Seçim sonuçları partilere görev yüklüyor

Seçim sonuçları partilere görev yüklüyor

Ekonomi Haberleri

İş dünyası, düşük küresel büyümenin bulunduğu ortamda, iç piyasa dinamiklerinin daha fazla önem taşıdığını vurguladı

Mart 2014'ten bu yana 3 seçimli bir zaman tüneline giren Türkiye'de, genel seçimlerden çıkan sonuç, bütün partilere sorumluluk yükledi. Seçim sonuçlarına göre Türkiye'de ya koalisyon hükümeti kurulacak ya da erken seçim kararı alınacak. Peş peşe katıldığı 4 genel seçimden ilk parti olarak çıkan, bundan önceki 3 seçimde büyük çoğunlukla tek başına iktidar olan AK Parti, girdiği dördüncü genel seçimden de birinci parti olarak çıktı ama milletvekili sayısı tek başına iktidar için yeterli olmadı. Seçim sonuçlarının ardından bütün gözler, Meclis'e girmeyi başaran partilere çevrildi. Ekonomi çevreleri, kesin sonuçlar üzerinden yorum yapmama eğiliminde olsa da, bütün partilere "İstikrarın devamı için gereken yapılmalı" mesajı veriyor.
Son 12 yılda tek parti hükümetleriyle ekonomisini güçlendiren, Uluslararası Para Fonu (IMF) güdümünden çıkan, 2008'de dünyayı etkisi altına alan ve devam etmekte olan ekonomik krizden en az zararla kurtulan Türkiye'nin, önümüzdeki dönemde de ekonomiyi ön plana alan icraatlarıyla ülkeyi 2023 hedeflerine taşıması gerektiğine işaret ediyor.
MALİ DİSİPLİN OLMAZSA OLMAZ
İş dünyası örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, "Geçtiğimiz dönemde AK Parti hükümetleri kendilerinden önce başlatılan projelere sahip çıkarak tamamlama yoluna gitti. Her dönemde Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına dahil etmek için hedefler koydu ve uyguladı. Gerek altyapı yatırımları, gerek dev ulaşım projeleri, gerekse ekonomiyi büyütmek için atılan adımların devamı getirilmeli. Hükümeti kuran partilerin oranları ne olursa olsun, hükümetin son dönemde açıkladığı 25 dönüşüm programının uygulanması için çaba sarf edilmeli, mali disiplinden asla taviz verilmemeli" uyarısını yapıyor. Revize edilen GAP ve yeni açıklanan Doğu Karadeniz Kalkınma Planı gibi bölgesel gelişimi şahlandıracak projelerin ara verilmeksizin devamını dileyen iş dünyası, yabancı yatırımların güveninin de, "İstikrar güvencesi ile sağlanabileceğine dikkat çekiyor.
HEDEFTE BUNLAR VAR
İş dünyası, bütün dünyada büyüme beklentilerinin gerilediği, işsizliğin düşülemediği ortamda, Türkiye'nin hedeflerini hatırlatıyor. Son birkaç yılda girilen düşük büyüme sarmalından kurtulmak, yeniden çift haneyi bulan işsizliği düşürmek, Türkiye'yi dünyada daha itibarlı hale getirirken vatandaşlara hem sosyal hem ekonomik fayda sağlayacak mega projelerin hayata geçirilmesi, projelendirilenlerin devamı için partilerin tamamının sorumluluk sahibi olması gerektiğini vurguluyor.
Nihat ZEYBEKCİ: MİLLETİN DEDİĞİ OLDU
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin tarihî bir seçim yaşadığını, yeni bir dönemin başladığını belirtti. Denizli Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne gelen Bakan Zeybekci, eşi Ayşen ve kızı Fatma Zeybekci ile oyunu kullandı. Seçimin ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyen Zeybekci, "Millet ne derse o olacak" dedi.

BAKAN ŞİMŞEK: VATANDAŞ OYUNA SAHİP ÇIKTI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'in Şahinbey ilçesindeki Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesinde oy kullandı. Seçimin hayırlı olmasını dileyen Şimşek, "Oy vermek bir vatandaşlık yükümlülüğü. Herkesin sandığa gidip oyunu kullanması güzel, vatandaşın ülke meselelerine, seçime ilgi göstermesi güzel" diye konuştu. Kızı Azra Esma'nın sağlık durumunun sorulması üzerine de Şimşek, video konferans yöntemiyle görüştüğünü ve durumunun iyiye gittiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...