Depo ucuzladı 5.2 milyar $ cepte kaldı

Akaryakıt fiyatlarındaki gerileme ile vatandaşların kullandığı binek ve toplu taşıma araçlarından sağlanan tasarruf miktarı 5.2 milyar dolar oldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Bakanı Yıldız, son 5 ay içerisinde petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte akaryakıt fiyatlarında 60-70 kuruş arasında indirim olduğunu belirterek, bu dönemde vatandaşların kullandığı binek araçlarda ve toplu taşıma araçlarında elde edilen tasarruf miktarının 5,2 milyar dolar olduğunu söyledi. Yıldız, "Bu tahakkuk etmiş, gerçekleşmiş bir rakamdır. Bunların her birisi anında yansıtılıyor. Son 5 aydaki eğilim düşme yönünde. Herhangi bir artış beklentisi önümüzdeki 2-3 ay içerisinde görünmüyor" diye konuştu.
Akaryakıt fiyatlarındaki indirime de değinen Yıldız, motorindeki indirimin Türkiye'de uluslararası arenayla aynı oranda olmadığını, dünyada yüzde 29 olan bu oranın Türkiye'de döviz farkından dolayı yüzde 23 civarında kaldığını anlattı. Ham petrolün, benzin ve motorinin dünyadaki fiyat dalgalanmalarının aynı oranda olmadığını vurgulayan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ham petrol fiyatlarına bakıp, çarpıp bölerek bu oranları rahatlıkla bulamazsınız. Bunların içerisindeki vergi farkını da mutlaka değerlendirmelisiniz." Türkiye'nin Rusya ile doğalgazda indirim pazarlığı devam ettiğini de belirten Yıldız, bu hafta içerisinde hem Güney Akım hem de fiyat müzakereleriyle alakalı oturup konuşulacağını kaydetti. Rusya'dan gelecek gazda alternatif hat konusunda ise iki güzergahın söz konusu olmadığını dile getiren Yıldız, "Bazı yerlerde Samsun'dan gelebileceği yer alıyor. Böyle bir düşüncemiz yok. Eğer bu proje nihayetlenirse, hukuki bağlayıcılığı olan bir metne doğru giderse bu ancak Trakya'dan girip, Trakya'da bir doğalgaz merkezi oluşturmaya dönük. Belki orada LNG tesislerinin de kurulabileceği, geniş bir tesisten bahsedebiliriz" dedi.
Enflasyon
Petrol fiyatlarında son dönemde gözlenen sert düşüşün enflasyona katkısı kasım ayında etkili bir şekilde görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0.18 artarken yüzde 0.24 olan piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise yüzde 0.97 düştü. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9.15, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 8.36 oldu. Petrolle gıdanın enflasyon üzerindeki etkisi kırılırken aylık olarak fiyatları en çok düşen grup, yüzde 1.79 ile ulaştırma oldu. Ulaştırma fiyatlarındaki gerilemenin enflasyona 0.29 puanlık bir düşürücü etkisi oldu. Ulaştırma grubu aylık enflasyonun yüzde 1.79 düşmesinin ardından grup yıllık enflasyonu ise yüzde 6.88'den yüzde 5.06'ya geriledi. Ulaştırma grubu enflasyonu ekim ayında yüzde 0.18 gerilemişti. Öte yandan TÜİK verilerine göre, fiyatı en fazla düşüş gösteren maddeler arasında LPG dolum ücreti yüzde bir önceki aya göre yüzde 7.97, benzin fiyatları yüzde 3.15 ve mazot fiyatları da yüzde 2.84 geriledi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün uçak bilet fiyatlarına yansıması da kasım ayında ggerçekleşti. Türkiye genelinde ortalama uçak bilet fiyatları 308.84 TL'den 293b76 TL'ye geriledi. Türkiye geneli uçak bileti ortalama fiyatı yüzde 4.91 düşüş kaydetti. Ekonomistler, kasım ayı enflasyonun petrol fiyatlarındaki düşüş, gıda fiyatlarındaki artışın sınırlı kalması ve döviz kurundaki durgun seyrin etkisiyle oldukça düşük gerçekleştiğini ifade ediyor.
Cenk Esen ANKARA