Staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına alındı mı? Staj ve Çıraklık sigortası düzenlemesi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına alındı mı? Staj ve Çıraklık sigortası düzenlemesi
Ekonomi Haberleri

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile milyonlarca kişi emekli oldu. Bu gelişmeye ek olarak yeni emeklilik reformu çalışmaları da hız kazandı. Yeni gelecek reform ile çıraklık sürelerininde sigortaya dahil edilmesi bekleniliyor. Buna göre arama motorlarında “Staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına alındı mı?” sorusu araştırılmaya başlandı. Peki, Staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına alındı mı? İşte, Staj ve Çıraklık sigortası nihai tablosu…

Milyonlarca emeklinin beklediği EYT’nin çıkması ile vatandaşlar yeni emeklilik reformu çalışmalarını takip etmeye başladılar. Eylül 1999’dan önce sigortası olanlar EYT sayesinde emekli oldular. Yeni emeklilik reformu ile çalışma hayatının bir dönemimde çırak olanlar hakkında düzenleme yapılması bekleniliyor. Vatandaşlar arama motorlarında “Staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına alındı mı?” sorusunun cevabını merak ediyorlar. İşte merak edilen soruların cevapları…

Staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına alındı mı? Staj ve Çıraklık sigortası düzenlemesi

 STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI EYT KAPSAMINA ALINDI MI?

9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar EYT yasası sayesinde emekli oldular. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası sayesinde yaş şartı ortadan kaldırıldı. Prim ve yıl şartını tamamlamak yeterli sayıldı. EYT yasasının kabul edilmesi ile staj ve çıraklık yapanlar içinde umut kapısı açıldı. Mevcut duruma göre staj ve çıraklık sürelerinde sağlık ve iş kazası primi ödeniyor. Bu sürelerde ödenmeyen emeklilik primlerinden dolayı staj ve çıraklık dönemleri emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmıyor.

Avukatlar bu durumda istisna olarak gösterilebilir. Avukatlar sigortalı olmadan ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı ise avukatların yanında geçirerek 1 yıllık staj sürelerini borçlanabiliyorlar. Staj yapan anneler ise staj veya çıraklık sonrasında doğan çocukları için borçlanma yapma imkanlarına sahip oluyorlar.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuya ilişkin: "Son günlerde eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı bir açıklama, çıraklık yapanları heyecanlandırdı. Bilgin, "Staj bir mağduriyet değildir. Stajyerlerle hiç kimse bir iş akdi yapmamaktadır. Dolayısıyla, onların emeklilik primleri ödenmemektedir. Bu nedenle mağduriyetten bahsedilemez. Ancak çıraklık farklı bir durumdur. Bu nedenle çıraklıkla ilgili çalışmalarımız bulunmaktadır." İfadelerini kullanmıştı.

Yeni Şafak’ın haberine göre: Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, meclis tatile girmeden önce gelen zamların yasalaşması için yeniden toplanacak. Asgari ücretin net 11 bin 402 TL'ye yükselmesinin ardından emekli maaşına yüzde 25 zam ve memurlara yüzde 17,55'ye ek 8 bin 77 lira seyyanen zam yapıldı. Çıraklık, staj sigortası, ev hanımlarına emeklilik, taşerona kadro, ilk kez evlenenlere evlilik kredisi ve gençlere vergisiz telefon konularını netleştirilmesi bekleniyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Çırak çırak 19 Temmuz 2023 22:39

Çıraklık hakkımızı istiyoruz adalet istiyoruz adalet

Sonraki Haber Yükleniyor...