Son Dakika: Cevdet Yılmaz'dan bütçe sunumunda kararlılık mesajı: Tek haneli enflasyon için tüm araçlar kullanılacak

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Son Dakika: Cevdet Yılmaz'dan bütçe sunumunda kararlılık mesajı: Tek haneli enflasyon için tüm araçlar kullanılacak
Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 merkezi bütçe sunumunda enflasyonla mücadele için kararlılık mesajı verdi.

Son dakika haberi: TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında 2024 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Komisyonda sunum yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadele için kararlılık mesajı verdi. Yılmaz, "Tek haneli enflasyon için tüm araçlar kullanılacak" dedi.

EKONOMİDE İSTİKRAR KALICI HALE GELECEK

"Mali disiplini esas alan, maliye ve para politikaları koordinasyonunu güçlendiren, yapısal reformları öne çıkaran bir anlayış ile ekonomimizde istikrarı kalıcı hale getireceğiz." diyen Yılmaz, 2024 yılı bütçesinin yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı destekleyen, insan odaklı ve sosyal refahı artırıcı bir yaklaşımla hazırlandığını kaydetti.

JEOPOLİTİK RİSKLER ENERJİ VE GIDA FİYATLARINI ETKİLEYEBİLİR

Yılmaz, son yıllarda bütçeleri olumsuz küresel ve bölgesel koşulların etkisi altında hazırladıklarını ifade ederek 2024 yılı bütçesini de dünya ekonomisinde süregelen zayıf görünümü, artan risk ve belirsizlikleri dikkate alarak hazırladıklarını söyledi. Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra Orta Doğu’da beliren savaş ortamının, insani boyutta kabul edilemez sonuçlara yol açtığını, bu çerçevede, çatışmaların tırmanması ve daha geniş bir coğrafyaya yayılması halinde, küresel ekonomik düzende ciddi olumsuz etkiler doğabileceğini dile getiren Yılmaz, "Jeopolitik risklerde görülen son tırmanışlar, özellikle enerji ve gıda fiyatları kanalıyla küresel enflasyonu etkileme potansiyeli taşımaktadır." diye konuştu.

ULUSLARARASI TOPLUMA ‘VAHŞETİ DURDURMA’ ÇAĞRISI

Tüm dünyayı, özellikle başta BM olmak üzere tüm uluslararası toplumu, bu vahşetin son bulması yönünde çözüme katkı vermeye davet ediyoruz. Türkiye olarak çatışmaların ve acıların sonlandırılması, soruna adil ve kalıcı bir çözüm bulunması yolunda üzerimize düşeni kararlı bir şekilde gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bölgesel ve küresel dengelerin anahtar ülkesi olarak diplomaside belirleyici rolümüzü sürdüreceğiz.

DÜNYA EKONOMİSİNDE ILIMLI BİR YAVAŞLAMA OLACAK

Görüldüğü üzere, uluslararası tahminler genel olarak küresel büyümenin aşağı yönlü eğilim izleyeceğine ve dünya ekonomisinde ılımlı bir yavaşlama yaşanacağına işaret etmektedir. Ancak, söz konusu tahminlerde Ortadoğu’da ortaya çıkan son krizin muhtemel hasarları henüz dikkate alınmamıştır. Sıkılaşan koşullar ve jeopolitik gerilimlerle birlikte IMF’ye göre küresel mal ve hizmet ticaretinde bu yıl ancak yüzde 0,9 oranında büyüme gerçekleşmesi beklenmektedir.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarının devamı şu şekilde:

KALICI DEZENFLASYON 2024 HAZİRAN'DA

"Şeffaf ve güvenilir politika adımlarımızın olumlu etkileriyle 2024'ün ikinci yarısından itibaren kalıcı dezenflasyon sürecine girmeyi bekliyoruz.

Para ve maliye politikaları arasındaki eşgüdümü sağlayan, şeffaf ve güvenilir politika adımlarımızın olumlu etkileri ile 2024 yılının ikinci yarısından itibaren kalıcı bir dezenflasyon sürecine girmeyi bekliyoruz.

İSTİHDAM ORANI 900 BİNİ AŞACAK

Yılın ilk yarısında net 220 bin istihdam artışı sağlanmış olup 2023 yılı genelinde ekonomideki canlılığın sürmesiyle yıl sonu itibarıyla istihdamdaki yıllık artışın 900 bini aşarak işsizlik oranının yüzde 10,1’e gerilemesi, 2024 yılında ise yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Önümüzdeki üç yıllık süreçte istihdamın yıllık ortalama 909 bin kişi artacağı ve işgücüne katılım oranlarında öngörülen artışa rağmen işsizlik oranının 2025 yılı itibarıyla tek haneli seviyelere kalıcı olarak düşeceğini tahmin etmekteyiz.

Son Dakika: Cevdet Yılmaz'dan bütçe sunumunda kararlılık mesajı: Tek haneli enflasyon için tüm araçlar kullanılacak

BÜTÇE AÇIĞI TAHMİNİ

2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe giderlerinin 11 trilyon 89 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 8 trilyon 437,1 milyar lira olacağı tahmin edilmektedir.

2023 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin yıl sonu beklentilerimiz; 2023 yılında merkezi yönetim bütçe giderlerinin 6 trilyon 562,6 milyar lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 4 trilyon 929,7 milyar lira, bütçe açığının 1 trilyon 633 milyar lira, faiz dışı açığın 986,8 milyar lira olarak gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz.

2023 yılı için öngörülen 762 milyar lira deprem harcaması hariç bütçe açığının milli gelire oranı başlangıç öngörüsüne uygun olarak yüzde 3,4 seviyesinde beklenmektedir."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...