Türk kozmetik sektörü dünyayı renklendirecek

Türk kozmetik sektörü dünyayı renklendirecek

Ekonomi Haberleri

Türk kozmetik firmaları, hızla büyüyen dünya kozmetik pazarındaki paylarını artırmaya kararlı.

Kozmetik sektörünün ihracat atağına önderlik eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Uzak Doğu'nun en büyük kozmetik buluşması olan Cosmoprof Asia 2014 Fuarı'na bu yıl dördüncü defa Türk firmalarının milli katılımını gerçekleştirdi. Hong Kong'da yapılan fuarda, 10'u milli toplam 13 Türk kozmetik firması yer aldı. Firmalar sabun, ıslak mendil, parfüm, deodorant, güzellik ve saç bakım ürünleri, renkli kozmetikler gibi farklı ürün gruplarını sergileme imkânı buldular.
Uzun yıllardır Avrupa'ya ihracat yapan Türk kozmetik sektörü, yüksek kalite standartlarına sahip üretim yapıyor. Avrupa referansı, Türk firmalarının elini güçlendirerek Uzakdoğu pazarında büyük avantaj sağlıyor. Kozmetik, son yıllarda ihracatta yaptığı sıçrama ile kimyanın en dikkat çeken alt sektörlerinden biri oldu. Geçtiğimiz yıl ihracatını 1 milyar 172 milyon dolara yükselten kozmetik sektörü, 2014 yılının Ocak-Ekim döneminde 1 milyar 488 milyon dolarlık ihracat elde etti.
Potansiyeli oldukça yüksek kozmetik sektörünün ihracatını artmak için çalışmalara bütün hızlarıyla devam ettiklerini belirten İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, "Kozmetik Tanıtım Grubu ile markalaşma çalışmalarımız hız kazandı. Türk kozmetik sektörünü yurtdışı fuarlar ve etkinliklerde, tasarlanan yeni logo ve Türkiye kokusu ile tanıtmaya başladık. Böylelikle Türk kozmetik ürünlerinin algısı yükselecek ve kozmetik sektörümüz dünya pazarlarından daha fazla pay alabilecek." diye konuştu.


İhracat kilo değeri 2.4 dolar

Türkiye'nin ihracat kilo değeri ortalama 1.5 dolar olmasına rağmen, kozmetik sektörü kilo değerini 2.4 dolar seviyesinde bulunuyor. Sabun ve ıslak mendil ürünlerinin başını çektiği kozmetik ürün ihracatında deodorant sprey, renkli kozmetik ve esans ürünleri yer alıyor. Komşu ülkeler başta olmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu'ya kozmetik ihracatı hızla artış gösteriyor. Ciro olarak her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen kozmetik sektörü, yaklaşık 3 milyar dolarlık pazara sahip. İhracatını her yıl en az yüzde 30 artıran Türk kozmetik sektörü, 2023 yılında 4 milyar dolarlık dış satıma ulaşmayı hedefliyor.


Türkler nbsp;YERLİ nbsp;kozmetik nbsp;ürünlerine nbsp;güvenmeli

İKMİB heyetinde yer alan Pervin Ejder, Haziran 2014'den sonra Türk kozmetiğinin AB yönetmeliğine geçtiğini belirterek, bu konuda yüzde 100 başarı sağlandığına dikkat çekti. AB regülasyon sınavında Türk kozmetik üretiminin kalitesini tescil ettirdiğini belirten Ejder, bunun özellikle Avrupa pazarı açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Halen toplam ihracat içinde AB payının önemli bir kısmı oluşturduğunu kaydeden Ejder, şöyle devam etti: "Üretim kalitemiz üst seviyede. En büyük isimlere ürün satıyoruz. Kendi markalarımızla da Avrupa'da boy gösteriyoruz. Tek eksik Türkiye'de hâlâ yabancı markalara duyulan merak. İçeride ne kadar güçlü olursak, dışarıda da o kadar güçlü oluruz. Türk halkı, kendi markalarına güvenmeli" diye konuştu


Islak mendil ve şampuandaki sinsi tehlike nbsp;

Saçları daha yumuşak ve parlak göstermek için şampuanlarda kullanılan bazı maddeler cilde çok ciddi zararlar veriyor. Özellikle şampuanların fazla köpük sağlaması için kullanılan Sodium Laureth Sulfate (SLES) petrolden elde edilen sentetik bir kimyasal ajan olarak kullanılıyor. Avrupa ülkelerinde kullanımı yasaklanan SLES'li şampuanlar, Türkiye başta olmak üzere AB dışında kalan ülkelere ihraç ediliyor. Uzmanlar, özellikle ithal edilen şampuanlarda Sodium Laureth Sulfate (SLES) maddesinin olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Tehlike saçan ve kullanım ağı son derece geniş bir ürün de ıslak mendiller. Islak mendil üretiminin lideri Türkiye, bu ürünü dünyanın birçok ülkesine satıyor. Kullanım alanının yaygınlaşması, talebin yüksek olması sebebiyle ıslak mendillerde de ''merdiven altı'' üretimin arttığını ifade eden uzmanlar; kontrolsüz üretimlerin her zaman insan sağlığı için risk oluşturduğu, ıslak mendil tercih ederken de TSE işaretinin aranması gerektiğini vurguladı. Pakette şişkinlik olmamasına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Şişkinlik gaz oluşumuna işaret eder, bu da mendillerin bakteri ürettiğini gösterir" diye konuştu.

FİKRET ÇENGEL






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...