değil. Bu, ‘fantezi’ diyebileceğimiz fiyatların çok acı sonuçları olacak. Belki şirketler kapanacak, yurt dışına göç olacak ve işsizlik artışa geçecek. Türkiye, hiç şüphe yok ki Avrupa’ya gaz tedarikinin çeşitlendirilmesinde vazgeçilmez bir rol oynuyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...