Son Dakika: Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Son Dakika: Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda 500 baz puan artırarak yüzde 25'ten yüzde 30 düzeyine yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında saat 14.00'da dördüncü kez toplandı. Ağustos ayında beklentileri aşarak sürpriz bir faiz kararına imza atan Merkez Bankası, Eylül ayında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 25'ten yüzde 30 düzeyine yükseltti. Beklentiler 250 baz puan ila 600 baz puan arasındaydı.

PARASAL SIKILAŞMAYA DEVAM

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada "Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 25’ten yüzde 30 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir." denildi.

PETROL FİYATLARI ENFLASYONİST BASKI OLUŞTURUYOR

Enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğini belirtilen açıklamada, petrol fiyatlarına dikkat çekildi. Metinde, "petrol fiyatlarındaki artış enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır" denildi. Aynı zamanda "Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı" vurgulandı.

PPK METNİNE YENİ İFADELER GİRDİ

Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında toplanan kurulun değerlendirmesi şu şekilde:

"Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlaması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

FAİZ BEKLENTİLERİ NE YÖNDEYDİ?

Ağustos ayında 750 baz artışla politika faizini yüzde 25'e çeken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün gerçekleştirilecek PPK toplantısına ilişkin ekonomistler 250 baz puan ila 600 baz puan arasında bir beklentisi bulunuyordu.

AA BEKLENTİ ANKETİ

AA Finans'ın 19 ekonomistin katıldığı beklenti anketine katılan ekonomistler, Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 30,00'a çekileceğini tahmin ediyor.

REUTERS ANKETİ

Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı yüzde 25 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 27,5 ile yüzde 31 bandında yer alıyor. Ankette iki ekonomist 600 baz puan, dokuz ekonomist 500 baz puan, bir ekonomist 400 baz puan ve iki ekonomist ise 250 baz puan artış bekliyor. Anketteki ortalama beklenti ise, faizin yüzde 30'a yükseltilmesi yönündeydi.

BLOOMBERG ANKETİ

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin bu haftaki faiz kararına dair ortalama beklentisi, 500 baz puanlık artış yönünde oldu.

ULUSLARARASI PİYASADA İKİ BANKA AYRIŞTI

JP Morgan, Morgan Stanley, Reuters, 500'er baz puan artış yapacağı tahmininde bulundu. Londra merkezli çok uluslu banka olan Barclays, Merkez Bankası'ndan sınırlı faiz artışı bekliyor. Barclays, 21 Eylül’deki toplantıda 250 baz puanlık bir adım atılacağını tahmin etti.

Standard Chartered ise Merkez Bankası'ndan 600 baz puan faiz artışla yüzde 35'e çıkarmasını beklediğini açıkladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...