Son Dakika! Memur ve emekli zammında yeni ipucu: 3 aylık zam oranı belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Son Dakika! Memur ve emekli zammında yeni ipucu: 3 aylık zam oranı belli oldu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son dakika haberi: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon rakamlarıyla memur, emekli ve asgari ücretlinin yıl sonunda maaşlarında yapılacak zam oranında yeni ipucu belli oldu.

Son dakika haberi: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) eylül ayında beklentilerin altında yükseldi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre enflasyon yıllık yüzde 61,53, aylık yüzde 4,75 yükseldi. Enflsayon verilerinin açıklanmasıyla memur, emekli, asgari ücret zammında yeni ipucu belli oldu.

MEMUR, EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRET İÇİN YENİ İPUCU

Memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 ayda bir enflasyon farkı oranında zam alıyor. Asgari ücret içinde enflasyon verileri kritik önem taşıyor. Temmuz ayında memur, emekli ve ücretli maaşlarında zam yapılmasının ardından gözler yıl sonuna çevrildi. Ocak ayında belli olacak 6 aylık enflasyon farkı için iki oran belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ve Eylül ayı enflasyon rakamlarıyla iki aylık enflasyon farkı yüzde 19,44 olarak hesaplandı.

3 AYLIK ZAM ORANI NETLEŞTİ

3 aylık zam oranı ise bugün açıklanan Eylül ayı enflasyon verileriyle belli oldu. Ekim ayında enflasyon yıllık yüzde 61,53, aylık yüzde 4,75 yükseldi. 

Böylellikle memur ve emekli maaşı için uygulanacak 3 aylık zam oranı yüzde 25'i aştı. Memur, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 3 aylık enflasyon farkı yüzde 25.11'e yükseldi. Geriye Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamları kaldı. 6 aylık enflasyon farkı 3 Ocak'ta netlik kazanacak.

Eylül ayı enflasyon rakamlarının ardından kalem kalem zam oranları:

  • 3 aylık enflasyon oranı yüzde 25,11,
  • Refah payı hariç 3 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 25,11,
  • 3 aylık memur enflasyon farkı yüzde 18,
  • Memur toplu sözleşme zammı yüzde 15,
  • 3 aylık memur zammı yüzde 35,73 oldu.

MEMUR MAAŞI İÇİN MASADAKİ RAKAM

Memur ve emekli maaşı için 6 aylık enflasyon farkı 3 Ocak'ta netlik kazanacak. Ancak öncesinde memurlara ise yüzde 49,46 üzerinden bir zam yapılacağı öngörüsü hakim. Bir memur şu anda evli ve iki çocuklu olarak en düşük 22 bin 017 TL maaş alıyorsa; maaşı yeni zamla birlikte 32 bin 906 TL'ye gelecek. Bekar bir memurun maaşı ise 20 bin 377 TL'den 30 bin 455 TL'ye yükselecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük maaş olan SSK, Bağ-Kur emeklisinde 7 bin 500 TL olan maaşların 10 bin 332 TL'ye çıkması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETE YAPILACAK ZAM ORANI

SGK uzmanları asgari ücrete en az yüzde 40-45 oranında bir zam yapılmasını öngörüyor. Bu zam oranı da asgari ücretin en az 15 bin TL'ye yükseleceğine işaret ediyor. Memur maaşı baz alındığı ise asgari ücrete yapılacak zam oranı 17 bin TL'yi aşıyor.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz,"11 bin 402 lira olan net asgari ücretin 15 bin 707’nin altına düşeceğini tahmin etmiyorum" diyor.

CUMHURİYET İKRAMİYESİ GELECEK Mİ?

Ara zammın yanı sıra bu yıl ilk defa emeklilere istisna uygulanacak. Normal şartlarda Ramazan ve Kurban Bayramlarında ikramiye alan emeklilere Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle 5 bin TL civarında Cumhuriyet hediyesi verilmesi gündeme geldi. TGRT Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan'ın aktardığı kulis bilgilere göre emekliye ikramiye için çalışmalar sürüyor. Yapılan çalışma nihayete erdiğinde, önce meclise ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Onaylandığı takdirde emeklilere 5 bin TL ikramiye verilecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...