Tersine göç başladı, bir haftada 200 bin depremzede geri dönü

- Güncelleme:
Tersine göç başladı, bir haftada 200 bin depremzede geri dönü

Ekonomi Haberleri

Türkiye’yi sarsan depremler sonrası yaşadıkları yerleri terk ederek başka illere göçen 3,3 milyon depremzededen 200 bininin, son bir haftada şehirlerine geri döndüğü tespit edildi.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra başka illere giden depremzedeler, memleketlerine dönmeye başladı. Deprem nedeniyle başka illere gidenlerin sayısının 3 milyon 300 bin olduğu belirtilmişti. Özellikle son bir haftada 200 bin civarında depremzedenin geri döndüğü belirlendi. Geri dönüşlerle ilgili rakamlar, telefon sinyalleri ve devletin verdiği yardım paraları nedeniyle ortaya çıkan banka hareketleri gibi parametrelerden tespit ediliyor. Konteyner kentlerin kurulumunun tamamlanması ile birlikte başka illerde bulunan depremzedelerin büyük bölümünün de iki ay içinde memleketlerine geri döneceği değerlendiriliyor. Deprem bölgesindeki illerin milletvekilleri, STK’lar, kanaat önderleri ve bölgede görevli bakanlar sık sık gidenlerin geri dönmesine yönelik çağrı yapıyordu. Artçı depremler nedeniyle hasarsız da olsa evlerine giremeyenlerin de yavaş yavaş evlerine döndüğü belirtildi.  

2,2 MİLYON KİŞİ İÇİN YENİ KONUT 

Mekânsal Adres Kayıt Sisteminde (MAKS) kayıtlı bilgilere göre deprem öncesi depremin etkilediği illerde yaşayan 9 milyon civarında kişinin evlerinin hasarsız veya az hasarlı olduğu tespit edildi. 2 milyon 200 bin civarında kişinin yaşadığı konutların ise kullanılamaz durumda olduğu belirlendi. AK Parti’de ve hükûmette yapılan toplantılarda bu rakamlardan yola çıkılarak ilk etapta 400-500 bin civarında yeni konut ihtiyacı olduğu, yine 500 bin kişinin yaşayacağı 100 bin konteyner ev kurulması gerektiği değerlendirildi. Depremzedelerin en geç iki ay içinde çadırlardan konteyner kentlere geçeceği belirtildi. 800 bin civarında depremzedenin ise şehir merkezlerinden kırsala gittikleri belirlendi. 

100 MİLYAR DOLARLIK MALİYET 

Öte yandan, hükûmette yapılan değerlendirmelerde, yıkımla birlikte, hasar gören araçlar, eşyalar, üretim kaybı gibi unsurlar da dâhil edildiğinde depremin maliyetinin 100 milyar dolara yaklaştığı tespit edildi. Uluslararası kuruluşlar da depremin maliyetine ilişkin hükümetin tespit ettiği rakama yakın bir hesaplama yapmıştı. 

Tersine göç başladı, bir haftada 200 bin depremzede geri dönü

FABRİKALAR YAVAŞ YAVAŞ AÇILIYOR

 Depremlerden etkilenen Adıyaman’da Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrikalardan 30’a yakını üretime yeniden başladı. Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, depremden önce OSB’de 22 bin kişinin istihdam edildiğini belirterek “201 işletmemiz var. 25 ile 30 arasında işletme yüzde 30 kapasiteyle çalışmaya başladı. Diğerlerini de ayağa kaldırmaya çalışıyoruz” dedi. Tam kapasite üretim için işçinin barınma sorununun çözülmesi gerektiğini anlatan Çelenk, şunları kaydetti: OSB’nin içinde konteyner kenti oluşturabilirsek yüzde 50 kapasite seviyesine getirebiliriz. Adıyaman’ın normal hayatına dönmesi için OSB’nin mutlaka faaliyete geçmesi lazım. Eğer bu olmazsa kazandıklarımızı kaybederiz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...