Sponsorluk kuyruğu

Sponsorluk kuyruğu

Ekonomi Haberleri

Marka kimliğini dünya çapında yükseltmek isteyen Türk şirketleri, son yıllarda yurt dışında sponsorluklara yöneldi.

Önder ÇELİK- istanbul
Uluslararası arenada önde gelen spor takımı ve organizasyonlara ismini veren Türk şirketleri, bu yolla satışlarını yükseltirken, aynı zamanda markalarının bilinirliğini de artırıyor. nbsp; Global sponsorluk harcamalarının bu yıl 57.5 milyar dolara yükseleceği tahmin edilirken, sponsorluk havuzuna yüz milyonlarca dolarla Türkiye'den en büyük katkıyı; Türk Hava Yolları (THY), Türk Telekom, Beko, Lassa, DenizBank, Acıbadem, Ramsey ve Orka Holding gibi şirketler yapıyor.
KİM KİME SPONSOR?
Bu yıl tanıtıma 200 milyon dolar bütçe ayıran THY, bu paranın 25 milyon dolarını sponsorluklara harcayacağını açıkladı. NBA yıldızı Kobe Bryant ve Barcelonalı Lionel Messi ile sponsorluğunu sürdüren THY, Euroleague Basketball'un 2020 yılına kadar isim sponsoru olacak. World Golf Cup'ın da sponsoru olan THY, 2009-2013 arasında Barcelona'nın ulaşım sponsorluğunu yürütmüştü. Borussia Dortmund, Feyenoord ve Marsilya gibi takımlara da sponsor olan şirket, Avrupa'da tanıtım için yeni takımlara bakıyor.
BARÇA'NIN SOLUNDA BEKO
Koç Grubu şirketlerinden Arçelik de Beko markasıyla, Almanya, İtalya ve Litvanya basketbol liglerinin sponsorluğunu yürütüyor. Marka geçtiğimiz yıl ise Barcelona'ya 4 yıllığına sponsor oldu. Buna göre, Barcelona formalarının sol kol kısmında ve antrenman kitlerinin arkasında Beko yazısı yer alacak. Beko'nun bu sponsorluk için yıllık 10 milyon avro ödediği belirtiliyor.
LASSA DA 'BARCELONA' DEDİ
Sabancı Grubu şirketlerinden Lassa da geçtiğimiz günlerde Barcelona'ya 4 yıllığına 21.6 milyon avro bedelle sponsor oldu. İspanyol ekibe 4 dalda sponsor olan marka, Barcelonalı futbolcuların araçları için de lastik tedarik edecek. Türk Telekom Grubu şirketi Avea, Barcelona'nın bölgesel sponsorluğunu yürütüyor. DenizBank da, üç yıllığına isim sponsoru olduğu Avrupa Voleybol Şampiyonası'na (CEV) yılda 5 milyon liraya yakın bütçe ayırıyor. Acıbadem Sağlık Grubu; Sırbistan, Romanya, Bulgaristan ve Azerbaycan'ın aralarında bulunduğu birçok ülkede çeşitli sağlık sponsorlukları yürütüyor.
MOSKOVA'YA DAMAT!
Üç yıldır İngiliz kulübü Liverpool'un resmi giyim sponsorluğunu yürüten Ramsey, anlaşmayı 1 yıl daha uzatırken, marka yurt dışında bu dönemde üçte bir büyüme kaydetti. Romanya'nın Dinamo Bükreş takımına sponsor olduktan sonra bu ülkedeki satışlarını yarı yarıya artıran Orka Holding ise Damat markasıyla geçtiğimiz günlerde üç yıllığına Rusya'nın Spartak Moskova takımına sponsor oldu.
[06:30:54] busra k: Büyüklüğü 57 milyar dolar olarak tahmin edilen sponsorluk pazarında artık Türk şirketleri de var. THY, Beko, Lassa, Avea gibi şirketlerin başını çektiği takım sponsorluklarına milyon dolarlar harcanıyor
58 milyar $'lık pazar
nbsp;Türk şirketlerinin son yıllarda kendini göstermeye başladığı uluslararası sponsorluk pazarının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 4.1 büyümeyle 55.3 milyar dolara yükseldiği tahmin ediliyor. nbsp; ABD merkezli IEG Sponsorship Report'un verilerine göre, 2007'de 37.5 milyar dolar olan sponsorluk harcamaları 2007-2014 arasında yüzde 48 artış gösterdi. Global sponsorluk harcamaları bu yıl ise, bir önceki yıla göre yüzde 4 büyümeyle 57.5 milyar dolara yükselecek. 2015 tahminlerine göre, harcamaların 21.4 milyar dolarlık bölümü Kuzey Amerika'da, 15.3 milyar dolarlık bölümü Avrupa'da, 14 milyar dolarlık bölümü Asya Pasifik'te, 4.3 milyar dolarlık kısımı Güney Amerika'da, geri kalan 2.5 milyar dolarlık kısmı ise diğer ülkelerde gerçekleşecek. Denetim şirketi PwC'nin 2012'de hazırladığı rapora göre, toplam spor pazarının yüzde 29'unu oluşturan sponsorluk segmenti 2015'te 45.3 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak.
İşte devlerin tercihleri
THY: Messi, nbsp; Kobe Bryant, Euroleague Basketball, World Golf Cup, Borussia Dortmund, Feyenoord, Marsilya
BEKO: nbsp; Almanya, İtalya, Litvanya (basketbol), Barcelona (futbol)
Türk Telekom (Avea): Barcelona
Lassa: Barcelona
ACIBADEM: Partizan, Kızılyıldız, Bakü, Crvena Zvezda, Gabala, Lokomotiv Plovdiv, CSKA Sofia, Levski Sofia ve Dinamo Bükreş
RAMSEY: Liverpool
DENİZBANK: CEV (Avrupa Voleybol Şampiyonlar Ligi)
DAMAT: Spartak Moskova
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...