Türkiye ekonomisine dört koldan saldırı

- Güncelleme:
Türkiye ekonomisine dört koldan saldırı

Ekonomi Haberleri

Londra ve ABD merkezli yatırım kuruluşları, ekonomistler ve medya, seçimlerde hükûmetin değişmesi üzerine oynuyor. Tek bir ağızdan hareket eden bu kesimler, açıkça; ‘Erdoğan giderse Türkiye’ye yatırım gelir, ekonomi düzelir’ söylemleri ile Türk ekonomisine operasyon çekiyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Altılı Masa'nın yurt dışı temsilcileri, sandıkta bileği bükülmeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dolar ve borsa yoluyla operasyon yapma telaşına girdi. "300 milyar dolar yatırım getiriyorum" diyerek propagandaya başlayan, bu söylem seçmende karşılık bulmayınca dillendirmekten vazgeçen Kılıçdaroğlu'nun Londra merkezli spekülatörleri, borsa aracılığıyla "Ekonomi kötüye gidiyor" algısını yayma telaşına girdi.

Büyük para sahipleri, ellerindeki Türk hisselerinde satışlar yaparak fiyatları düşürme yarışına girdi. 14 Mayıs öncesi başlayan çalışmalar, seçimin ikinci tura kalması üzerine daha da arttı.  Bazı kredi derecelendirme kuruluşları Erdoğan'ın seçimi kaybetmesi ile kredi puanlarında yükselme yaşanacağını söylemekten çekinmeyerek sürece  müdahale ediyorlar, seçmene yön gösteriyor.  Aynı şekilde yatırım fonları ise Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde gelecek olan bir hükûmete yatırım desteği vereceklerini söyleyerek seçmeni yönlendirme cesareti gösteriyorlar. Ünlü yatırım uzmanları ise piyasalara yabancılar tarafından müdahale edilmesi, spekülatif amaçlı satışlar yapılması ve burada oluşturulan olumsuzluğun faturasının Erdoğan'a kesilmesi ihtimali üzerine hesap yapıyor. 

“DEĞİŞİM YOKSA YATIRIM DA YOK”

7,1 trilyon doları yöneten ABD merkezli yatırım şirketi Vanguard son yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Eğer Erdoğan kaybederse Türk tahvilleri çok kârlı olabilir. Eğer Erdoğan kazanırsa, büyük ihtimal Ortodoks olmayan faiz politikalarına ve kredi genişlemesine devam edecek ve bu durumda büyük ihtimalle dış finansman açığı büyük ölçeklerde kalmaya devam edecek. Bu da yatırımcı nezdinden olumsuz bir tavır sergileyecek.” Şirketin yöneticisi şirketin Nick Eisinger, Erdoğan’ın olduğu bir hükûmete yatırım açısından ağırlık azaltacaklarını belirterek aba altından sopa gösteriyor. 

“HÜKÛMET DEĞİŞİRSE NOT ARTAR”

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Türkiye’deki seçimlere ilişkin yayımladığı değerlendirmede, yeni bir Erdoğan döneminin mevcut Ortodoks dışı ve sürdürülemez politikaların ağır kur baskılarının devamına işaret edebileceğini belirtti. Notta Kılıçdaroğlu zaferinin faiz artışını içeren Ortodoks politikalara dönüş ihtimalini artıracağı ve bu politikaların uygulanması durumunda ülke kredi notuna uzun vadede pozitif etkisi olabileceği ifade edildi.

İktisatçı Doç. Dr. Yusuf Dinç, Türkiye ekonomisine yurt dışından düzenli şekilde bir saldırı olduğuna dikkat çekerek “Bu fiilen veya medya gücüyle yapılıyor. Borsa üzerinde yabancı yatırımcıların manipülatif hareketleri görülüyor. Yabancı kredi derecelendirme kuruluşları tehdit dolu açıklama yapıyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaybetmesine yönelik operasyonlar düzenleniyor. Aynı şekilde Kılıçdaroğlu kazanırsa ‘Türkiye ekonomisi düzelecek’ algısı oluşturuluyor. Öncelikle şunu bilmek gerek. Türkiye ekonomisi güçlü ve sağlam bir zemine oturdu. Cumhur İttifakı’nın devamı ile istikrarın sürmesi ekonomiye olumlu etki yapacak. Bu tür tehdit dolu açıklamaların Türk seçmeni üzerinde hiçbir etkisi yok. Çünkü Millet İttifakı’nın ekonomiye yönelik tek bir planı bulunmuyor. Buna rağmen Cumhur İttifakı’nın hem yaptıkları, hem devam eden projeleri var. Türkiye artık yabancı kaynaklı tehditlere boyun eğecek pozisyonda değil” dedi. 

“SENARYOLAR TUTMAYACAK”

Eski bankacı ve ekonomist Mehmet Zeki Akıllıoğlu da uluslararası rating kuruluşlarının kredibilitelerini yitirdiğini belirterek “Bunu uzun zaman önce gördük. İrlanda ve Yunanistan gibi batık ülkelere, Türkiye’den daha fazla not veren kurumlar bunlar. Gerçeklikten uzak ve sadece manipülasyona yönelik tavır sergileyen kurumlar. Bugün de aynı pozisyonu almış durumdalar. Ancak rakamlar bütün bu söylemleri yalanlıyor. Türkiye’nin gerek gayrisafi yurt içi hasılası gerek millî geliri gerekse de bütçenin millî gelire borç oranı son 20 yılda ciddi iyileşme gösterdi. Büyüme rakamlarından bunu net bir şekilde görebiliyoruz. İktidarın değişmesi üzerine kurulan senaryoların tutmayacağı bir gerçek. Türkiye ekonomisi yabancı ekonomistlerin gördüğünden çok daha farklı bir yol izliyor” diye konuştu.

BORSA’DAKİ DÜŞÜŞ ERDOĞAN’A YAZILIR

Türkiye ekonomisi ile ilgili yaptığı yorumlarla dikkat çeken, Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi Şirketi Kıdemli Stratejisti Timothy Ash “Kılıçdaroğlu için şu anda en iyi şans, ikinci tur öncesi piyasalarda/borsada satış olması ve böylece oluşacak büyük ekonomik riskler konusunda seçmenlerin RTE’yi pişman etmesi” diyor. Ash ayrıca borsa üzerinde bir baskı oluşturulduğunu ve düşen hisse senetleri sonrası yatırımcıların acı reçeteyi Erdoğan’a keseceğini ifade ediyor. 

EBRD BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye için ekonomik büyüme tahminini şubat ayındaki depremin ekonomiye olan etkileri ve kredi şartlarında öngördüğü daralma sebebiyle yüzde 3’ten yüzde 2,5’e indirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...