TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal: Piyasanın yüzde 40 altında satıyoruz

TMO’daki ürün fiyatlarının piyasaya göre yüzde 30-40 ucuz olduğunu kaydeden TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, “TMO olarak herhangi bir stok sıkıntımız yok. Stoklarımız yeterli ve güçlü” açıklamasını yaptı.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ
Fahiş fiyat ve gıda enflasyonu ile mücadele dört koldan sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 600 çeşit ürünü en ucuz fiyatla satışa sunacağını açıklarken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de piyasa regülasyonu çalışmalarına devam ediyor.
TMO’nun yürüttüğü çalışmaları gazetemize anlatan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, TMO’daki ürün fiyatlarının piyasaya göre yüzde 30-40 ucuz olduğunu söyledi. Güldal, “TMO’da sezonun başından itibaren planlanmış süreç devam ediyor. Un ve yem regülasyonu gibi görevlerimiz var, onlar sürüyor. Çok makul fiyatlarla, neredeyse piyasanın yüzde 30-40 altında satışlar gerçekleştiriyoruz. Makul fiyatlar, hem tüketiciye hem de üreticiye yansıyor. Diğer yandan, perakende satışlarımız da makul fiyatlarla tüketiciyle buluşuyor. Perakendede de piyasanın altına satışlar yapıyoruz. Para kazanmadan, hatta zararına satışlar yapılıyor. Biz piyasanın oldukça altındayız, piyasa da dolayısıyla daha fazla yükselemiyor. TMO ürünlerinin fiyatları, piyasasının yüzde 30-40 altında. Örneğin; fındık ve fındık ürünlerinde piyasanın yüzde 30 altındayız. Pirinçte, yine piyasanın yüzde 30-40 altındayız. Bu oran, üst fiyatın ne olduğuyla da alakalı. Piyasadaki ürünler; çeşidine, markasına ve satıldığı yere göre değişiyor” dedi.
2 BİNDEN FAZLA NOKTADA
TMO ürünlerinin hem Tarım Kredi marketlerinde, hem PttAVM’de, hem de bazı oda ve birliklerin satış yerlerinde satıldığını anlatan Güldal, “TMO’nun 150 civarında satış büfesi var. Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve diğer satış noktalarıyla birlikte satış noktalarının sayısı, 2 binin üzerinde” diye konuştu. Yeni indirim kampanyasının ardından Tarım Kredi’ye gönderilen ürün miktarında bir artış olup olmayacağını da değerlendiren Güldal, “Tarım Kredi, bizdeki ürünlerden ne kadar istiyorsa alabiliyor. Tüketiciler de PttAVM’den ürünlerimizi sipariş ettiğinde 2-3 gün sonra kapısına geliyor” ifadelerini kullandı.
‘STOKLARIMIZ YETERLİ’
“TMO olarak herhangi bir stok sıkıntımız yok” diyen Güldal, şöyle devam etti: Stoklarımız yeterli ve güçlü. Bizim büyük görevimiz, hububat piyasalarında regülasyondur. Ekmeğe giden yolculukta un regülasyonu yaptık. 4.500 liradan buğday satıp, fırıncılara 325-350 lira arasında un temin ettirerek, ekmekteki unun yüzde 30’luk maliyetini minimize etmeye çalışıyoruz. Bu da bayağı başarılı oluyor. Benzer şekilde, piyasada buğday fiyatı 7 bin-7.500 lira, biz ise 4.500 liradan buğday satıyoruz ki un yapılsın, bu da makul fiyatla tüketiciye yansısın. Amacımız kâr etmek değil, zararına sattığımız ürünler de olabilir çünkü piyasayı regüle etme görevi bize ait. Aradaki fiyat farkını Hazine karşılıyor.
1000 ÜRÜNDE FİYAT SABİTLENDİ
ŞOK Marketler, ocak ayı boyunca 1.000 üründe fiyatlarını sabitledi. Yapılan açıklamaya göre, pirinçten makarnaya, bakliyattan una, çay-kahveden şekere, sıvı yağdan margarine, patatesten soğana bir evin temel ihtiyaçları arasından belirlenen 1.000 üründe fiyatlar ocak ayı sonuna kadar sabit kalacak.
TMO ürünlerinin madem stok sorunu olmadığını söylüyorlar neden satış ağı olan tarım kredi kooperatifi satış mağazalarında satımına dair bir girişimde bulunulmuyor???
Tmo ofisleri neden İstanbul gibi bir yerde 2 şube var biri Üsküdar diğeri Silivri de 2 soru Ptt avm den satışı yapılan ürünlere neden kargo uygulanıyor ürün başına 14.5 TL buna çözüm bulunmalı