'Tahran-Ankara iş birliğini istemeyenler araya girdi'

'Tahran-Ankara iş birliğini istemeyenler  araya girdi'

Ekonomi Haberleri

İran Büyükelçisi Bikdeli, 'İlişkilerin ilerlemesini istemeyenler süreci durdurmak için çaba gösterdi' dedi.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin 29 Mayıs'ta planlanan Türkiye ziyaretinin haziran ayına kaldığını söyledi. Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya gelen Bikdeli, Türk tarafının 29 Mayıs'ta İstanbul'un fethi törenlerine katılacağı için böyle bir ertelemenin gerçekleştiğini söyledi. "17 Aralık" operasyonunda adı geçen Rıza Zarraf ve Babek Zencani'ye ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Bikdeli, şunları söyledi: "17 Aralık operasyonu Türkiye'nin iç meselesidir. Ama Halkbank çalışmaları ve iş adamları konusunda bazı söylentiler çıktı. Bunlar kasıtlı. Ambargoya rağmen 2012'de büyük kısmı altınla ilgili 23 milyar dolarlık ticaret hacmimiz vardı. 2013 Temmuz'a kadar engel mevcut değildi. İlişkilerin üst düzeye çıkmasını istemeyenler bu süreci durdurmak için çaba gösterdi" dedi.
SİYASİ BOYUT VAR
Bikdeli, "İran ile iş birliği içinde olan bütün Türk iş adamları faaliyetlerini uluslararası kurallar çerçevesinde gerçekleşmiştir. Aykırı bir husus olsaydı denetim yapanlar herkesten önce seslerini çıkarırlardı" diye konuştu. Bikdeli, Halkbank ve Zarraf olaylarının siyasi olarak ele alındığına dikkat çekti. Bikdeli, Türkiye'nin İran'dan aldığı pahalı doğalgazı tahkime götürmesi ve Ruhani'nin ziyareti sırasında buna yönelik bir gelişmenin olup olmayacağı sorusuna da, "İki ülke arasında anlaşma imzalanmış. İran onayladı. Tekrar gözden geçirme imkânı öngörülmüyor ama Başbakan'ın Tahran ziyaretinde çeşitli çözüm teklifleri ortaya koyduk. Ya ikili müzakere ya da tahkim" diye cevap verdi. Suriye'deki gelişmeleri de değerlendiren Bikdeli, iç savaşın bitmesi için seçimleri adres gösterdi. nbsp;
Buket GÜVEN / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...