Mobil abone 90 milyonu geçti

- Güncelleme:
Mobil abone 90 milyonu geçti

Ekonomi Haberleri

Türkiye’deki mobil abone sayısı, yıllık olarak 4 milyon artışla 90 milyon 297 bin oldu. B

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türkiye, haberleşme teknolojisinde yerli 5G altyapısı için çalışırken, bu alandaki talep de her geçen gün artıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Yıllık Pazar Verileri Bültenine göre; ülkede yüzde 85 olan internet kullanım oranı, yüzde 66 olan dünya ortalamasının üzerinde seyrederken, internet kullanım oranı da son 4 yılda yüzde 16,6 arttı.

Türkiye’deki mobil abone sayısı, yıllık olarak 4 milyon artışla 90 milyon 297 bin oldu. Buradaki artışın önemli bir kısmı 83 milyona yaklaşan 4.5G abone sayısındaki artıştan kaynaklandı. Geniş bant internet hizmetindeki yaklaşık 2,5 milyon yeni abonenin yarıdan fazlası da mobil aboneler oldu. Sabit geniş bant tarafında fiber internete olan ilgi de devam ediyor. 2022 yılında xDSL (Dijital Abone Hattı) abone sayısı yüzde 1,9 azalma gösterirken, fiber abone sayısı yüzde 17,8 civarında arttı.

Bu kapsamda, fiber geniş bant abone sayısı, 5 milyon 702 bin 865 olarak tespit edildi. 2018-2022 yılları arasında da fiber abone sayısı yüzde 104 yükselmiş oldu. Fiber altyapı uzunluğu, 517 bin 300 kilometreyi buldu. Böylece, geçen yılın sonu itibarıyla fiber altyapı uzunluğunda da artış yüzde 45,7 olarak gerçekleşti. Daha iyi altyapılarla daha fazla abonenin internet bağlantısına sahip olması, kullanılan veri miktarlarına da yansıdı. Bir önceki yıla göre toplamda yüzde 25,6 daha fazla veri kullanıldı. Bu arada, ortalama aylık veri kullanımı mobilde 13,7 gigabayt (GB), sabit hizmetlerde 238,4 GB olarak belirlendi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...