Türkiye kazandı Avrupa çıldırdı!

Türkiye kazandı Avrupa çıldırdı!

Ekonomi Haberleri

Almanya hükümet ortaklarından Florian Hahn, AB ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırıma uymayan Türkiye'yi, NATO ile tehdit etmeye kalktı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti sırasında açıkladığı doğalgaz boru hattı projesi Avrupa ülkelerini tedirgin etti. Dünya basınında "Türkiye kazançlı çıktı" manşetleriyle duyurulan anlaşmadan dolayı rahatsızlığını dile getiren Almanya hükümet ortaklarından Florian Hahn, AB ülkelerinin Rusya'ya yaptırımlarını boşa çıkaran hamlenin sorumlusu olarak Türkiye'yi gösterdi. Güney Akım'ı boşa çıkaran anlaşmayla Putin'in taktik geliştirdiğini iddia eden Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Dış Politika Sözcüsü Hahn, Putin'in batıya mesaj vermek için Ankara'yı seçtiğini belirterek, anlaşmayı 'Bir NATO ülkesinin Rusya'ya verdiği yanlış işaret' olarak nitelendirdi. Türkiye'nin kimlerle yakınlaşacağına ve ne tür anlaşma yapacağına kendisinin karar verebileceğini kaydeden Hahn, "Ancak, Türkiye NATO üyesi olduğu gerçeğine uygun tavır sergilemeli ve NATO çıkarlarına uygun davranmalı" dedi. 'Türkiye sizce Rusya'ya karşı yaptırımları deliyor mu?' sorusuna, "Birlik ancak, herkesin beraber hareket etmesiyle daha güçlü olur" cevabını veren CSU Dış Politika Sözcüsü Florian Hahn, NATO ülkesi bir ülkenin Rusya'ya bu denli yakınlaşmasını doğru bulmadığını söyledi. Eleştirilerinde hızını alamayan Hahn, Türkiye'nin şu anda iç politika bakımından da AB değerlerinden uzaklaştığını söyledi.
RUS GAZI OLMADAN YAPAMAYIZ
Avusturya enerji şirketi OMV Başkanı Gerhard Roiss de Rusya'nın Güney Akım Doğalgaz Hattı Projesi'nden vazgeçmesini "Avrupa için üzücü bir gelişme" olarak nitelendirdi. Avrupa'nın Rusya'nın gazına ihtiyacı olduğunu kaydeden Roiss, "Bu, Avrupa için üzücü bir gelişmedir çünkü Avrupa'nın Rus gazına ihtiyacı vardır. Avrupa, Rus gazı olmadan yapamaz" ifadelerini kullandı. Güvenli enerji arzının sağlanmasının herkesin yararına olduğunu vurgulayan Roiss, "Güney-Doğu Avrupa gaz tedarik ihtimalinin azalması, tek bir üreticiye bağımlılık ve Ukrayna üzerinden tek hattın olması asıl sorundur" diye konuştu.


KAZANAN VARSA O DA TÜRKİYE
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi ziyaretinde iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar, ABD basınında geniş yankı bulurken, Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın Türkiye'den geçmesinin ülke ekonomisi için büyük bir kazanım olacağına işaret edildi.


Anlaşmayı manşetinden duyuran New York Times, "Eğer bir kazanan varsa o da Türkiye" ifadesini kullandı. Putin'in Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın mevcut şartlar altında Bulgaristan yerine Türkiye'den geçebileceğine yönelik açıklamalarına dikkati çeken New York Times, boru hattının güzergahında yapılacak değişikliğin Rusya yönetimi için "nadir bir diplomatik yenilgi" olacağı değerlendirmesini yaptı. Buna karşın, Moskova'nın bu girişiminin, Avrupa Birliği (AB) ve ABD için "nadir bir zafer" olarak nitelendirildiği haberde, Washington ve Brüksel'in Güney Akım Projesi'ne Rusya'nın bölgedeki en büyük enerji tedarikçisi olmasını engellemek için karşı çıktıkları belirtildi. New York Times, ayrıca Rusya'dan Türkiye'ye ulaştırılan doğalgaz fiyatının düşürülmesi ve transit hacminin yaklaşık 3 milyar metreküp artırılmasına yönelik anlaşmaların Türk ekonomisine önemli katkı sağlayacağını vurguladı.


Doç.Dr. Stephen Fortescue: nbsp;Erdoğan gücünü artırdı
Sidney'deki New South Wales Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Stephen Fortescue "Putin, Erdoğan'ı AB'nin ikna olmadığı Güney Akım'a alternatif oluşturmak konusunda ikna ederek zafer elde etti" değerlendirmesinde bulundu. Fortescue, Erdoğan'ın Rusya karşısında pazarlık gücünü de artırdığını kaydetti.


REUTERS: Rusya yeni nbsp;ortağını buldu nbsp;



Reuters haber ajansı yaklaşık 40 milyar dolarlık Güney Akım Projesi'nin AB ve Rusya arasındaki kriz sebebiyle iptal olduğunu kaydederken, Rusya'nın projeye yeni ortak olarak Türkiye'yi seçtiğini yazdı. Rus Enerji şirketi Gazprom CEO'su Aleksey Miller'ın Türkiye'de 63 milyar metreküp kapasiteli yeni bir boru hattı inşa edileceğine ilişkin açıklamalarının yer aldığı haberde, Putin'in Güney Akım konusunda "blöf yapıp yapmadığı" sorgulandı. Güney Akım Projesi'nin AB üyesi olmayan Türkiye'den geçmesiyle ilgili girişimlerin "politik bir taktik" olarak algılandığına işaret eden Reuters, Rusya'nın Türkiye'ye sattığı gaz fiyatında indirime gitmesinin de projeye yönelik kuşkuları artırdığını öne sürdü.



AP: Doğalgaz pazarını nbsp;
sarsacak anlaşma
Associated Press (AP) anlaşmaları, "Türkiye ve Rusya doğalgaz pazarını sarsacak" başlığıyla verirken, Güney Akım Projesi kapsamındaki boru hatlarının Türkiye'den geçmesinin ülkeyi büyük bir enerji terminaline dönüştüreceğine işaret etti.


WSJ: Avrupa ne yapacağını bilmiyor nbsp;

Wall Street Journal, Putin'in Güney Akım Projesi'nin güzergahına yönelik kararını "sürpriz" olarak niteledi ve bunun Avrupa'yı karmaşık bir duruma düşürdüğünü savundu. Haberde, Avrupa'nın alternatif tedarikçiler bulana kadar Rus gazına ihtiyaç duyacağı iddiasına da yer verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...