Türkiye ve İran, kendi parasıyla ticaret yapsın

Türkiye ve İran, kendi parasıyla ticaret yapsın

Ekonomi Haberleri

"Ticaret önündeki engellerin kalkması ve bankacılıkta yaşanan sıkıntıların aşılması için Türkiye ve İran kendi para birimleriyle işlem yapmalı"

Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması bugün yürürlüğe girdi. Bu anlaşma, iki ülke arasında en üst düzeyde belirlenmiş olan "35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması" için büyük önem taşıyor. Halen iki ülke arasındaki ticaret hacmi 15 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. İran'ın başkenti Tahran'da anlaşmayla ilgili temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile bir araya geldi. Heyetlerin de katıldığı görüşmede iki ülke arasında bankacılık ilişkileri, iki ülkenin milli paraları ile ticaret gerçekleştirmesi, sınır kapılarının ve gümrük geçişlerinin yapılandırılması ve iyileştirilmesi, ulaştırma alanında son dönemlerde yaşanan sıkıntılar, tek gümrük geçiş sisteminin uygulanması, Kapıköy Sınır Kapısının faaliyete geçirilmesi konuları ele alındı. Bakan Zeybekci, "2012 yılı, iki ülke arasındaki ticaretin zirveye ulaştığı yıldı. Tabii bunun içinde altın ihracatının da büyük payı vardı. Ama 2013 yılına 15 milyar dolar seviyesine indi. Orada her şey tamamen altından kaynaklanan bir etki değildi. Reel anlamda da ihracatımız düştü. 2014 yılına baktığımız zaman, altın hariç söylüyorum, 2013'e kıyasla biraz daha düştü. Şimdi bugün burada bu düşüşe 'dur' demeliyiz. Ticaret önündeki engellerin kaldırılması ve bankacılık alanındaki mevcut sıkıntıları aşmak için, Türkiye ile İran kendi para birimleriyle ticaret yapmalı" dedi.


ZEYBEKCİ, İRANLI BAKAN NİMETZADE İLE GÖRÜŞTÜ
İranlı Bakan Nimetzade, Tercihli Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte iki ülke arasında belirlenen 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmanın artık daha kolay hale geldiğini kaydetti. Türkiye ile İran arasında son dönemde taşımacılık konusunda yaşanan sıkıntılara temas eden Zeybekci ise, "İki ülke ilişkilerine yakışmayan bu problemlerin çözüleceğine inanıyorum" diye konuştu.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...