Taraftarlar görüştü, çarklar işlemeye başladı

Taraftarlar görüştü, çarklar işlemeye başladı

Ekonomi Haberleri

Hak arama eylemlerini siyasete alet etmeyen işçiler seslerini duyurdu, işveren mesajı aldı.

Otomotivin kalbi Bursa'da başlayan eylemlerde, işçi, işveren, sendika temsilcileri ve hükümet temsilcilerinin sağlıklı diyaloğu sayesinde önemli bir noktaya gelindi. Bir haftasını tamamlayan eylemler sırasında işçiler kendilerini provoke etmeye çalışan gruplara karşı büyük bir dikkat örneği sergiledi. Fabrika çalışanlarının dışında kimseyi yaklaştırmayan, kimlik kontrolü ile alana giriş sağlayan işçiler, siyasi parti temsilcilerine, siyasi gruplara ise mesafeli davrandı. İşveren de eylemcileri dinledi, taleplerine hak verdi ve "En kısa zamanda açıklama yapılacak" açıklaması yaptı. Hatta Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, işçi temsilcileriyle yaptığı iki görüşmenin sonucunda, "Bir ay içinde maddi taleplerinizle ilgili çalışma sonucunu bildireceğim, işinizin başına dönün" açıklaması yaptı. Sanayici ve hükümetin ilgili bakanları da işçi ve işverene sağduyu tavsiye ederken, üretimin, ihracatın, ülkenin zarar görmemesi için çalışılması tavsiyesinde bulundu.
İşçi ve işveren tarafının görüşmelerde mutabakata varması üzerine önce Coşkunöz fabrikası çalışanları, önceki geceden itibaren iş başı yaptı. Ardından tedarik sorunu yaşadığı için üretime ara veren Ford işçilerine mesaj göndererek dün saat 16.00-24.00 vardiyasıyla üretimin başlayacağını duyurdu. Mako'da ise çalışanların bir bölümü işlerine başladı.Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, önceki gece tedarikçilerinden Coşkunöz'de çalışmanın başladığını belirterek, "Daha sonra işçilerimize 'artık durmamıza gerek yok, saat 16.00'da vardiyamızı açıyoruz' diye bilgi verdik. Kocaeli fabrikamızda üretim başladı. Yaklaşık 2-3 gün durduk, 3-4 bin araç üretemedik" dedi. Yenigün, 3 gün, 7 gün fabrikaların kapalı kalmasına sebep olan eylemlerin mesaj anlamı taşıdığını belirterek, "İşçiler tarafından verilen mesaj bakanlar, endüstri ve sendika tarafından çok net alındı. Artık hayat normale dönmeli, barış ortamının devamı sağlanmalı. Aksi halde çözümü olmayan bir noktaya gider" dedi.
İŞÇİLERİ TEHDİT ETMİŞLER

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Genel anlamda çok sıkıntı yaşamadık. Ancak nereden ve kim olduğunu bilmediğimiz bir grup, fabrikaya gelmekte olan çalışanları taşıyan otobüsleri zorla durdurup şoförleri tehdit etmiş, araçları yoldan çevirmeye kalkmışlar. Bu noktada kolluk kuvvetlerine haber verdik, tedbir alındı" dedi.

RENAULT:
Uzun vadeli planları gözden geçirebiliriz
Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler, Oyak Renault'nun Bursa fabrikasındaki iş bırakma eylemini Türkiye açısından bir tehdit olduğunu söyledi. Kugler, Türkiye'ye çok fazla yatırım ve taahhütle bağlandıklarını, uzun vadeli operasyon düşündüklerini anlattığı açıklamasında, "Biz Türkiye'ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama Türkiye'deki tedarikçiler, yurt dışına tedarik edemezse burada bir risk ortaya çıkar. Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz" dedi.
ORTAK AÇIKLAMA:



Kaybedecek tek gün yok, işimize sarılalım
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneğinden (TAYSAD), devam eden eylemler hakkında ortak açıklama yaptı. "Kaybedecek tek günümüz olmamalı, sağduyu içerisinde üretime başlamalı, işlerimize dört elle sarılmalıyız" çağrısı yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: "Sendikal örgütlenmenin olduğu bir sektörde hak aramanın yolunun, karşılıklı diyalog ortamını korumaktan geçtiği aşikardır. Sürecin sosyal diyalog ve çalışma barışı ile olumlu bir noktaya gelecektir."





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...