Türkiye ekonomisi hızlı çıkış yapacak

Düzenleyen:
Türkiye ekonomisi hızlı çıkış yapacak

Ekonomi Haberleri

Tahminlere göre, Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 7’yi aşan büyümeye ulaşacak. İhracatın yanı sıra tüketici harcamalarındaki büyümenin yeni rekor kırması, 2018 ve 2019’da ekonominin sıçrama yapması bekleniyor...

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 3,5 büyüme ile çıkışın sinyallerini veren, bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 5 büyüme ile tahminleri altüst eden Türkiye, yılın ikinci yarısı için de umut vadediyor. Uluslararası kuruluşlar Türkiye’nin yıl sonu büyüme tahminlerini yukarı doğru revize ederken, Ekonomi Bakanlığı ikinci çeyrek için yüzde 7’lere, yıl tamamı için yüzde 5’i aşan büyüme tahminleri yapıyor. İhracatçılar ise temmuz ayı ihracat rakamlarının tarihî artışlar yaşayacağını ifade ediyor. Yılın ilk 6 ayına dair değerlendirmeler ile yılın ikinci yarısı için dile getirilen beklentiler, bu yıl çıkışın ivme kazanacağını, 2018’de hızlanacağını, 2019’da ise rekorlar kırılacağını gösteriyor. 
Yatırım danışma şirketi JLL’nin ilk yarıya dair raporu da bu beklenti doğrultusunda değerlendirme ve tahminler içeriyor. Rapora göre, Ankara başta olmak üzere Anadolu’daki AVM’lerdeki ziyaretçi sayısı İstanbul’dakilere göre daha hızlı arttı. Daha çok yeme-içme, hazır giyim ve kozmetik markaları yüksek performans gösterdi. 
İŞ YERİ TALEBİNDE ARTIŞ YÜKSELİŞİN AYAK SESLERİ
Raporda yer alan değerlendirmeye göre, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, tatil, seyahat, okula dönüş, kış hazırlığı derken ikinci yarıda harcamalar daha da artacak. Rapora göre, perakendedeki bu artış, iş yeri ve ofislerde yeniden kiralamanın yönetim ve konsept danışmanlığına bırakacak ve aynı zamanda tren istasyonu, havaalanı, stadyum gibi komplekslerdeki perakende alanların kiralamaları artacak. Çalışmada merkezi iş alanlarında metrekareli ofislere yönelik güçlü bir talep görüldüğü, hatta birçok alanda sıraların oluştuğu gözlendi. Rapora göre, lojistik kiralama işlemleri bu yılın ilk yarısında 453 bin metrekare ile 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 58 artış gösterdi. 2017’nin ilk yarısında kiralama işlemleri bakımından en aktif sektörler yüzde 50 ile lojistik hizmet sağlayan üçüncü parti firmalar ve yüzde 42 ile perakende firmaları oldu. 

Rakamlar büyümede sıçramanın göstergesi

 JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, organize perakendenin büyümesinin ekonomiye güven ve tabii ki ülke büyümesinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Türkiye ekonomisinin bu yılın ardından 2018’de daha hızlı büyümesini, 2019’da ise sıçrama yapmasını beklediklerini söyleyen Alkaş, “Hepimizin Türkiye algısını güçlendirmek için çalışma yapması gerekiyor. Bunun için yurt dışı fuarlar her zamankinden daha önemli. Daha fazla uluslararası etkinliğe ülkemize çekmeliyiz. Alışveriş festivallerini, sağlık turizmini ve bu bağlamda devletin şehir hastaneleri projelerinin önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...