Ticaret ve enerjide tarihi hamleler

- Güncelleme:
Ticaret ve enerjide tarihi hamleler

Ekonomi Haberleri

Yurt dışında petrol arıyoruz. Körfez’i Avrupa’ya bağlıyoruz. Van’da da sondaj yakın.

Asya ile Avrupa arasında köprü olan Türkiye, tarihî hamlelerle enerji ve ticaret alanında önemli kazanımlar sağlayacak. Basra Körfezini Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak olan 1200 kilometre uzunluğundaki Kalkınma Yolu Projesi’nde önemli aşama kaydedildi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin ulaştırmadan sorumlu danışmanı Nasır el-Esedi, Türkiye ve Irak arasında yakında proje ile ilgili anlaşmalar imzalanacağını duyurdu.

Es-Sabah gazetesine konuşan el-Esedi, Körfez’i Türkiye sınırına taşıyacak kara ve demir yolu projelerini kapsayacak anlaşmanın Orta Doğu ve Avrupa arasındaki ticaretin temel yolu olacağını belirtti. Körfez’den Batı ülkelerine gaz ve petrol naklini gerçekleştirilecek boru hatlarını da kapsayacak olan yaklaşık 500 milyar dolarlık proje, aynı zamanda Irak ve Suriye’de Haşdi Şabi ve PKK terör örgütlerine karşı da koruma kalkanı oluşturacak. Ankara, Türkiye’nin üç kıta arasında merkez istasyon olacağı dev projeye büyük önem veriyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen hafta gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde mega projenin ele alındığı öğrenildi.

SUUDİ ARABİSTAN İLE MUTABAKAT ZAPTI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da iş dünyası çatı kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte bugün Irak’a çıkarma yapacak. Önemli görüşmeler gerçekleştirecek olan Bolat’ın ziyareti kapsamında iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik bağların daha da güçlendirilmesi hususları ele alınacak. Türk firmalarının Irak’taki rolünün güçlendirilmesine yönelik girişimlerde bulunulacak.

Öte yandan Türkiye ve Suudi Arabistan arasında da ekonomik iş birliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalanacak. Ankara’da Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender bin İbrahim El-Harif ile bir araya gelen Bakan Bolat, “Özellikle ihracat stratejilerimiz ve sektörel ortaklıklar alanında iş birliğine yönelik bir mutabakat zaptını önümüzdeki günlerde imzalayacağız” dedi. Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay gerçekleştirdiği Cidde ziyaretinin ardından inşa edilecek bu iş birliğiyle, Suudi Arabistan Ulusal Sanayi ve Madencilik Stratejisi ve “Suudi 2030 Vizyonu” çerçevesinde Türk firmalarının Suudi Arabistan’daki projelerden daha fazla pay almaları hususunda ortak çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

HAKKÂRİ’DE SONDAJ LİBYA’DA KEŞİF

Karadeniz’de doğalgaz, Gabar’da petrol bulan Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için farklı bölgelerde de rezerv arayışlarını da sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, önümüzdeki günlerde Hakkâri ve Van’da sondaj yapacaklarını söyledi. Terörden temizlenen Kato dağındaki sondajdan yılbaşına doğru sonuç alma ihtimali olduğunu söyleyen Bayraktar “Müjdelerle oluşacak değerlerle dışa bağımlılığı azaltacağız” dedi. Bakan Bayraktar şöyle devam etti: Türkiye çok önemli coğrafyada. Dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin 3’te 2’si Türkiye’nin komşuları ya da civar ülkelerde yer alıyor. Bir ürünün sizin coğrafyanızda üretim yapmak isteriz ama bu şart değil. Dolayısıyla buralarda Libya’da Irak’ta farklı alanlarda mutlaka bizim daha yoğun şekilde enerji diplomasisini devreye almak üzere TPAO, BOTAŞ’ı buralarda daha aktif şekilde kullanacağımız döneme doğru gidiyoruz. Oralardaki keşifler ülkemizin hanesine yazılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...